11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezinteresul fata de copil se plateste

Dezinteresul fata de copil se plateste

Parintii elevilor, care o data ce si-au asezat copilul in banca au uitat de existenta lui si au lasat educarea acestuia numai in grija dascalilor, sunt amenintati an de an cu amenzi de sute sau chiar mii de lei.


Parintii si elevii vor sanctionarea parintilor care si-au abandonat copiii in scoli si care nu se intereseaza de situatia scolara a acestora. Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamântul Preuniversitar si cea a Consiliului National al Elevilor au propus ca in proiectul noii legi a invatamântului preuniversitar sa se introduca amenzi intre 500 si 2.000 de lei pentru parintii care nu vin la sedintele cu parintii sau atunci când sunt chemati la scoala. In proiectul de lege se precizeaza doar ca parintele care nu ia masuri pentru asigurarea frecventei la cursuri a copilului risca sa fie amendat. Amenzi pentru parinti prevede si „Acordul-cadru de parteneriat pentru educatie“, care stipuleaza drepturile si obligatiile elevilor, parintilor si profesorilor si, conform caruia, cei care nu isi trimit copiii la scoala pot fi sanctionati cu amenzi de la 50 pâna la 200 de lei.


Scoala nu da amenzi


Cu toate ca directorii scolilor doljene se confrunta des cu dezinteresul parintilor fata de propriile odrasle, acestia considera ca amenda nu va rezolva lipsa de comunicare dintre parinte si diriginte. „Trebuie sa existe o forma legala care sa oblige parintele sa aiba grija de copil asa cum este la canadieni sau la americani, dar nu cred ca amenda este o solutie. Ar trebui incercat pe alte cai, in asa fel incât parintele sa constientizeze ca elevul si scoala au nevoie de el“, a spus Genoveva Ioana, directoare la Scoala nr. 22 „Mircea Eliade“ din Craiova.


Mihai Dragu, directorul Liceului Teoretic „Henri Coanda“, considera ca scoala trebuie sa aiba o atitudine mai incisiva fata de parintii care nu se implica in viata scolara a copilului lor: „Ar putea fi gasita o solutie de catre scoala, sa se realizeze intâlniri intre profesori, elevi si parinti, iar cei care nu vin sa fie contactati si trasi la raspundere. Sunt parinti care nu se intereseaza de copii si acest lucru se vede in atitudinea elevului fata de profesori si in situatia lui scolara. Nu poti sa ii iei insa banii pentru ca, daca parintele este in somaj, atunci ar insemna sa ii iei si copilului pâinea“. Sindicalistii doljeni sunt de parere ca atâta timp cât vor exista lacune in legislatie, parintii care nu isi supravegheaza copiii nu se vor speria de amenzi. „Degeaba vorbim de amenzi atâta timp cât nu este stipulat clar cine le da. Dam cu amenzi in stânga si dreapta, dar acestea ramân doar pe hârtie pentru ca scolile nu au cum sa le aplice“, a spus Constantin Lungulescu, vicepresedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar, filiala „Spiru Haret“ Dolj.


Parintii, observatori la examene si olimpiade


Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamântul Preuniversitar si a Consiliului National al Elevilor propun si ca directorul scolii unde parintii nu vin la sedinte si presedintele asociatiei de parinti sa fie obligati sa sesizeze respectivul caz la Autoritatea Tutelara. Daca reprezentantii acestei autoritati constata ca parintele nu are grija de copilul sau, se poate ajunge in situatia ca acesta sa fie decazut din drepturile parentale. Parintii si elevii au cerut includerea lor ca structuri consultative pe lânga MEdC, iar bacalaureatul sa se desfasoare, in continuare, in doua sesiuni, nu doar in una, cum este in proiectul noii legi a invatamântului, un elev putând absenta chiar din motive de sanatate. In plus, la inceputul primei clase de liceu ar trebui sa se stabileasca programele de examen si acestea sa nu mai sufere modificari. Parintii vor sa participe, ca observatori, in comisiile de organizare a examenelor nationale si la olimpiadele scolare, iar materiile care presupun abilitati si competente specifice cum ar fi muzica, sportul sau desenul sa aiba calificative, nu note.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII