19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreturile la alimente sunt gata sa explodeze

Preturile la alimente sunt gata sa explodeze

Marile sarbatori de peste an sunt motiv de bucurie, dar si de cheltuiala, mai ales ca preturile cresc brusc la majoritatea produselor. Pastele din acest an a venit, la rândul sau, cu preturi mai mari.


Week-end-ul trecut craiovenii au intrat in febra cumparaturilor de Paste, impinsi de la spate si de Sarbatoarea Floriilor. Sfârsitul de saptamâna i-a prins pe multi craioveni in piete si supermarketuri. Cei care nu au apucat inca sa-si faca toate cumparaturile ar trebui sa stie ca si anul acesta unii comercianti se ghideaza dupa binecunoscuta strategie potrivit careia cu cât cererea de produse specifice pentru Paste este mai mare, cu atât pretul lor se umfla mai mult. Nu e exclus ca in urmatoarea perioada preturile la alimente sa creasca.


„La noi s-au scumpit deja bananele, in rest, deocamdata, preturile sunt cam la fel. S-ar putea insa sa mai creasca“, a spus Laura S., una dintre vânzatoarele de la unul din standurile de legume si fructe din piata. Afirmatia este sustinuta si de alti comercianti. „Preturile au crescut deja de saptamâna trecuta. Daca inainte luam din angro ardeiul gras cu 9-10 lei/kg, sapamâna trecuta l-am luat cu 13 lei/kg. In angro pretul rosiilor a crescut de la 4,2 la 4,4 lei/kg in doua zile. E posibil ca preturile sa mai creasca in urmatoare perioada“, a declarat Oprica Lautaru, unul dintre comerciantii din Piata Centrala. Potrivit acesteia, profitul intermediarilor este mic, dar oamenii au inceput deja sa le reproseze cresterile de pret.


Pretul oualor e in crestere


Cresteri destul de mari de pret au intregistrat insa ouale. Daca saptamâna trecuta acestea se vindeau la preturi ce porneau de la 0,3 lei, ieri, la magazinele din Piata Centrala acestea se vindeau la preturi ce variau intre 0,33 (in magazine) si 0,35 – 0,4 lei la tarani. „Daca de Craciun scumpesc carnea de porc, de Paste cresc pretul oualor. Si fara ele nu poti sa faci nimic in perioada asta ca toate preparatele necesita oua – cozonaci, prajituri, drob, ciorbita (pentru dres). Ce sa mai vorbim de oua rosii“, a explicat Mihaela Marin, o gospodina care pornise inca de ieri la cumparaturi de Paste. Potrivit acesteia, in perioada asta, o gospodina are nevoie de minimum 60 de oua.


Craiovenii spun ca aceste cresteri de pret sunt anormale. „In perioada asta ar trebui sa faca reduceri de pret si multe, multe oferte, nu sa le creasca preturile, ca asa nici nu simtim ca e sarbatoare“, a spus Elisabeta Popovici, alta gospodina din Craiova.


Carnea de miel n-a cunoscut inca o crestere de pret


Deocamdata, nu s-a scumpit insa carnea de miel. Ca si saptamâna precedenta, in galantarul din Piata Centrala, aceasta se vindea cu 15 lei kilogramul. Din experienta anilor trecuti, oamenilor le este insa teama de posibile scumpiri. „Se scumpesc si o sa se scumpeasca pentru ca asa se intâmpla la noi in fiecare an“, a afirmat Marioara Daie.


De fapt, cresterile de pret sunt, potrivit comerciantilor, previzibile, ca urmare a cresterii costului energiei electrice. Reprezentantii marilor magazine din Craiova spun ca in urmatoarea perioada e putin probabil sa creasca preturile. „Nu am primit inca nici o informare de la distibuitori potrivit careia preturile ar creste in urmatoarea perioada. Preturile nu au crescut inca, ci dimpotriva, la carnea de miel, de exemplu, au mai scazut“, a declarat Gelu Nedelcu, directorul real,-Hypermarket Craiova. Potrivit acestuia, in general, preturile reactioneaza la peste 30 de zile dupa scumpirea energiei electrice.


Programul marilor magazine de Sarbatori


Indiferent de evolutia preturilor si de potentialele oferte de Paste, pentru cei care nu au reusit inca sa-si faca toate cumparaturile, marile centre comerciale vor avea saptamâna aceasta un program special, prelungit, iar duminica, 8 aprilie, majoritatea vor fi inchise. Pentru a face fata afluxului de cumparatori, Metro Cash&Carry a anuntat ca va avea program nonstop pâna pe 6 aprilie, urmând ca pe 7 sa fie deschis pâna la ora 18.00, in ziua de Paste fiind inchis, iar pe 9 aprilie e deschis in intervalul 8.00 – 18.00. Supermarketul Primavara, pe 5 si 6 aprilie, va avea program in intervalul orar 8.00 – 23.00, pe 7 aprilie intre 8.00 -20.00, iar in ziua de Paste va fi inchis.


Angajatii de la Selgros Cash&Carry vor lucra in urmatoarele zile dupa programul normal (6.00 – 22.00). Sâmbata, magazinul va functiona insa numai pâna la ora 20.00, pentru ca duminica sa fie inchis.


real, -Hypermarket Craiova va functiona dupa programul 8.00-23.00 pâna sâmbata, când va fi deschis intre 7.00 si 20.00. Duminica magazinul va fi inchis.


Billa va avea saptamâna aceasta program normal, de la 8.00 la 22.00. Sâmbata insa va fi deschis numai intre 9.00 – 18.00, iar duminica va fi inchis.


Preturi


Oua: 0,33 – 0,4 lei


O legatura de ceapa verde: 0,3 – 1 leu


O legatura de ridichi: 0,5 – 1 leu


Rosii: 4,5 – 6 lei/kg


Castraveti: 3,9 – 4 lei/kg

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII