10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjHurezani - între sonde şi proiecte

Hurezani – între sonde şi proiecte


Nu este o comună bogată, dar nici săracă. Şi totuşi, zice primarul Gheorghe Cârstea, în Hurezani se trăieşte încă bine.
Traiul îndestulător al gorjenilor din Hurezani se datorează în special sondelor de gaze şi ţiţei aflate pe teritoriul comunei. E drept că nu mai este nici una în foraj, dar, de bine, de rău, cetăţenii sunt angajaţi la ele. În plus, în bugetul local intră lunar 110 milioane de lei vechi, reprezentând impozitele pe salarii ale personalului angajat la sonde. Se mai adună impozitele şi taxele locale, vreo şase-şapte sute de milioane pe an; cu ce mai dă consiliul judeţean, se rotunjeşte un bugeţel frumos.
„Şapte miliarde avem pe anul 2007“, declară Cârstea, cu pixul pe hârtie. „N-aş zice că e suficient, la câte probleme se ridică în mediul rural, dar sper să ne descurcăm. Proiecte avem destule şi sper să realizăm o parte din ele. Să punem în funcţiune alimentarea cu apă în Hurezani şi Pegeni, să înfiinţăm un muzeu al satului – lângă bilbliotecă, să realizăm o punte pietonală peste pârâul Amaradia, care să scurteze astfel cu vreo cinci kilometri distanţa dintre satul Busuioci şi centrul comunei, să continuăm acţiunea de balastare a drumurilor comunale, să renovăm biserica «Sf. Dumitru», monument istoric a cărui pictură de interior se păstrează aproape intactă de la construcţie, acum peste 150 de ani. Iar dacă mai rămâne timp şi buget, vrem să înfiinţăm o foaie volantă – o publicaţie a satului, care să poarte numele «Aurora», în amitirea revistei ce apărea aici la 1900“.
Între Paşte şi Sfânta Maria – un festival

Până să înceapă derularea proiectelor, însă, comuna gorjeană Hurezani îşi mai ia un răgaz. Nu lung, ci până după 27-28 mai, când va avea loc Festivalul Cântecului, Jocului şi Portului Popular – din zona Amaradiei.
„Anul acesta va avea loc cea de-a treia ediţie a acestui festival şi va fi organizată în memoria domnului Constantin Pătru, cel care a iniţiat această manifestare artistică, în 2002, cu un grup de fluieraşi, dansuri şi cântece din Gorj“, spune primarul Cârstea.
Ediţia din acest an se va desfăşura pe scena „teatrului de vară“, amenajată în spatele primăriei, şi va avea ca participanţi reprezentanţi din toate comunele aşezate de-a lungul Amaradiei: Bustuchin, Logreşti, Berleşti, Licurici, Hurezani, Stoina, Căpreni, Cruşeţu, Stejari şi Dănciuleşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS