17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovencele saltarete

Craiovencele saltarete

Craiova a fost impânzita de sali de aerobic si fitness. Macar câte una in fiecare cartier, sa ajunga tuturor celor care vor sa dea jos kilogramele in plus. Fie vara, fie iarna, sute de craiovence salta pe ritmuri turbate, ridica gantere de-o juma de kil, alearga in jurul salii in pasul voinicului si-si tocesc spatele de podele incordându-si abdomenul.


Nici un efort nu este gratuit: mai tinere sau mai coapte, mai subtiri sau mai pufoase, femeile au motive intemeiate sa-si piarda o ora-doua – zilnic sau macar de trei ori pe saptamâna – in salile de „tortura“. Cele mai multe vor sa slabeasca, fie dupa ce au acumulat kilograme bune in timpul sarbatorilor, fie dupa un program sedentar, de birou, fie dupa o nastere. Altele – mai putine, e drept, si nu prea agreate de primele! -, firave si stravezii, fac sport doar pentru intretinere. Si unele si celelalte sunt insa constiente de un lucru: toate eforturile vor fi compensate cu o sanatate si o silueta de vis!


„Practic gimnastica aerobica de vreo patru ani“, spune Alina Stancioiu, de 23 de ani, asteptând sa inceapa programul la una din salile craiovene. „La inceput mergeam la sala ocazional, fara un program strict. De un an insa imi fac abonament lunar si nu lipsesc de la antrenamente decât in cazuri exceptionale. Stând la birou opt ore pe zi, este firesc ca pe la 40 de ani sa apara probleme de greutate. Eu incerc sa previn acest lucru inca de pe acum. Pentru a te mentine intr-o forma buna, nu doar miscarea este necesara. O alimentatie sanatoasa, la ore fixe, insotita de aerobic da rezultate satisfacatoare si de durata. In plus, sportul este sanatos, iti influenteaza circulatia, digestia, rezistenta fizica“.


A „pus“ 17 kg in timpul sarcinii


La 45 de ani, Mariana Popescu resimte din plin efectele vietii sedentare pe care o duce. Trezit dis-de-dimineata, plecat la serviciu cu masina, stat la birou opt-zece ore, plecat la cumparaturi, vizite sau alte obligatii – tot cu masina. A venit la sala hotarâta sa revina la conditia fizica de acum câtiva ani.


„Vârsta a inceput sa-si spuna cuvântul, dar eu nu vreau sa o las! De doua saptamâni, de când urmez antrenamentele, observ o schimbare binevenita: am alt tonus, sunt mai activa, mai bine dispusa. Nu mai vorbesc de tensiunea arteriala: acum este 120-60, la fel cu a unei pustoaice de 20 de ani! E drept ca obosesc in timpul sedintelor, dar este o oboseala placuta, o deconectare a creierului. Si de fiecare data, când mi se pare prea greu, ma gândesc la momentul cel mai placut al zilei: baia fierbinte si relaxanta de la sfârsit!“.


Tot o incepatoare este si Marcela. Are 24 de ani. Nu este o veterana a salilor de aerobic, unul dintre motive fiind constitutia fizica de invidiat cu care a inzestrat-o mama natura. Acum trei luni insa, tânara a nascut. In urma sarcinii, s-a pricopsit cu un colacel dragalas in jurul burtii, pe care il ataca in fiecare zi cu stoicism.


„Am venit doar de o luna la sala si o sa mai stau vreo doua-trei, pâna dispare burtica. Nu am avut niciodata probleme de greutate, nici nu fac excese alimentare, asa incât nu imi fac griji. In perioada sarcinii m-am ingrasat 17 kilograme. Le-am pierdut insa pe toate fara sa tin un regim anume, fara sa ma infometez sau sa ma extenuez ore in sir la sala. Am un ritm de viata sanatos, ceea ce este cel mai important pentru a ma mentine“.


Din pricina unei experiente neplacute petrecuta in urma cu câtiva ani, Simona este foarte atenta astazi cu silueta ei. „Am fost plecata de acasa aproape doi ani. Schimbarie de mediu, ritm, nerespectarea unui program au avut un rezultat ingrozitor: m-am ingrasat sapte-opt kilograme. Le-am dat jos numai cu sport si cu reguli stricte la mese: cereale, fructe, cel putin doi litri de apa pe zi, carne pe gratar, pâine graham. Duminica este singura zi când imi permit sa manânc dulciuri. Iar atunci e sarbatoare!“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS