9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMiron Mitrea, urmarit penal

Miron Mitrea, urmarit penal

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva fostului ministru al transporturilor, Miron Mitrea, sub acuzatia de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in dosarul privind terenurile Aviatiei Utilitare.


Miron Mitrea este cercetat pentru nepunerea in aplicare a unei decizii judecatoresti in legatura cu un schimb de terenuri apartinând societatii Aviatia Utilitara, iar procurorii anticoruptie i-au prezentat miercuri invinuirile care i se aduc.


„E o poveste veche. Cei de la Aviatia Utilitara, care sunt o societate in faliment, cer acest teren de vreo zece ani. Nu l-a dat nici Traian Basescu, când era ministru, nu le-a dat nici Anca si nu mai stiu cum o chema (n.r. – Anca Boagiu, fost ministru al transporturilor), nu l-am dat nici eu cât am fost ministru, nu l-a dat nici Dobre (n.r. – Traian Dobre, de asemenea, fost ministru al transporturilor)“, a declarat joi Miron Mitrea.


„S-au suparat (n.r. – cei de la Aviatia Utilitara) si ne-au dat pe toti in judecata. Pe mine s-au suparat mai tare pentru ca obtinusera o hotarâre judecatoreasca, care s-a si desfiintat ulterior, in care mi se cerea sa-i pun in posesia unui teren fara sa spuna care este terenul. Au facut plângere penala, am reusit sa pierd procesul cu ei pentru ca prima data procuratura mi-a inchis dosarul, cum era si firesc, au deschis din nou, o sa mergem, o sa aratam ca am avut dreptate sa nu-i pun in posesie si gata“, a adaugat Mitrea.


Schimb de terenuri


Inalta Curte de Casatie si Justitie a recunoscut, in 14 septembrie 2004, dreptul de proprietate al Aviatiei Utilitare asupra unui teren in suprafata de 8,9 ha situat pe DN 1, in apropierea Aeroportulului Bucuresti – Baneasa. Ministerul transporturilor, condus la acea vreme de Miron Mitrea, a refuzat sa puna in executare hotarârea judecatoreasca, astfel incât suprafata respectiva a ramas in patrimoniul social al Aeroportului International Bucuresti Baneasa (AIBB).


Peste trei luni, in 13 decembrie 2004, o suprafata de 2,3 ha din acest teren a fost schimbat de AIBB cu un lot de 2,5 ha din Voluntari, având o valoare mult inferioara. Beneficiarii schimbului sunt avocatul Bogdan Nastase si sotia sa, Camelia Nastase, care au devenit stapâni ai terenului din Voluntari in aceeasi zi in care s-a aprobat contractul de schimb.


Terenul a fost vândut de administratorul judiciar Mira Consulting SRL


Aviatia Utilitara a facut o plângere penala la Parchetul General in care i-a nominalizat pe urmatorii vinovati: Miron Mitrea – pentru ca, in calitate de ministru al transporturilor, constructiilor si turismului ar fi refuzat cu rea-credinta eliberarea unui certificat constatator al proprietatii asupra unui teren de 8,9 ha, desi a fost obligat prin hotarârea judecatoreasca irevocabila; conducerea Aeroportului International Baneasa Bucuresti – Sorinel Ciobanu, Olivia Iacob, Paul Florin Fulger, Oana Antoanela Tone, Maria Luiza Bulat; Marius Luca – notarul care a perfectat actele schimbului de terenuri; avocatul Iulian Bogdan Nastase si sotia sa – beneficiarii schimbului; directorul general al SC Mira Consulting SRL – Dan Urse.


Dan Urse este asociat in SC Consulting Mileniul 3 cu Fanel Pavalache, fostul consilier guvernamental condamnat la sase ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Procurorii Parchetului General au inceput urmarirea penala impotriva a noua dintre cei acuzati de Aviatia Utilitara, dând solutia de neincepere a urmaririi penale in cazul lui Miron Mitrea prin Ordonanta din 23 mai 2005. Prin aceeasi ordonanta, procurorii au dispus disjungerea cauzei si constituirea unui nou dosar penal, care a fost declinat apoi catre DNA, deoarece cazul era de competenta procurorilor anticoruptie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS