17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDisparuti sau plecati de acasa?

Disparuti sau plecati de acasa?

Politistii doljeni se confrunta cu disparitie dupa disparitie. Cele mai mari probleme sunt intâmpinate in momentul in care lipsa unei persoane este anuntata cu foarte mare intârziere. De cele mai multe ori, situatii de acest gen apar in cazul minorilor cu vârste de peste 13 ani.


Maria Doina Barbu, de 16 ani, din Craiova, a plecat de acasa pe 30 ianuarie si nu s-a mai intors. Obisnuita cu astfel de plecari, pentru doua-trei zile, mama tinerei nu a alertat autoritatile. A facut-o insa peste o luna, respectiv duminica, 5 martie. Femeia a anuntat disparitia, iar politistii au stabilit, din primele verificari, ca fata a plecat la scoala si dupa terminarea orelor nu a revenit la domiciliu. „Minora a plecat de mai multe ori de la domiciliu, revenind dupa doua-trei zile, fapt ce a determinat-o pe mama sa sa nu depuna plângere imediat dupa plecarea acesteia“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtatoarea de cuvânt a IJP Dolj. La data plecarii, minora era imbracata cu pantaloni de culoare albastra, geaca de culoare bleu, cu doua dungi negre pe mâneci, pulover negru cu guler inalt si incaltata cu cizme de culoare maro, lungi, pâna sub genunchi. Semnalmentele sale sunt: inaltime 1,55 metri, ochi caprui, par saten, lung, pâna pe spate, cu suvite vopsite blond, gura mica, buze subtiri.


Scoala, ca partener


Politistii doljeni de la Investigatii Criminale spun ca plecarile voluntare sunt anchetate la fel ca si celelalte cazuri de disparitii anuntate. „Nu facem diferente, chiar daca au existat cazuri in care am fost folositi pentru ca parintii nu isi puteau aduce inapoi copiii plecati de acasa“, a spus comisarul Cristinel Ciocoiu, seful Serviciului Investigatii Criminale Dolj. Printre institutiile cu care politia colaboreaza in cazul disparitiilor de minori se numara si unitatea de invatamânt unde acestia invata. Directorii de scoli spun ca problemele cele mai mari le au cu elevii ai caror parinti sunt plecati in strainatate. „Sunt profesori care nu pot tine cursurile in conditii bune din cauza unui elev indisciplinat. Avem cazul unui baiat cu parintii in Portugalia ale carui fapte capata si aspecte de violenta. Asa se ajunge si la fuga de acasa. De la inceputul anului am fost nevoiti sa chemam de 15 ori politia in scoala“, a declarat Ovidiu Stolica Turan, directorul Scolii generale nr. 33 din Craiova.


Sa urmam exemplul altora


Serviciul Urmariri din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj nu trebuie sa se ocupe numai de disparitiile minorilor, ci si de persoanele urmarite care se sustrag urmaririi penale.


In alte tari au fost create structuri specializate. In Canada, spre exemplu, serviciul similar are o serie de sarcini in momentul in care dispare un copil: consulta banca de date cu minorii disparuti, imediat ce a primit semnalmentele, informeaza Centrul National de Coordonare Contra Exploatarii Copiilor ca exista riscul ca un copil sa fie exploatat, asigura legatura cu Interpol. „Si la noi exista o baza de date centrala, catre care toate judetele transmit cazurile de disparitii. Acolo sunt amprente, fotografii, semnalmente“, a precizat comisarul Cristinel Ciocoiu. In America exista din 1984 Centrul National pentru Copii Disparuti si Exploatati (NCMEC). Centrul premiaza anual echipele de agenti care au lucrat la cazuri de disparitii si incurajeaza voluntarii sa participe la actiunile de cautare. La noi nici orele suplimentare ale politistilor nu sunt platite.


Sprijin


Persoanele care pot da relatii despre disparitia Mariei Doina Barbu sunt rugate sa sune la telefonul de urgenta 112 sau la redactia GdS, la numerele de telefon 0251.413.100 sau 413.200. Articolul de mai sus face parte dintr-o campanie de presa dedicata copiilor disparuti, maltratati sau abandonati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU