19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Mame fara copii

Sunt mame si de mult bunici. Au adus pe lume unu, doi sau mai multi copii, insa soarta a fost cruda pentru multe dintre ele, la anii batrânetii ramânând vaduve si din diverse motive parasite de cei carora le-au dat viata. 216 femei se afla sub acelasi acoperis, fiind internate in Caminul de batrâni din Craiova.


Trecute de 60 de ani, altele apropiindu-se chiar de un veac de existenta, cu fata gârbovita de ani si de necazuri, batrânele din Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala din Craiova (caminul de batrâni – n.r.) au uitat parca si sa zâmbeasca. Pe chipuri li se citeste tristetea, iar privirea li se indreapta la fiecare zgomot spre usa de la intrarea in camin, sperând ca doar-doar copiii sau cei din familie vor calca pragul. Se intristeaza apoi si isi continua discutia, depanându-si amintirile din tinerete sau laudându-si copiii pe care i-au invatat carte.


„Nu am primit nici macar un martisor simbolic“


A trecut si 1 Martie, acum si Ziua Femeii, iar copiii tot „nu si-au gasit timp“ sa rupa zece minute din programul foarte incarcat pentru a le intreba de sanatate si pentru a le da o floare. Nu isi doresc decât sa ii revada, sa se linisteasca stiind ca sunt bine, sa afle câte ceva despre nepoteii pe care i-au crescut inca din primele zile de viata. Nu sunt insa suparate. Dimpotriva, le gasesc scuze care mai de care mai plauzibile copiilor pe care i-au educat si carora le-au dedicat intreaga tinerete. Ana Mateescu are 77 de ani si este mama a doi copii. Se afla in Caminul de batrâni, insa stie ca asta este cea mai buna solutie, nedorind sa isi „supere sau sa isi deranjeze“ odraslele. „Pe 7 martie au venit cei de la Crucea Rosie impreuna cu copii de la scolile craiovene si ne-au adus daruri: haine si un pachetel de alimente. Copiii mei nu au putut ajunge, sunt la serviciu saracii, muncesc foarte mult…“, a povestit femeia. Alte batrâne internate in Caminul de batrâni craiovean s-au resemnat deja cu situatia in care se afla, povestind de tineretile frumoase pe care le-au avut, de cadourile minunate primite de-a lungul anilor. „Am lucrat in invatamânt toata viata mea. Am primit flori si cadouri de la toti elevii mei. Am avut o viata frumoasa atâta timp cât sotul meu a fost in viata, m-a iubit si m-a respectat, iar pentru mine fiecare zi era sarbatoare. Acum am ramas doar cu copilul, de la care insa nu am primit nici macar un martisor simbolic“, a povestit N.P., de 82 de ani, care a insistat foarte mult sa ii trecem doar initialele numelui, nedorind sa isi faca fiul de rusine…


Este cutremurator sa te afli printre acesti oameni aflati acum, la batrânete, la azil… Iubirea pentru copiii lor este atât de mare, incât exista chiar un caz când o batrâna a depus o cerere la conducerea caminului, solicitând permisiunea ca o parte din portia ei de mâncare sa o poata da fiului, care traieste din „ajutor social si e sarman“…


Daruri de la copii si politie


Ieri, de 8 Martie, batrânele din Caminul de batrâni au primit vizita elevilor Scolii nr.18 „Sfântul Dumitru“ si cadouri de la reprezentantii Sectiei 2 de Politie: flori si câte o punguta cu produse cosmetice.


Programul artistic prezentat de copii a adus lacrimi in ochii batrânelor, versurile poeziei „Ruga pentru parinti“ amintindu-le inca o data de odraslele lor si de fiecare zi ce devine mai apasatoare pentru ei: „Enigmatici si cuminti, / Terminându-si rostul lor, / Lânga noi se sting si mor, / Dragii nostri, dragi parinti…“.


Campanie sociala GdS


Primaria Craiova realizeaza in aceasta perioada o ancheta privind actuala situatie a Caminului de batrâni din municipiu. Echipa municipalitatii urmareste in principal identificarea problemelor cu care se confrunta institutia sociala, urmând ca pe baza acestora sa fie propuse solutii concrete de rezolvare. Actiunea vine ca urmare a initiativei cotidianului Gazeta de Sud, de imbunatatire a conditiilor de trai pentru batrânii internati in camin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU