14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Profu’ virtual

Moda meditatiilor tine pasul cu vremurile in care traim, iar sedintele de pregatire la matematica sau la fizica s-au mutat pe internet.


 


Fie ca este vorba despre pregatirea pentru testele nationale sau despre pregatirea pentru examenul de bacalaureat sau pentru admiterea la facultate, alegerea meditatorului a fost mereu o problema. La vechea dilema a parintilor – profesor din provincie sau profesor din Bucuresti – a mai aparut o solutie alternativa: profesorul virtual. Astfel, daca pâna mai ieri, mama sau tata faceau eforturi disperate pentru a te trezi sa prinzi trenul pentru a merge la Bucuresti la cele doua sau poate patru ore chinuitoare de meditatie, astazi lucrurile s-au schimbat. A aparut profu’ virtual. El este tot timpul acolo. Te asteapta sa te trezesti, nu se grabeste, nu te mustra ca ai gresit. Este ceva mai rabdator si apoi, pentru a ajunge la meditatia pe care o tine, nu trebuie decât sa te dai jos din pat, sa-ti dai cu putina apa pe ochi si apoi sa deschizi calculatorul. Si daca te-ai gândit cumva sa-l inseli tragând cu ochiul la rezolvarile problemelor de pe site, din sectiunea dedicata exclusiv acestor tipuri de raspunsuri, afla ca vei fi prins asupra faptului. „Mai ceva ca-n casa Big Brother“, ar spune unii. Ei, nici chiar asa. Numai ca, daca el, elevul, trage cu ochiul la rezolvare atunci când face o problema, nota lui va scadea. „Cu cât avanseaza in studierea rezolvarii propuse de site, cu atât nota lui va fi mai mica“, spune directorul site-ului e-meditatii.ro, Stefan Pusca. In cazul testelor-grila, el nu mai are acces la rezolvarea partiala, iar pentru fiecare raspuns poate primi intre 0 si 10 puncte, in functie de raspunsul dat. La sfârsitul testului vor fi afisate notele obtinute la problemele din cadrul testului, precum si media lor.


 


Fiti cu bagare de seama


 


Si daca il priviti pe profu’ virtual drept un prieten devotat, care nu le va spune parintilor ca, in loc sa participati activ la lectii, preferati sa pierdeti vremea in fata calculatorului, comunicând cu prietenii pe messenger, aflati ca va inselati. Toate abaterile sunt taxate. Asa cum copilul poate opta pentru un indrumator, fara sa plateasca nimic in plus, si parintele poate comunica oricând cu acesta pe mail si poate vedea rezultatele odorului. Reactiile din partea parintilor nu s-au lasat asteptate: „Ei au remarcat transformarea pozitiva prin care trec copiii atunci când folosesc internetul la ceva util. De asemenea, apreciaza faptul ca pot verifica in timp real notele copiilor, pe site“, sustine Stefan Pusca.


Asa ca daca tot v-ati convins parintii de eficienta si avantajele acestui site, iar ei v-au impartasit opinia, ar fi total nepoliticos sa le inselati increderea. Concluzia: putina seriozitate si o pregatire in plus nu strica, ba mai mult, va ajuta sa treceti cu brio de examenele ce bat la usa.


 


Povestea unui site


 


O ideea geniala ar spune unii: putin deranj, preturi avantajoase, caci accesul la materialele de pe site se face pe baza unui cupon care costa 20 RON, cu care elevul plateste un modul, adica patru lectii ce pot fi parcurse intr-o luna. Daca elevul parcurge cele patru lectii in mai putin de o luna, el isi poate comanda alt modul. De asemenea, poate comanda chiar 12 module deodata si le poate plati pe toate simultan. Cuponul se va comanda pe internet, iar apoi se poate plati la orice banca cu care site-ul are deja contract.


In plus, la dispozitia elevului care viseaza sa razbeasca din prima incercare si fara a le provoca parintilor prea multe emotii, sta o echipa de profesori colaboratori formata din 15 cadre didactice pentru matematica, 9 pentru fizica, si 23 pentru celelalte materii. „Profesorii provin din invatamântul universitar si preuniversitar si au fost selectati de noi pe criterii de calitate stiintifica si pedagogica foarte atent urmarite“, a tinut sa precizeze directorul site-ului.


Si chiar daca site-ul nu-l poate inlocui pe profesor, al carui profesionalism, experienta si har sunt practic inimitabile de catre calculator, creatorii site-ului sunt de parere ca aceasta metoda este mai mult decât eficienta, ea având ca scop si motivarea copiilor de a privi scoala si internetul cu alti ochi.


„Ma gândeam ca in România ar trebui sa continue traditia invatamântului de calitate, dar in acelasi timp sa ne modernizam. Am facut acest lucru pentru ca mi-am dorit sa fie la indemâna oricarui copil sau parinte, indiferent de situatia materiala“, spune profesorul. De fapt, de aici si dorinta de a crea acest site.


Si daca parintii mai pun inca in balanta avantajele si dezavantajele meditatiei virtuale, trebuie sa aiba in vedere faptul ca in categoria primelor intra fara indoiala pretul destul de mic in comparatie cu cel al unei meditatii obisnuite, faptul ca elevul poate face meditatii când si cât vrea.


In plus nu trebuie sa se deplaseze la domiciliul profesorului.


De asemenea se poate solicita un indrumator pe site, tot astfel cum elevul poate vedea rezolvarea problemei.


De cealalta parte, in tabara dezavantajelor se inscriu lipsa unei apropieri dintre elev si profesor, apoi nevoia de calculator cu internet si, poate cel mai important aspect, raspunsurile la eventualele nelamuriri suplimentare ale elevului sosesc din partea profesorului indrumator dupa trei-patru ore.


Profu’ virtual e constient de toate aceste inconveniente pe care le presupune meditatia sustinuta de el, asa ca promite ca le va remedia sau, de ce nu, le va elimina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS