19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn europarlamentar cere activarea clauzei de salvgardare

Un europarlamentar cere activarea clauzei de salvgardare

Markus Ferber, europarlamentar german din Partidul Popular European, i-a trimis vineri o scrisoare comisarului Franco Frattini în care cere analizarea posibilităţii activării clauzei de salvgardare pe justiţie pentru România, fiind îngrijorat de independenţa procurorilor.
Parlamentarul Ferber şi-a declarat îngrijorarea faţă de nerespectarea independenţei procurorilor în România, potrivit Deutsche Welle. „Sunt foarte îngrijorat de ultimele evenimente, fiindcă independenţa Departamentului Naţional Anticorupţie a fost diminuată de ministrul justiţiei. Guvernul român ar trebui să aibă mai multă grijă faţă de promisiunile făcute Europei. Am trimis astăzi o scrisoare comisarului Franco Frattini atenţionându-l să aibă în vedere ce se întâmplă în România, în special în privinţa corupţiei, şi i-am cerut să acţioneze ferm, inclusiv, dacă este necesar, prin activarea clauzelor de salvgardare. Nu văd în acest moment că România face progrese în lupta împotriva corupţiei dacă necesara independenţă a procurorilor este încălcată de ministrul justiţiei“, arată europarlamentarul.

„Se înregistrează regrese“

Markus Ferber a formulat critici dure la adresa modului în care a fost modificată Legea Agenţiei Naţionale de Integritate: „Acum au apărut steguleţe galbene în toate aceste arii ale unor instituţii independente, fie în privinţa procurorilor DNA, fie a ANI. Această independenţă a fost asigurată în trecut de preşedintele Traian Băsescu şi de Monica Macovei, dar acum se înregistrează regrese. Sunt paşi înapoi, în perioade nefaste pe care le credeam depăşite în România“, a spus Ferber.
Europarlamentarul PPE-DE este de părere că nu există în prezent o acţiune fermă din partea Comisiei Europene: „De aceea am luat iniţiativa şi am atenţionat Comisia să fie mult mai atentă cu România, mai ales că aderarea la 1 ianuarie 2007 a trezit multe întrebări. În ultimele cinci luni, Uniunea Europeană şi-a pus încă şi mai multe întrebări decât a primit răspunsuri. Este în atribuţia Comisiei ca aceste semne de întrebare să fie lămurite de autorităţile române“, consideră popularul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII