9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCetateni europeni cu trai de români

Cetateni europeni cu trai de români

Cu toate ca aderarea României la UE era privita ca „marea schimbare“, la câteva luni dupa integrare, cei mai multi craioveni nu vorbesc inca de schimbari majore in viata lor.


Integrarea României in Uniunea Europeana a fost asteptata cu multa speranta de majoritatea craiovenilor. Inca din prima saptamâna dupa aderare, pe craioveni i-au incercat sentimente contradictorii, astfel ca in timp ce unii erau mândri ca sunt europeni, altii nu simteau nici o schimbare. Nici la peste doua luni de la integrare situatia nu s-a schimbat prea mult. Drept urmare, cu toate ca inca spera intr-un trai mai bun, prea putini sunt cei care spun ca au aparut schimbari mari in viata lor. „S-a schimbat si nu prea. Au aparut reguli si standarde noi, insa nivelul de trai este acelasi“, a declarat Elisabeta B., o tânara din Craiova.


„Poate generatia urmatoare va simti schimbarea“


De fapt, veniturile mici sunt problema cu care se confrunta craiovenii in primele luni de la integrare. „Nu as putea spune ca am observat vreo schimbare sau cel putin nu una in bine. Pensiile sunt aceleasi, iar preturile la utilitati cresc in continuare“, a spus Denisa Manescu, o pensionara. Afirmatia e sustinuta si de alti craioveni. „Deocamdata nu e nici o diferenta. Va mai dura pâna când sa apara vreo schimbare majora, poate generatia urmatoare va simti schimbarea“, a afirmat Victor Draica, alt pensionar din Craiova. Potrivit acestuia, daca nu muncim nu are cum sa fie mai bine. „Nu s-a ieftinit nimic si câstigam la fel“, a pus punctul pe „i“ Liviu Stanescu. „Pentru noi, cei mai in vârsta, nu au cum sa apara prea multe schimbari. Pentru tineri e insa mai bine – pot pleca la munca in strainatate si au mai multe sanse“, e de parere Dorel Tudorica.


„Pentru cei cu studii superioare a crescut salariul la 880 de lei“


Totusi, exista si craioveni in viata carora au aparut schimbari in primele luni ale aderarii. „Pentru cei cu studii superioare a crescut salariul la 880 de lei (potrivit contractului colectiv de munca unic la nivel national). Pâna acum aveam salariul minim pe economie“, e de parere Anita P. In plus, unii craioveni sunt de parere ca s-a mai schimbat si perceptia europenilor fata de noi.


„Daca pâna acum eram oaia neagra a Europei si strainii vedeau numai cersetorii si hotii, acum facem cumva parte din familie si se vad si lucrurile bune“, a sugerat Liviu Stanescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS