11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDatori în viaţa de apoi

Datori în viaţa de apoi

Vârstnicii internaţi în Căminul de Bătrâni craiovean nu au linişte nici după moarte. Serviciul Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova (Căminul de Bătrâni – n.r.) are debite de recuperat de peste 63.000 de lei de la bătrânii internaţi şi de la familiile celor care au decedat.
În nenumărate rânduri Gazeta de Sud v-a prezentat reportaje de la Serviciul Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova, a derulat şi o campanie socială pentru a trage un semnal de alarmă privind condiţiile de cazare şi valoarea alocaţiei de hrană destinată bătrânilor. Am relatat poveşti de viaţă, momente aniversare – la împlinirea vârstei de 100 de ani a două dintre vârstnicele căminului, am fost alături de femei de 1 şi 8 Martie, am prezentat în pagina de cuplu oameni care şi-au unit destinele sub acoperişul instituţiei sau bătrâni care împreună au păşit în Cămin, dar şi lipsurile şi greutăţile cu care se confruntă instituţia. Maşini de spălat ieşite din uz, bătrâni cazaţi câte şase într-o cameră, mâncare de 70.000 de lei vechi/zi, bani din care căminul trebuie să le asigure trei mese, supliment şi desert… În urma materialelor apărute în paginile ziarului, reprezentanţii Primăriei Craiova au dispus trimiterea unei comisii la Căminul de Bătrâni craiovean pentru depistarea problemelor şi pentru a încerca remedierea situaţiei.

Înmormântaţi de stat

În prezent, la Căminul de Bătrâni din Craiova, singura instituţie de stat de acest gen din judeţul Dolj, sunt internaţi 345 de vârstnici, oameni pe care viaţa nu i-a ferit de necazuri şi greutăţi. Cei mai fericiţi dintre ei au „aparţinători“ care îi vizitează periodic, alţii au fost uitaţi, rudele nu mai trec să întrebe de ei decât foarte rar, când, surprinzător şi şocant, tot ele vin să se plângă, să întindă o mână să ia bani de la cei internaţi… Sunt şi cazuri, nu puţine la număr, când bătrânii nu sunt vizitaţi nici în ceasul morţii, Căminul de Bătrâni ocupându-se de înmormântarea creştinească la Cimitirul „Nisipuri“… Există şi situaţii, deloc puţine, când aparţinătorii, copiii sau rudele care şi-au făcut înainte de a-şi interna bătrânul procură pe pensie, uită să achite contribuţia… Chiar dacă între timp bătrânul a decedat, el figurează ca rău-platnic şi a rămas cu debite şi penalizări ce cresc în fiecare zi.

Datorii de peste 60.000 de lei

În urma verificărilor efectuate de comisia trimisă de Primăria Craiova, s-a analizat situaţia debitorilor „cazaţi“ sau decedaţi, debite provenite în urma neachitării contribuţiei lunare de întreţinere de 190 de lei sau 220 de lei, începând cu 1 ianuarie 2007. Din totalul „chiriaşilor“ din cămin, doar 244 dintre ei plătesc integral taxa de întreţinere, 70 plătind-o doar parţial din cauza veniturilor mici, iar 27 dintre ei, fără nici un fel de venit, nu plătesc nimic. Aproximativ 30% din bătrânii din Cămin provin din localităţi din judeţul Dolj sau din alte judeţe. Au fost internaţi în perioada anterioară înfiinţării Serviciului Public de Asistenţă Socială, reuşindu-se să se obţină pentru ei viză de reşedinţă la familiile sau susţinătorii legali din Craiova. În anul 2006, conform balanţei de verificare încheiate pe 31 decembrie 2006, debitele se ridicau la 63.002 lei, din care 43.438 de lei debite neîncasate, iar diferenţa e reprezentată de penalizări pentru neplată la termenul legal. Există debite la care valoarea penalităţilor a depăşit valoarea datoriilor. A fost internată, de exemplu, în Căminul de Bătrâni o persoană cu handicap, pe care a preluat-o mai târziu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, debitele de întreţinere ridicându-se la 2.167 de lei, iar penalităţile la 2.454 de lei. Mai există şi alte exemple: Gheorghe Purece, externat pe 28 noiembrie 2003, decedat, prezintă debite de 830 de lei şi penalizări de 1.320 de lei, iar Maria Ungureanu, externată pe 23 februarie 2004, decedată, prezintă un debit de 33,75 de lei şi penalităţi de 303,57 lei. „Mai avem o categorie de debitori, ale căror debite insolvabile se ridică la peste 6.000 de lei. Acestea sunt generate de foştii asistaţi care au avut venituri provenite din pensii de stat cu care acopereau integral sau parţial contribuţia lunară de întreţinere, dar pe care nu au achitat-o la termenele legale şi care au decedat. Mulţi vârstnici internaţi refuză să achite lunar taxa de întreţinere pentru cămin, motivând că doresc să meargă la băi, la tratament sau vor să îşi trateze sau pună dinţii… Ne confruntăm, nu de puţine ori, şi cu cazuri când asistaţii noştri refuză să plătească taxa, sunt vizitaţi de copii cărora de multe ori le dau banii. Le facem poprire pe pensie, însă le oprim doar 1/3 din indemnizaţia lunară, sumă de cele mai multe ori situată sub nivelul de 220 de lei al taxei. Noi nu le putem opri pensiile. Ei sau aparţinătorii trebuie să plătească taxa“, a menţionat Mihaela Deaconeci, directoarea Serviciului Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova.
Potrivit reprezentanţilor Căminului de Bătrâni, la Căminul din Siliştea Sibiului, de exemplu, taxa lunară de întreţinere pentru un vârstnic este de patru milioane de lei, iar la două luni consecutiv neplătite bătrânul este dat afară… În căminul de bătrâni craiovean îşi găsesc adăpost şi boschetarii, care nu au nici un venit şi pe care poliţia nu are unde să îi interneze.
Nici măcar din ajutorul de deces oferit de Casa Judeţeană de Pensii Dolj, la care are dreptul familia celui decedat, nu se pot recupera o parte din bani, deoarece familiei i se eliberează extras de deces, şi nu certificat de deces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII