11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii participa la Proiectul Sunt VIP fara alcool

Elevii participa la Proiectul Sunt VIP fara alcool

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Vâlcea, in colaborare cu Inspectoratul Scolar (ISJ) Vâlcea, prin Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, a lansat proiectul national anual „Sunt VIP (Vigilent, Independent, Puternic) fara alcool“, initiat de Agentia Nationala Antidrog (ANA).


Scopul proiectului il reprezinta prevenirea consumului de alcool in rândul adolescentilor din grupa de vârsta 15 – 17 ani, prin dezvoltarea de abilitati personale si sociale, având ca obiective: cunoasterea riscurilor asociate consumului de alcool, cunoasterea si identificarea modului in care presiunea grupului influenteaza comportamentul, facilitarea dialogului parinti – copii – profesori cu privire la beneficiile unui stil de viata sanatos. In cadrul proiectului vor fi dezbatute, de catre profesorii diriginti impreuna cu elevii, temele: „Mit si realitate despre alcool“, „Presiunea grupului“, „Asertivitatea“ (abilitatea de a-ti exprima opinia respectându-i pe ceilalti) si „Organizarea unei activitati in timpul liber“.


„La nivel national proiectul are in vedere, ca beneficiari directi, 35.250 de elevi din clasele a IX-a si a X-a, iar ca beneficiari indirecti, 1.410 profesori diriginti si 35.250 de familii. Din judetul Vâlcea au fost prinse in proiect 20 de clase din Colegiul National Economic, Grupul Scolar «Henri Coanda», Seminarul Teologic «Sfântul Nicolae», toate din Râmnicu Vâlcea, Colegiul National «Gib Mihaescu» Dragasani si Grupul Scolar «Preda Buzescu» din Berbesti“, a declarat comisar-sef Constantin Durleci, sef Birou Regional pentru judetele Dolj, Olt si Vâlcea. In Vâlcea, proiectul se desfasoara in perioada 20 martie – 30 iulie, iar centralizarea datelor si elaborarea raportului de evaluare, la nivel national, se vor face pâna la 31 august.


70% dintre infractiuni- cauzate de consumul de alcool


In urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia ca, in România, cei mai multi dintre adolescenti se simt dezamagiti (26%) sau nelinistiti (24%) in fata unor esecuri, ceea ce denota ca in situatii dificile nu sunt capabili sa se adapteze si cedeaza prea usor la frustari. Pentru 41%, alcoolul reprezinta un mijloc de „inlaturare“ a inhibitiilor, tinerii având capacitati reduse de a intra in relatie cu persoanele din jur. Adolescentii cedeaza presiunii grupului din dorinta de a nu isi pierde prietenii (19%), pentru ca nu stiu care sunt propriile scopuri (15%) sau pentru a nu fi ironizati de ceilalti (15%). „Conform datelor furnizate de serviciul Politiei de Ordine Publica din Inspectoratul Politiei Judetene Vâlcea, in 2006, consumul de alcool a cauzat 60-70% dintre infractiuni, al caror numar este in crestere“, a mai spus coordonatorul CPECA Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU