17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNava Almira, lansată la apă

Nava Almira, lansată la apă

MEHEDINŢI. În conformitate cu obligaţiile asumate prin contractele încheiate cu parteneri externi, Şantierul Naval Orşova va lansa la apă în aceste zile corpul navei fluviale Almira, comandat de firma Handel B.V. din Olanda. Cu o capacitate de 4.800 de tone, de 110 metri lungime, 11,45 metri lăţime şi 5,90 metri înălţime, corpul de navă se înscrie în graficul stabilit de conducerea şantierului privind livrarea corpurilor de nave comandate şi contractate pentru acest an.
Firme din Olanda, Germania, Belgia şi Austria cu activităţi importante în domeniul navigaţiei fluviale colaborează de câţiva ani cu Şantierul Naval Orşova, care dispune de echipamente de lucru performante şi de o tehnologie avansată în domeniul construcţiei şi reparaţiilor de nave fluviale. Criteriile de performanţă stabilite de colectivul de specialişti de la Şantierul Naval Orşova determină executarea lucrărilor la un nivel calitativ superior, iar unele materiale folosite pentru construcţia unor componente ale navelor ce transportă mărfuri speciale constituie o premieră.
Din cele 18 contracte încheiate pentru 2007 au fost onorate patru, iar restul se află în curs de derulare. Şantierul Naval Orşova a reuşit, până în prezent, să mai semneze zece contracte ce se vor derula în următorii doi ani şi care vor aduce constructorului naval aproximativ 20 de milioane de euro.

Dividende de 3,46 milioane de lei

Tancurile chimice, navele tip push combination, împingătoarele, barjele şi containerele fluviale care vor pleca de la cheiul Şantierului Naval Orşova către armatorii ce desfăşoară activităţi fluviale vor asigura locuri de muncă pentru muncitorii orşoveni şi vor aduce o importantă contribuţie la dezvoltarea economică şi socială a zonei. Cei peste 600 de muncitori angajaţi ai şantierului continuă activitatea de constructori şi reparatori de nave fluviale, iar lansarea la apă a unei nave constituie o bucurie imensă pentru ei. Directorul general al Şantierului Naval Orşova, Constantin Bădoiu, atunci când se referă la contractele încheiate, afirmă că „relaţiile existente între compania noastră şi parteneri sunt excelente, iar la aceasta contribuie în mare măsură calitatea lucrărilor executate, experienţa şi consacrarea noastră în construcţia de nave fluviale şi, nu în ultimul rând, respectarea prevederilor şi a termenelor de livrare din contractele încheiate“.
Relansarea economică a Şantierului Naval Orşova din 2005, continuată în 2006, este confirmată şi prin estimările acestui an. Creşterea profitului net cu peste 6% în anul 2006 în raport cu 2005 a permis acordarea de dividente la nivel de 0,40 lei brut pe acţiune după o pauză de un an. Totalul dividentelor se ridică la 3,46 milioane de lei, ceea ce reprezintă 50% din profitul net al anului 2006. Pentru anul acesta se estimează un profit net de peste şapte milioane de lei, cu o creştere de 6% în raport cu 2006, veniturile companiei la peste 94 de milioane de lei, cheltuielile la 85 de milioane de lei, în timp ce investiţiile vor depăşi opt milioane de lei. Aceste estimări realizate printr-o analiză atentă a situaţiei actuale confirmă linia ascendentă a dezvoltării economice pentru anul în curs, iar acţiunile întreprinse de conducerea companiei pentru următorii ani ţin aprinsă flacăra speranţei pentru specialişti şi muncitori. Un punct-ţintă pentru un viitor apropiat al conducerii îl constituie armarea corpurilor de navă construite de SN Orşova cu tot ceea ce este necesar pentru navigaţie, întrucât există posibilităţi tehnice şi personal calificat. Această execuţie, o dată realizată, va promova activitatea de constructor de nave a SN Orşova, iar rezultatele economice se vor îmbunătăţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS