19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii-s cu Băsescu

Oltenii-s cu Băsescu

Peste 30.000 de oameni au înfruntat sâmbătă canicula pentru a participa la mitingul de susţinere a preşedintelui Traian Băsescu, organizat în Piaţa Prefecturii din Craiova. Îmbrăcaţi în portocaliu din cap până în picioare, înarmaţi cu pancarte şi steaguri, susţinătorii preşedintelui au venit dis-de-dimineaţă cu autocarele din 11 judeţe. Majoritatea erau membri PD sau PLD, dar au existat şi persoane neînregimentate politic, care au simţit nevoia să strige NU demiterii preşedintelui.

Înainte de prânz, când arşiţa cuprinsese deja toată Craiova, mii de oameni străbăteau cartierele Băniei, scandând lozinci pro-Băsescu. Cu şepcuţe portocalii, cu steaguri şi pancarte, craioveni de toate vârstele şi păturile sociale se îndreptau spre Piaţa Prefecturii pentru a participa la ceea ce se anunţase a fi cea mai mare manifestaţie de stradă pe care a văzut-o Craiova de la revoluţie încoace. Au sosit pe rând şi zecile de autocare pline ochi cu oameni din judeţele din Oltenia şi din sudul ţării. Pe la amiază aveai senzaţia că Bănia a devenit dintr-o dată oraş turistic. „Nu sunt membra vreunui partid politic, pur şi simplu am venit aici pentru că ţin cu Băsescu. Nu mă interesează politica şi nici nu o să încerc să conving pe altcineva de ce cred eu pentru că sunt convinsă că fiecare poate să discearnă între bine şi rău, dar vreau să-mi fie bine“, a spus Maria Czane, administratorul unei societăţi comerciale din Petroşani.

Susţinători de toate vârstele

Pensionari, şomeri, liceeni sau studenţi, chiar şi copii de câţiva anişori aduşi în braţe de părinţi invadaseră la orele prânzului Piaţa Prefecturii. La început a fost învălmăşeală. Toată lumea voia să apuce un loc mai în faţă, să-l vadă pe Traian Băsescu cât mai bine. Ici-colo, câţiva oameni se înghesuiau să pună mâna pe câte un material de campanie. Alţii, osteniţi de drum şi de căldură, se odihneau la umbră pentru a prinde puteri. „Suntem toţi din Bucovăţ, aici, aproape de Craiova. Am venit cu autocare şi maşinile noastre ca să strigăm pentru Băsescu. Ceilalţi sunt nişte hoţi. Ne îndeamnă să votăm DA pentru Băsescu, da' asta înseamnă că o să-l dea jos. La noi în comună s-a afişat ce înseamnă întrebarea de la referendum şi noi ştim cum o să votăm“, a spus un cetăţean dintr-un grup care se adăpostise câteva minute la umbra unui copac .

NU a fost cuvântul de ordine

Mitingul a început înainte de ora 12.00, când în piaţă se adunaseră deja, după spusele autorităţilor, peste 30.000 de persoane. Gardurile puse de jandarmerie să protejeze spaţiile verzi şi artezienele gemeau sub presiunea oamenilor care se chinuiau să ajungă mai în faţă. Cât vedeai cu ochii, Piaţa Prefecturii şi Calea Unirii erau o mare portocalie în care, chiar dacă te străduiai, nu mai aveai loc să arunci un ac. Rândurile s-au strâns şi mai mult în momentul în care pe scenă şi-au făcut apariţia politicienii. Mulţimea reacţiona la fiecare cuvânt rostit de liderii politici, agitând mii de steguleţe portocalii, huiduind parlamentarii care au votat pentru suspendarea preşedintelui şi spunând într-un glas NU.

Mulţimea la cald

„Eu am venit la miting pentru că am vrut să-l văd pe Băsescu pe viu. Ştiam de la televizor ce va spune, dar am fost curioasă cum va fi la Craiova. Nu sunt fan Băsescu, dar cred că o să votez NU pentru că îl prefer pe el decât pe Văcăroiu sau vreun alt pesedist. M-am săturat de ei“, a declarat Roxana Popescu, o doamnă la 40 de ani care se amestecase în mulţimea portocalie. Alţi craioveni au venit să-şi spună răspicat punctul de vedere. „Nu e normal ce se întâmplă în parlament. Am aşteptat 17 ani să se schimbe ceva în ţara asta şi, când lucrurile începuseră să se mişte, a venit suspendarea preşedintelui. M-am ţinut departe de politică, e mai bine aşa, dar pot să-mi dau seama ce e mai bine pentru familia mea. Dacă însă copiii mei trebuie să trăiască încă vremurile astea tulburi, vreau ca nepoţii mei să aibă o şansă în viaţă, nu să plece din ţară aşa cum se întâmplă acum cu majoritatea tinerilor“, a spus Constantin Marin, un pensionar de 65 de ani din Craiova.
Obosiţi de căldură şi de drum, cu tricourile ude de transpiraţie, pediştii şi pelediştii au scandat minute în şir lozinci împotriva parlamentarilor: „Nu puteţi voi suspenda, cât poate Teleormanul vota“, „322 nu ne înving pe noi“ sau „Alo, 322? Vrem preşedintele înapoi“, le-au transmis aceştia politicienilor care vor să-l vadă pe Băsescu plecat de la Cotroceni. „Am venit cu autocarul tocmai din Ialomiţa. Sunt membru PD şi am venit la Craiova ca să-i transmit lui Traian Băsescu că nu este singur. Nu m-a obligat nimeni să vin, dacă voiam, puteam să n-o fac, dar am simţit că pe 19 mai se decide direcţia pe care o va apuca România“, a spus Gheorghe Iovan, membru de partid de câţiva ani. La cei 55 de ani ai săi, mânuia steagul portocaliu şi striga din toţi rărunchii: „Jos parlamentul!“ şi „Hoţii!“.

„Băse e altfel“

Traian Băsescu a fost susţinut la Craiova şi de mii de tineri sau copii veniţi cu părinţii. „Îl susţinem pe Băse pentru că este altfel decât ceilalţi, e mai aproape de oameni. Sunt sigur că şi el are bubele lui, dar vrea măcar să facă şi pentru ceilalţi ceva. Pe noi nu ne interesează prea mult politica, dar să avem locuri de muncă şi şansa de a câştiga bani. Eu am muncit câteva luni în străinătate şi peste puţin timp o să plec din nou. Faptul că s-au deschis graniţele mi se pare o mare realizare. Şi acesta este unul dintre motivele pentru care vreau ca Băsescu să rămână preşedinte“, a spus Daniel din Craiova.
Nu toată lumea prezentă la miting l-a susţinut pe preşedinte. „Mie nu-mi place Băsescu. Nu fac politică, dar mi se pare că e mereu pus pe scandal. Nici ceilalţi nu-mi plac, aşa că nu o să votez la referendum. Am venit în centru din curiozitate să văd cum arată un miting al unui preşedinte de ţară“, a spus Marcel Ionescu, un domn între două vârste care privea detaşat de pe margine mulţimea în fierbere. Alţi craioveni şi-au lăsat baltă treburile acasă şi au venit împreună cu vecinii de la bloc. „Suntem vreo zece persoane din Brazdă. Am zis să venim să-l susţinem pe preşedinte în direct că nu se ştie când mai vine pe la Craiova: Hai Băse!“, a strigat Cristian în uralele vecinilor săi, toţi tineri cu vârste până în 30 de ani.

Marşuri portocalii spre cartierele Craiovei

Mii de oameni au ignorat timp de mai multe ore vremea caniculară şi au strigat cât i-au ţinut puterile sloganuri pro-Băsescu. Totul s-a terminat după ora 13.00, când ultimii artişti invitaţi să le cânte oltenilor şi-au încheiat reprezentaţia. Treptat, masele portocalii s-au dispersat, pornind spre primărie sau spre Valea Vlăicii. În drumul său, o săteancă din Siliştea Crucii ne-a explicat cum stau lucrurile la ea în localitate şi ce cred oamenii despre referendum. „Am venit din Siliştea Crucii pentru Băsescu. O să mergem pe 19 la referendum şi ştim cum o să votăm că, om fi noi de la ţară, da' diferenţa între DA şi NU ştim să o facem. E adevărat că lumea de pe la noi crede că dacă pune ştampila pe DA votează cu Băsescu, da' noi ştim că nu e aşa“, a declarat Maria Dragomir.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII