17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFiecare cu banca lui

Fiecare cu banca lui

Asociatia Municipiilor din România (AMR), care reuneste reprezentantii primarilor de municipii, vrea sa infiinteze o banca a autoritatilor publice locale. La reuniunea Comitetului Director al AMR de la Sibiu, presedintele asociatiei, Adriean Videanu, a declarat ca „se asteapta la o opozitie a sistemului bancar“ fata de viitoarea banca.


La sfârsitul anului trecut, Institutul pentru Politici Publice Bucuresti a facut o evaluare privind nevoile curente de finantare ale autoritatilor publice locale pentru investitii in proiecte de infrastructura, cadrul legal si fiscal existent, precum si oportunitatea crearii unei banci de investitii pentru autoritatile publice locale. Conform evaluarii, disponibilitatile financiare oferite de bugetele locale sunt insuficiente, fapt pentru care autoritatile sunt nevoite sa apeleze la alte surse de finantare, cum ar fi creditele de pe piata financiara. Inconvenientul creditelor este legat de garantarea de catre autoritati, care nu dispun de bunuri sau de alte mijloace financiare cu care sa poata garanta imprumutul. Chiar si in situatiile in care se obtin finantari din fonduri UE nerambursabile, care sunt virate in regim de decont, autoritatile publice trebuie sa apeleze la credite si alte instrumente financiare acordate de banci pentru care nu pot depune garantii. Mai mult, aceste garantii se contorizeaza la datoria publica diminuând posibilitatea de indatorare care este limitata prin lege.


Bugetul la control!


Analiza facuta de institutul bucurestean a dus la concluzia ca este utila nu numai infiintarea unei banci a autoritatilor publice locale, Banca de Credit Comunitar, dar si a unui Fond de garantare a creditului comunitar, fond care trebuie sa rezolve conditiile impuse de acordarea creditelor. In opinia evaluatorilor, viitoarea banca va oferi aceleasi produse si servicii financiare ca orice unitate bancara, diferenta dintre ele facând-o potentialii clienti. La Banca de Credit Comunitar nu pot apela decât autoritati si institutii publice, asociatii si companii de utilitati detinute de autoritati publice care deservesc si furnizeaza pentru sectorul public.


Concluzia evaluatorilor da ca prioritara infiintarea Fondului de garantare prin participarea autoritatilor locale interesate la constituirea capitalului social. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, membru al Comitetului Director al AMR, sustine infiintarea unei banci a autoritatilor publice locale in speranta ca va putea sa obtina dobânzi pentru lichiditatile pe care acum primaria le tine la Trezorerie si pentru care nu primeste nimic. „Am vorbit cu Pascu (directorul economic al primariei – n.r.) si cred ca ar fi bine sa se infiinteze o banca a autoritatilor publice locale pentru ca noi avem acum 100 de miliarde de lei in Trezorerie si nu primim nici un leu dobânda. Asa poate ca ii depunem la banca si primim dobânda. Infiintarea acelei banci este departe de realitate, acum fiind discutii doar la nivel de idee“, a declarat primarul.


O fi departe infiintarea bancii, dar, asa cum spune si evaluarea Institutului de Politici Publice, infiintarea Fondului de garantare este destul de aproape.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS