20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu un picior intre dealuri

Cu un picior intre dealuri

Comuna Amarasti are in componenta ei sase sate: Amarasti, Palanga, Meresesti, Nemoiu, Padina si Teiul. Dintre toate, ultimul este cel mai mic. Un catun de fapt, aruncat peste doua dealuri si doua pâraie de primarie, fara curent electric, fara biserica, fara scoala, fara dispensar, fara posta, fara telefon, fara magazin. Satul are doar cinci gospodarii si 12 locuitori: Ana Badea, singura, nemaritata si fara copii, si Lucretia Cârstea – de asemenea, singura – sunt cele mai batrâne din sat. Le urmeaza Ana Ciulpan, ceva mai tânara – n-a implinit inca saizeci de ani – cu barbatul, Ion Ciulpan. De-o vârsta cu ei ar mai fi Constantin si Elisabeta Oprea, ramasi si ei fara urmasi. Brusli (Bruce Lee) Vilvoi este cel care pastreaza tânar sângele comunei: nici el, nici nevasta nu au trecut de treizeci de ani. Au patru baieti care inca bat drumul pe jos pâna la scoala din Gusoieni, comuna vecina, dar mai apropiata decât Amarastiul.


„E destul de greu sa traiesti in Teiul“, spune Gheorghe Duta, secretarul primariei. „Din pricina dealurilor, drumul pâna acolo nu este accesibil decât pe jos. In lunile de iarna este aproape imposibil sa mergi sau sa iesi din sat. Cum nu au nici un magazin in zona, oamenii se aprovizioneaza din timp cu tot ce au nevoie. In rest, cresc pasari, porci, cultiva grâu, porumb si legume din care reusesc sa traiasca multumitor. Probabil ca satul va disparea cu totul peste câtiva ani, din cauza distantei mari fata de comuna si a dificultatilor pe care le implica aceasta!“.


Nici satul Padina nu o duce mai bine. E drept ca populatia este ceva mai numeroasa – de vreo 200 de locuitori -, dar asezarea satului nu este dintre cele mai fericite: intr-o zona joasa, inconjurata de dealuri (de unde si numele localitatii). Nici aici nu este biserica, dar oamenii au ridicat o troita, la care preotii comunei vin de Sfânta Maria – hramul satului – sa tina slujbe enoriasilor. Drumurile pâna si de la Padina sunt totusi accesibile fata de Teiul. Motiv pentru care scoala s-a desfiintat, iar elevii au fost mutati la Amarasti. Temporar, informeaza primaria. Proiecte sunt multe – pe lânga construirea altei scoli, chiar si acela de canalizare si alimentare cu apa a satului, pâna in 2013!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS