19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPregătiri pentru referendum

Pregătiri pentru referendum

Preşedinţii birourilor electorale din judeţul Vâlcea au fost instruiţi, ieri, în Sala Mare a Consiliului Judeţean (CJ), cu privire la referendumul naţional din 19 mai. La întâlnire a participat judecătoarea Mariana Ciorei, preşedinta Biroului Electoral Judeţean de Circumscripţie (BEJC).

Înainte de a începe instruirea, Anuţa Handolescu, prefectul judeţului Vâlcea, le-a prezentat preşedinţilor câteva date cu privire la referendum.
„Avem 377.783 de buletine de vot pentru referendumul din 19 mai şi există un număr egal cu acestea de autocolante.  Avem cu 4.000 de persoane votante mai mult în judeţ, pentru că sunt turiştii din staţiuni. Secţiile de votare nu au mai primit cu 10% mai multe buletine pentru că acestea s-au redistribuit în staţiuni. Buletinele au fost împachetate în loturi de câte o sută şi puse în saci pe care scrie numele persoanelor care le-au numărat şi ne cerem scuze dacă e cumva în plus sau în minus vreunul. Pe lângă cele 377.783 de buletine avem în plus 405. Dintre acestea trei erau rupte şi le-am anulat. Dacă sunt secţii care nu au suficiente buletine de vot, reprezentanţii acestora ne pot anunţa. Mai avem trei pungi cu rechizite (tuş, coli, indigouri, ceară) şi e foarte posibil ca trei secţii de vot să nu le aibă când se deschid sacii, pe 18 mai, şi să ne anunţe“, a spus Anuţa Handolescu preşedinţilor de secţii.
Din 18 mai, la instituţia prefectului va funcţiona starea de alertă de gradul I, ceea ce înseamnă că, până pe 20 mai, la ora 12.00, conducerea prefecturii va fi în permanenţă în instituţie şi va interveni în orice problemă.
 
În unele secţii se folosesc staţii ale STS

55 de secţii de votare din judeţ nu au telefonie fixă. „Deoarece cheltuielile erau foarte mari ca să băgăm telefonia fixă în zonele respective, am cumpărat 55 de telefoane mobile cu cartele, în funcţie de acoperirea care este în fiecare zonă. Telefoanele le veţi primi cu proces-verbal de la prefectură, acestea urmând să fie predate apoi cu pontajele. În localităţile în care este telefonie fixă, în zilele următoare vor fi instalate telefoanele fixe în secţii. Avem trei patru, secţii care nu au nici un fel de acoperire telefonică şi pentru a asigura comunicare vom folosi staţii de la Serviciul de
Telecomunicaţii Speciale“, a declarat prefectul.
„Fiecare secţie de votare primeşte hrană rece pentru că nimeni nu îşi permite să ducă mâncare caldă în 429 de secţii. Pachetele cu hrană rece vor ajunge la toate secţiile de votare vineri“, a afirmat prefectul. Din cei şapte lei diurnă de persoană, fiecare va primi un pachet cu hrană rece care va conţine: două pateuri de ficat, o chiflă, un corn, un fruct, o sticlă de apă minerală la un litru şi jumătate, pliculeţe de cafea şi de zahăr, o linguriţă şi un cuţit.      

Începe transportul buletinelor în judeţ

De astăzi începe transportul sacilor cu buletinele de vot în localităţile din judeţ cu şase autocare care vor fi însoţite de poliţie şi jandarmi. Sacii sunt sigilaţi şi ştampilaţi. „Sacii vor fi depozitaţi într-o cameră a primăriei ale cărei geamuri şi uşa vor fi sigilate de un reprezentant al prefecturii şi unul al BEJ. Camera se desigilează în prezenţa preşedintelui de secţie, doar pe 18 mai. Sacii cu buletinele de vot vor fi transportaţi, în teritoriu marţi, miercuri şi joi“, a precizat Anuţa Handolescu.
De astăzi, de la ora 9.00, din faţa prefecturii vor pleca şase microbuze pe şase trasee. „De distribuţia sacilor cu buletine în Râmnicu Vâlcea mă voi ocupa eu personal. Distribuţia acestora va începe vineri, în jurul orei 13.00, de la sediul prefecturii, direct la secţiile de votare din municipiu unde îi veţi primi. E bine ca în momentul în care în teritoriu se ajunge cu maşinile, să primiţi dumneavoastră sacii, nu primarii ori secretarii. Dacă nu puteţi ridica personal sacii să acreditaţi altă persoană din cadrul secţiei de votare“, le-a spus Mariana Ciorei preşedinţilor secţiilor de votare. După instruire, prefectul şi preşedintele BEJC le-au predat preşedinţilor birourilor electorale ştampilele de control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS