15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTeza cu subiect unic, presată de timp

Teza cu subiect unic, presată de timp

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a continuat tradiţia publicării pe internet a variantelor de subiecte şi pentru tezele cu subiect unic.

Elevii şi profesorii de matematică doljeni au văzut cum vor arăta subiectele pentru tezele-experiment care ar putea înlocui testele naţionale, iar unii deja au rezolvat aceste subiecte. „Nu au fost nici foarte grele, nici foarte uşoare. Cred că aş lua un opt pentru că am mai greşit la unele subpuncte“, a apreciat Alin Maria, elev în clasa a VII-a la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 9 „Petrache Poenaru“ din Craiova. Colegul său de clasă, Bogdan Mirtoiu, consideră că are mari şanse să ia notă maximă pentru că nu a greşit nimic la test. „Eu cred că au fost foarte uşoare. Dacă ai învăţat, nu ai cum să greşeşti. Eu am făcut tot şi cred că o să iau cel puţin nouă, dacă nu zece“, a spus elevul.
Modelul de subiect apărut pe site-ul www.subiecte2007.edu.ro conţine 11 itemi, de dificultate graduală. Şase itemi sunt notaţi cu câte opt puncte, patru itemi cu câte şapte puncte, iar un item, cu două subpuncte, va fi notat cu 14 puncte, câte şapte puncte pentru fiecare subpunct. Sunt acordate zece puncte din oficiu, iar timpul de lucru este de 50 de minute.

„Nu doar tezele promovează un copil“

Dacă elevii sunt optimişti în ceea ce priveşte rezultatele tezelor, profesorul lor de matematică are cu totul altă părere. Cu toate că apreciază subiectele apărute pe internet ca fiind de nivel mediu, acesta consideră că timpul pentru rezolvarea lor este destul de scurt. „Subiectele sunt de nivel mediu, dar problema este dacă ei reuşesc să se încadreze în cele 50 de minute în care trebuie să le rezolve. Pentru un copil bun, timpul nu reprezintă un impediment, dar pentru cei mai slabi care reacţionează mai încet vor exista probleme cu timpul.
Majoritatea lucrărilor sunt între şase şi opt, dar am avut câteva lucrări peste nouă“, a explicat Marius Sgaibă, profesor de matematică la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 9 „Petrache Poenaru“ din Craiova. Profesorul este de părere că teza cu subiect unic nu va fi relevantă pentru admitere şi că aceasta nu reflectă în totalitate nivelul de pregătire a unui elev. „Nu au cum să rămână la acest tip de evaluare pentru că această teză nu este decât o notă dintr-o medie şi nu doar tezele promovează un copil“, a spus profesorul.

Teza cu subiect unic, teză obişnuită în catalog

Şi modelele de subiecte de la limba şi literatura maternă vor fi puse pe internet pe 26 aprilie, iar cele de la limba şi literatura română pe 3 mai. Teza cu subiect unic la matematică va fi susţinută de elevii din clasa a VII-a pe 4 mai 2007 sau pe 5 iunie 2007 pentru elevii care au absentat prima oară, iar pentru limba şi literatura română pe 17 mai. Durata tezelor cu subiect unic va fi de 50 de minute, iar evaluarea va fi făcută de doi profesori din alte şcoli decât cele în care s-a dat teza. În cazul în care există diferenţe mai mari de un punct între cei doi corectori, lucrarea va fi evaluată de un al treilea profesor. Elevii vor fi supravegheaţi de doi asistenţi, cu altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine teza. Notele vor fi trecute în catalog, ca la tezele obişnuite, şi vor avea o pondere de 25% din media semestrială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

127 COMENTARII