10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCulturile de orz şi grâu, în pericol

Culturile de orz şi grâu, în pericol

Culturile de orz şi grâu din Olt sunt în pericol. Semnalul de alarmă a fost tras de marii şi de micii cultivatori, dar şi de specialiştii de la Direcţia Agricolă.

OLT. În zona Caracal, hectare întregi de orz au început să se usuce încă de săptămâna trecută. Reprezentanţii Unităţii Fitosanitare au prelevat probe de plante şi sol, însă rezultatele obţinute în laborator n-au confirmat existenţa unor boli specifice sau a dăunătorilor. Singura explicaţie avansată de directorul Unităţii Fitosanitare, Nicolae Giuseppi, ar fi stresul termic la care plantele sunt supuse din cauza diferenţelor de temperatură de la noapte la zi şi a lipsei apei în sol la adâncimi mici.

Efectele secetei – devastatoare

Printre cei mai îngrijoraţi se numără cultivatorii din zona Corabia. Lipsa apei în sol se manifestă la adâncimi din ce în ce mai mari. Cel puţin, aşa spune viceprimarul oraşului, Anton Drăguinea. Acesta susţine că umiditatea lipseşte până la o adâncime de peste 10 centimetri şi că, în asemenea condiţii, numai plantele cu rădăcină pivotantă pot rezista. „Neavând apă, este normal că orzul a stagnat. Cu alte cuvinte, această cultură a îmbătrânit la o creştere foarte mică“, a explicat Anton Drăguinea. Acesta spune că efectele secetei se văd şi la grâu. „Şi grâul a început să stagneze, iar frunzele se îngălbenesc“, a declarat viceprimarul de la Corabia. Îngrijoraţi se arată şi membrii uneia dintre cele mai mari asociaţii din judeţ, „Dunărea“ Corabia. Managerul acestuia, ing. Constantin Dumitru, confirmă că, după orz, grâul a început şi el să se usuce. „Dacă nu plouă cât mai repede, aceste două culturi sunt în pericol. De fapt, toate plantele au nevoie de apă. Noi nu avem orz cultivat, dar avem 700 de hectare de grâu şi suntem foarte îngrijoraţi“, a susţinut Dumitru, care mai spune că „Dunărea“ a investit patru miliarde de lei vechi. „Seceta se instalează pe zi ce trece, iar lucrul ăsta ne pune pe gânduri“, a declarat şi Paul Stănescu, directorul Agromec Vişina. Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Olt, Dumitru Niculescu, a spus: „Grâul a rezistat mai bine. Cu orzul însă, lucrurile stau foarte prost“.
Sistemul de irigaţii stagnează. Din cele aproximativ 20 de organizaţii ale utilizatorilor de apă din judeţ, doar jumătate vor avea posibilitatea să primească apă subvenţionată de stat. Anul acesta, ajutorul statului este de 390 de lei/hectar, însă cu condiţia ca utilizatorii beneficiari să-şi fi plătit, până la 31 ianuarie 2007, contribuţia de 20 la sută din tariful anual. Şi numai jumătate dintre organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii şi-au plătit respectiva obligaţie. Savu Jianu, secretarul general al Ligii Utilizatorilor de Apă din România, spune că utilizatorii au solicitat ca irigaţiile să fie demarate începând cu 14 aprilie. Acest lucru ar fi fost aprobat la nivel central, însă, la data stabilită, nu s-a dat drumul la apă. Dacă totuşi acţiunea va fi demarată, irigaţii vom avea numai în anumite zone ale judeţului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS