20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViata la Clubul Copiii Strazii

Viata la Clubul Copiii Strazii

Copii care ar trebui sa urmeze o scoala au pasit in viata cu stângul. Au ales strada in locul familiei, al centrelor institutionalizate pentru apararea drepturilor copilului… Fiecare are povestea sa, de multe ori insa inventata pentru impresionare, de alte ori dureros de reala.


Opt copii si adolescenti, dintre care trei fete, cu vârste cuprinse intre sapte si 16 ani, satui de scandalurile dintre parinti, de pumnii pe care ii primeau de la acestia, in loc de educatie, sau dornici sa afle lumea „adevarata“ care li se ascundea in spatele portilor centrelor de plasament au ales ca adapost strada. Sunt cazati in Clubul Copiii Strazii din Craiova, pâna când vor fi luate noi masuri privind soarta lor sau pâna când sar iar gardul sa ajunga in libertatea atât de râvnita de ei. Cei mai multi dintre cei internati in prezent in acest centru sunt din alte localitati ale tarii.


„Imediat ce sunt gasiti de politie sau de cei patru asistenti sociali ai clubului, care desfasoara munca de teren prin locurile in care stim ca micutii strazii isi gasesc adapost, sunt adusi si internati in regim de urgenta. In 48 de ore, cazul este inaintat Tribunalului Dolj. Avem destule probleme pe care le intâmpinam in incercarea noastra de a-i apropia pe acesti copii obisnuiti pe strazi. Chiar zilele trecute am avut o discutie cu câtiva dintre ei, care doreau sa fumeze. In alte cazuri am avut de-a face cu tineri care se drogau cu aurolac, intrau in sevraj si isi cereau pungile cu aurolac“, a povestit Anca Balan, asistent social la Clubul Copiii Strazii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj.


Adrian si Alexandru, doi dintre copiii de la Club


Cei mai mici dintre copiii din Clubul Copiii Strazii sunt doi frati: Adrian si Alexandru, de sapte, respectiv noua ani. Nu sunt nici craioveni, nu sunt fugiti din familie, ci dintr-un centru de plasament bucurestean. Desi ar trebui sa frecventeze o scoala, Alexandru se exprima cu greutate, amândoi aratând ca niste copii subnutriti si nedezvoltati. Se afla in acest centru de plasament in regim de urgenta din seara de 9 martie, când au fost gasiti de politistii Sectiei 5, pe bulevardul Nicolae Titulescu. De cum te zaresc, te intreaba daca esti din Bucuresti. Apoi, ca niste oameni mari, isi deapana povestea lor trista.


„Mama mea adevarata mi se pare ca e in Calarasi, iar mama vitrega a murit de curând. Tata e in Bucuresti, insa e rau, ne batea cu cureaua si ne pedepsea. In fiecare zi aproape ne trimitea sa facem bani, sa stam toata ziua la cersit… Eu cu fratele meu stateam intr-un centru de plasament in Bucuresti. Zilele trecute un baiat mai mare din centru ne-a spus sa mergem cu el, ca ne va cumpara dulciuri si suc. Când am ajuns la gara, ne-am pierdut insa, am ramas singuri. Atunci ne-am urcat in tren si am coborât la Craiova. Asta e viata!“, a povestit Alexandru T., de noua ani.


Parinti care-si „amintesc“ ca au copii


Pe lânga cei opt copii aflati in prezent in centrul craiovean, alti 20 de copii sunt monitorizati de asistentii sociali nu intr-un birou de consiliere, ci chiar pe strada, unde copiii prefera sa traiasca… „Pur si simplu, refuza institutionalizarea! Este foarte greu sa ii determinam sa renunte la traiul pe care il au, la droguri sau alte vicii. Am incercat chiar si masuri speciale, luându-i fortat de pe strazi cu ajutorul politiei, dar nu am rezolvat nimic, mai rau s-au invrajbit, mai mult isi doresc viata de pe strazi, dormitul pe tevile de caldura sau prin canale“, a adaugat Anca Balan.


Reprezentantii Clubului intâmpina dificultati in cazul copiilor proveniti din familii dezorganizate sau in care violenta si alcoolul sunt la ordinea zilei. Pe toata perioada plasamentului in regim de urgenta, parintii sunt decazuti din drepturi, tutorele copilului devenind seful centrului. Nu de putine ori insa, dupa zile sau saptamâni pe care micutul le petrece in Clubul Copiii Strazii, parintii isi „amintesc“ de ei si vin cu scandal sa isi ia odraslele acasa.


Doua camere exista la dispozitia copiilor strazii in clubul de primire in regim de urgenta, una pentru fete, cu o capacitate de cinci paturi, iar alta pentru baieti, cu zece paturi. Alte cinci paturi exista in camera de la „izolator“, unde sunt internati imediat ce sunt adusi din strada.


Clubul Copiii Strazii


Clubul Copiii Strazii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj are rolul de a asigura, pe o perioada determinata, gazduirea, ingrijirea, educatiea si pregatirea copiilor in vederea reintegrarii lor in familie sau societate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS