11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAnchetă internă în scandalul de la CE Turceni

Anchetă internă în scandalul de la CE Turceni

Noul director general al Complexului Energetic (CE) Turceni, Mirel Cristea, a declarat ieri, pentru GdS, că va dispune înfiinţarea unei comisii de anchetă internă în scandalul licitaţiilor pentru închirierea de utilaje miniere. Ultimul episod a fost relatat pe larg la sfârşitul săptămânii trecute.
Pe 14 mai, unitatea a organizat o negociere directă cu două asociaţii concurente de prestatori de servicii, pentru închirierea de utilaje şi prestarea de servicii la Exploatarea Minieră (EM) Jilţ, cariera care aprovizionează cu cărbune CE Turceni.
Două zile mai târziu, societatea a încheiat contractul cu asociaţia reprezentată de TPSUT SRL Motru, în defavoarea TPSUT SA Mehedinţi. Aceasta din urmă a făcut o contestaţie, pe care a înaintat-o Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), de la care se aşteaptă o decizie. Totodată, directorul TPSUT Mehedinţi, Dan Bălan, a anunţat că va face şi o plângere la DNA împotriva tuturor membrilor comisiei de licitaţie, care nu au respectat caietul de sarcini la această achiziţie de servicii.
Valoarea estimativă a contractului, încheiat pe o perioadă de două luni, se ridică la 21,6 miliarde de lei vechi. În prezent, conducerea unităţii aşteaptă decizia CNSC, însă va face propria anchetă în acest caz. „Deocamdată, nu întrerupem contractul, pentru că avem nevoie de utilaje în carieră. Aşteptăm răspunsul de la CNSC, care ne va spune dacă tot ceea ce s-a întâmplat a fost legal sau nu. Totodată, voi înfiinţa o comisie care să verifice aspectele semnalate. Este normal să fac şi eu o analiză asupra acestui caz“, a precizat directorul Mirel Cristea. Şeful Corpului de Control al unităţii, Ion Răuţ, a precizat, la rândul său, că a făcut deja câteva verificări preliminare, dar că probabil comisia de anchetă va fi alcătuită şi din alţi specialişti decât cei ai departamentului pe care îl conduce.
CE Turceni alocă anual circa 200 de miliarde de lei vechi pentru prestarea de servicii cu utilaje închiriate de la diverse firme private. Ultimele licitaţii s-au soldat inclusiv cu reclamaţii la DNA pentru conducerea unităţii, din partea firmelor implicate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS