11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Greu de ingropat

O familie din Craiova a stat patru zile cu mortul in casa, deoarece medicul de familie, precum si cei din spitalul unde tânarul fusese internat in urma cu câteva saptamâni au refuzat sa puna parafa pe actul constatator al decesului.


Dinel Voinea, de 33 de ani, din Craiova, diagnosticat in urma cu multi ani cu oligofrenie, s-a simtit rau in ultima perioada, motiv pentru care familia a mers cu el la Urgenta Spitalului nr. 3. Medicii au spus ca are o enterocolita usoara si din cauza durerilor a devenit agitat. „Ajunsese sa tipe prin salon de dureri. Cei de la Spitalul nr. 3 ne-au facut externarea, sugerându-ne sa il internam intr-o clinica pentru afectiuni psihice. Am mers la Spitalul de Psihiatrie de la Parc, vineri dupa-amiaza, dar ni s-a sugerat sa il ducem la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare. S-a simtit rau pe tot parcursul week-end-ului, ajunsese sa urineze sânge, iar duminica noapte a murit“, a povestit Simona Voinea, cumnata decedatului, care i-a fost si insotitor, Dinel fiind o persoana cu handicap.


Fara certificat constatator al decesului


De duminica noaptea a inceput cosmarul. Pe lânga durerea pricinuita de decesul fulgerator al tânarului, familia acestuia s-a trezit si in imposibilitatea de a-l inmormânta crestineste.


„De duminica traim o adevarata drama. Medicul de familie care il avea in evidenta pe tânar a refuzat sa puna stampila pe certificatul constatator al decesului, fara de care nu il putem ingropa. Va dati seama, pe caldurile din ultimele zile a intrat in putrefactie, mai ales ca avea si 130 de kilograme… Medicul de familie si-a motivat refuzul sustinând ca diagnosticul dat la iesirea din spital este neconcludent si nu reprezinta o cauza a mortii cumnatului“, a continuat Simona Voinea. Cosmarul familiei a continuat, fiind nevoie de drumuri la politie, la spital, la Parchet… Din cele povestite de familie reiese ca politia le-a spus ca acest caz nu e de competenta ei, insa mortul nu poate fi dus la morga spitalului fara documentul primit de la politie si Parchet.


„Nu putem convinge noi medicul de familie“


Reprezentantii Sectiei nr. 1 de Politie, in raza careia domiciliaza familia decedatului, considera ca acest caz de deces nu prezenta suspiciuni, din punctul lor de vedere nefiind nevoie de autopsie. „Obligatia familiei era sa se prezinte chiar a doua zi la medicul de familie, sa ceara certificat constatator al mortii. Ei insa nu s-au dus si s-au trezit marti de dimineata ca nu au voie sa il ingroape. Nici nu era nevoie sa ne prezentam la un astfel de caz, tânarul era inregistrat cu diverse afectiuni medicale… In plus, noi nu avem cu ce sa ii ajutam, masina nu are nici macar Institutul de Medicina Legala pentru a o pune la dispozitie familiei indoliate, ca sa-si transporte mortul la morga“, a spus comisar-sef Jan Dobrescu, seful Sectiei nr. 1 de Politie din Craiova. „Nu putem convinge noi medicul de familie sa puna parafa pe certificatul constatator de deces. Este vorba de niste ambitii pe care nu le intelegem. Situatia creata presupune o cheltuiala in plus pentru familie, dar si Ministerul de Interne, care plateste autopsiile, va pierde cinci, sase milioane de lei“, a adaugat Jan Dobrescu.


„IML Craiova de-abia are bani sa supravietuiasca…“


Solicitând si punctul de vedere al reprezentantilor Institutului de Medicina Legala (IML) Craiova, acestia au declarat ca acest caz putea fi rezolvat foarte usor, prin simpla parafa a medicului de familie, la 24 de ore dupa deces. „Nu este firesc asa ceva, nu pot intelege cum de se poate ajunge in astfel de situatii. Necropsia este solicitata doar in cazuri majore, când sunt suspiciuni de crima sau de alta natura infractionala. IML Craiova de-abia are bani sa supravietuiasca, dar sa transporte cadavre… Trebuie o masina specializata pentru astfel de situatii. Uman, deontologic, ar fi fost sa nu se ajunga la o astfel de situatie, mai ales daca e vorba de un tânar inregistrat cu diverse deficiente. Medicul de familie putea cere necropsie doar in cazul in care avea anumite suspiciuni si atunci trebuia sa anunte politia si Parchetul“, a mentionat Roxana Zavoi, sefa IML Craiova.


Ieri, familia a reusit sa duca mortul la morga si apoi sa-l ingroape crestineste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII