11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPerformanta pe banii parintilor

Performanta pe banii parintilor

Dupa ce fondul scolii a murit, acesta a fost inlocuit de fondul comitetului de parinti. Cele câteva sute de mii date anual de parintii elevilor doljeni sunt folosite la premierea copiilor cu rezultate bune la invatatura sau pentru a sustine financiar activitatile, programele si dotarile necesare in scoala.


Cu toate ca invatamântul de stat este gratuit, parintii elevilor trebuie sa cotizeze anual la fondul comitetului de parinti, fond care asigura banii pentru premierea bursierilor si a olimpicilor, pentru activitatile si programele scolii si ale elevilor, dar si pentru dotarile necesare in unitatile de invatamânt, care depasesc fondul de investitii alocat de minister. In timp ce directorii scolilor doljene declara ca nu se amesteca in deciziile comitetului de parinti care stabileste cotizatia, parintii elevilor doljeni spun ca banii merita sa fie folositi pentru recompensarea si incurajarea elevilor si pentru dotarile de care scoala are nevoie. „Nu cred ca daca dam 40-50 de lei pe an saracim. Stim foarte bine ca unele lucruri nu se pot cumpara din banii statului, iar scoala nu are taxe sau alte venituri proprii. Directorii trebuie sa stea cu mâna intinsa la minister sau la bugetul local, iar noi putem sa ajutam“, a spus Maria S., mama unui elev de la Colegiul National „Elena Cuza“.


„A venit acasa cu purici“


Altii considera ca, daca statul nu are grija de olimpici sau de elevii cu rezultate bune la invatatura, parintii trebuie sa vina in ajutorul lor. „Eu am un copil olimpic si stiu pe unde sunt cazati când se duc la olimpiade sau diferite concursuri. Odata a venit acasa cu purici, asa ca prefer sa ii platesc eu cazarea, masa si transportul pentru ca ministerul oricum nu este interesat sa investeasca in inteligenta. Daca dau bani la scoala, stiu ca vor ajunge intr-un fel sau altul la copilul meu. Vreau sa ii asigur confortul necesar si ma gândesc ca daca traiam dincolo ar fi trebuit sa ii platesc studiile“, a spus Cerasela Poenaru, mama unui elev doljean. Sunt si parinti care refuza sa cotizeze la fondul comitetului. „Nu le dau nici un ban. Dupa ce ca statul imi ia impozit de milioane, acum noi trebuie sa tinem si scolile, si spitalele, ca banii pe care ii dam ii fura altii mai destepti“, a spus un parinte.


Confortul elevilor, din buzunarul parintilor


Pe masura ce creste elevul, se mareste si fondul pe care comitetul de parinti il stabileste. Daca pentru un elev de la o scoala generala un parinte trebuie sa plateasca anual 40 de lei, pentru un licean parintele trebuie sa scoata din buzunar 50 de lei. „Parintii ne sustin in actiunile noastre prin aceasta contributie anuala pe care o dau, daca vor. Cel mult 20 de lei pe semestru, iar daca sunt mai multi frati cotizatia scade. Toate consumabilele pentru proiectele si programele noastre au fost sustinute de parinti, iar de curând comitetul a cumparat pentru scoala un videoproiector pe care nu ni-l puteam permite din bugetul de investitii alocat de minister“, a spus Genoveva Ioana, directoarea Scolii Generale nr. 22 din Craiova.


Sunt unele unitati scolare unde investitiile din sponsorizarile parintilor au depasit fondul de 50 de lei, acestia achizitionând mobilier pentru clasele in care invata copiii lor. „Au fost parinti care au donat mobilier de 70 de mii de lei pentru 27 de sali de clasa. Comitetul de parinti a stabilit ca aceia care au facut aceste sponsorizari sa nu mai plateasca fondul comitetului de 50 de lei câtiva ani“, a spus Gheorghe Popa, director la Grupul Scolar „Traian Vuia“. La Colegiul National „Elena Cuza“ din fondul scolii s-a achizitionat un laborator fonic.


Fond de premiat olimpici si bursieri


Cu toate ca directorul Colegiului National „Carol I“ a declarat ca foarte multi parinti nu contribuie la fondul comitetului de parinti, din banii strânsi, olimpicii liceului si bursierii sunt premiati. „Fondul aprobat de comitetul de parinti este de 25 de lei pe semestru, dar in colectarea lui nu sunt implicati nici profesorii si nici elevii. Cu toate ca majoritatea parintilor isi permit sa dea o asemenea suma, comitetul nu reuseste sa strânga foarte multi bani. Dar, din fondurile pe care le are, comitetul de parinti premiaza elevii cu rezultate bune si le asigura deplasarile si cazarile pentru concursurile la care participa. Nu ii folosim niciodata pentru zugraveli sau curatenie“, a explicat Daniel Barbu, directorul colegiului.


Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj considera ca strângerea fondului comitetului de parinti este o decizie a parintilor careia nu i se poate impotrivi nimeni. „Parintii sunt liberi sa sponsorizeze scoala si eu nu pot sa fiu impotriva. Nu decide nici conducerea scolii, nici inspectoratul, nici ministerul daca trebuie sa se strânga fondul scolii sau care este valoarea lui. Este decizia exclusiva a comitetului de parinti“, a precizat Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS