11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul da cu piciorul milioanelor de euro

Doljul da cu piciorul milioanelor de euro

Doljul ar putea pierde fonduri europene de milioane de euro din cauza ca administratia judetului nu a reusit sa infiinteze pâna in acest moment o firma de cadastru.


Autoritatile doljene au hotarât infiintarea unei societati care sa se ocupe de cadastrarea drumurilor judetene, având in vedere faptul ca printre criteriile de eligibilitate ale unui proiect care se doreste finantat din fonduri europene se numara si cadastrarea obiectivului de investitii. Altfel spus, pentru a obtine bani de la Uniunea Europeana in perioada urmatoare pentru modernizari de drumuri sau alte proiecte, pe fiecare metru din soselele judetului trebuie efectuate astfel de lucrari. Infiintarea sereleului in cadrul Societatii Comerciale Lucrari Drumuri si Poduri, care apartine tot CJ, s-a dovedit insa o adevarata piatra de incercare pentru administratie, dat fiind faptul ca proiectul se afla pe masa autoritatilor de câteva luni.


Doua hotarâri nelegale si a treia pe drum


Situatia pare sa se complice in conditiile in care prefectul Nicolae Giugea a anuntat ieri ca doua dintre hotarârile adoptate de consiliul judetean in legatura cu SC LDP nu au primit aviz de legalitate. Potrivit consilierului juridic din cadrul prefecturii Paulon Ciurlin, si o a treia hotarâre, adoptata de consilieri luna trecuta, cu privire la infiintarea societatii CARTO DRUM, va avea aceeasi soarta, dat fiind faptul ca a fost luata in aceleasi conditii. „Consiliul judetean in plenul lui prin aceste hotarâri se considera Adunare Generala a Actionarilor, ceea ce nu este legal. Potrivit Legii nr. 31/1990 si nr. 286/2006, ar fi trebuit sa imputerniceasca pe cineva sa fie AGA. Urmeaza sa analizam si legalitatea hotarârii privind infiintarea societatii CARTO DRUM, insa se pare ca a fost luata in aceleasi circumstante“, a spus Paulon Ciurlin. Nelegalitatea hotarârilor este sustinuta chiar de directorul SC LDP, Eugen Georgescu, care a afirmat ca a avertizat consiliul cu privire la faptul ca societatea porneste la drum cu un pas gresit.


Firma proprie sau una privata?


In timp ce prefectura reclama nelegalitatea hotarârilor, presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, sustine ca situatia creata nu face decât sa intârzie efectuarea cadastrului pentru reteaua de 1.200 de kilometri de drumuri judetene si pentru terenurile aflate in patrimoniul institutiilor din subordinea CJ, care ar putea fi propuse ca obiectiv de investitii pentru atragerea fondurilor structurale. Din cauza ca societatea nu a fost infiintata pâna acum, CJ a fost deja nevoit sa apeleze la o firma privata pentru efectuarea cadastrului pe drumul judetean Podari-Segarcea-Dunareni, care este prins intr-un proiect finantat din fonduri europene. Ion Prioteasa a declarat ca lucrarile de cadastru efectuate de o societate cu capital privat ar scoate insa mult mai multi bani din buzunarul judetului. „Daca e cineva care nu doreste sa mai facem aceasta societate de cadastru, nu o mai facem. Eu m-am lovit insa ca persoana fizica de dificultatea unui cadastru facut cu o firma privata pentru ca dureaza mult si e mai scump si, extrapolând la judet, va dati seama ce inseamna. Noi ne vom bate in limite legale sa o facem“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS