14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul l-a suspendat pe preşedinte

Parlamentul l-a suspendat pe preşedinte

Camerele reunite ale parlamentului au aprobat ieri hotărârea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, cu 322 de voturi „pentru“ şi 108 „împotrivă“. Discursurile din parlament ale reprezentanţilor clasei politice n-au făcut însă altceva decât să-i scârbească pe români, prin demagogia care transpira din aproape fiecare frază a vorbitorilor.

La 17 ani şi jumătate de la căderea regimului comunist, urmaşii peceriştilor de odinioară s-au întors la putere. Au reuşit chiar, prin stilul lor demagogic, limba lor de lemn şi incredibilele aranjamente de culise, să răstoarne un preşedinte ales democratic de electorat. Ca să-l parafrazăm pe Kogălniceanu: în stadiul actual, cu un preşedinte suspendat de cea mai odioasă alianţă politică din ultimii 17 ani, care susţine cel mai slab guvern de după '89, ce suntem? Suntem… o ţară bananieră, cu o pseudodemocraţie în care totul e posibil, iar interesele economice ascunse ori lupta pentru putere fac posibile alianţe politice contra naturii. Suntem un Congo al Europei, o nouă Ucraină, suntem…

Geoană nu-l vrea contracandidat pe Băsescu

Din partea PSD a luat cuvântul – cine altul! – „prostănacul“ Mircea Geoană, după cum l-a descris fostul preşedinte Ion Iliescu. Salivând, parcă, la speranţa că se va muta chiar el, peste trei luni, la Cotroceni, Geoană l-a criticat în termeni duri pe Băsescu. A susţinut că şeful statului trebuie suspendat pe motiv că ar fi o „frână“ pentru România, reproşându-i acestuia situaţia de criză din sănătate, agricultură, educaţie. Culmea este că tocmai pentru situaţia din sănătate, agricultură sau educaţie, liderul PSD a criticat în mai multe rânduri guvernul Tăriceanu, al cărui premier liberal şi-a păstrat funcţia exact cu sprijinul PSD!
„Traian Băsescu trebuie suspendat nu numai pentru că a încălcat Constituţia, ci şi pentru că, avându-l în fruntea unei astfel de instituţii, nu poate fi vorba în România de prosperitate, echitate, solidaritate, dreptate şi democraţie“, a declarat Geoană, cu toate că, prin avizul său negativ, Curtea Constituţională n-a găsit nici măcar o încălcare a Constituţiei de către Băsescu. Până la urmă, Mircea Geoană şi-a dezvăluit interesul de a-l elimina dintr-o eventuală cursă electorală pe Traian Băsescu, menţionând că PSD susţine modificarea Constituţiei, astfel încât preşedintele suspendat să nu mai poată candida.

Turnătorul „Felix“ proferă acuzaţii de… marxism

Preşedintele conservator Dan Voiculescu a găsit de cuviinţă de la tribuna parlamentului să-l acuze pe şeful statului că ar fi comunist. „Traian Băsescu a jucat un sigur rol: de victimă. Deşi a condamnat comunismul, Traian Băsescu se dovedeşte a fi un marxist în ceea ce priveşte ideologia, un stalinist în ceea ce priveşte poliţia politică şi un demn comunist în ceea ce priveşte prestaţia politică şi economică“, a spus liderul conservatorilor. Declaraţia a stârnit însă râsete chiar şi în parlament, făcându-i pe mulţi să-şi aducă aminte că „Felix“ a primit verdict de la CNSAS că a făcut poliţie politică, turnându-i la Securitate pe cei care criticau regimul comunist.
Tot Voiculescu l-a găsit vinovat pe Băsescu pentru „stările de conflict“ apărute în timpul mandatului său, în condiţiile în care PC a creat chiar el stări conflictuale, fiind când la guvernare, când în opoziţie.
Într-un discurs împănat cu fel de fel de pilde, ce a durat mai bine de 45 de minute, Corneliu Vadim Tudor a proferat şi el clasicele sale acuzaţii la adresa şefului statului. A spus însă în faţa parlamentului un mare adevăr, legat de efectele suspendării. „Dacă noi greşim, ne va pedepsi electoratul. Veţi câştiga alegerile“, a declarat Vadim Tudor, adresându-i-se retoric preşedintelui Băsescu.

Vinovaţii sunt mai mulţi

Partenerul de odinioară al lui Băsescu, preşedintele UDMR Marko Bela, s-a raliat la corul celor care-l criticau pe şeful statului, poziţie previzibilă, în contextul în care partidul său face parte din guvernul liberal instalat cu sprijinul PSD. A păstrat însă un ton mai calm, acuzând de situaţia actuală inclusiv partidele politice. „În opinia UDMR, preşedintele ţării într-adevăr de multe ori şi-a depăşit atribuţiile sau, dimpotrivă, nu şi-a îndeplinit atribuţiile constituţionale. Dar suspendarea preşedintelui, în sine, nu va rezolva problema şi nu avem voie să declarăm vinovată numai o singură persoană, fiindcă atunci vom continua la fel, eventual, fără unul dintre actorii acestui spectacol tragicomic“, a menţionat liderul UDMR.

Tăriceanu, înfricoşat

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afişat ieri cea mai temătoare atitudine în faţa lui Băsescu. S-a abţinut de la vot, părăsind sala parlamentului în momentul votului, pentru ca, după aflarea rezultatelor, să iasă cu un discurs prin care îl ruga insistent pe preşedinte să demisioneze. „Traian Băsescu a luat decizia privitoare la demisie în locul românilor şi trebuie să aibă responsabilitatea de a-şi asuma până la capăt gestul său. Ca politician, eu interpretez demisia lui Băsescu ca pe o recunoaştere a propriilor erori şi ca o recunoaştere involuntară a faptului că nu mai are dreptul moral să mai candideze pentru un nou mandat“, a declarat Tăriceanu, demonstrând încă o dată că e conştient de faptul că Traian Băsescu are prima şansă într-un viitor scrutin electoral.
Liderul PNL şi-a diluat apoi discursul în stilul demagogic mai degrabă iliescian, împănându-l cu expresii de genul: „Românii vor acum linişte pentru a se intra în normalitate, pentru a construi viitorul lor şi al copiilor lor“. Parcă aduce a „viitor luminos“ dinainte de '89…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII