11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegea mediului, aruncata la canal

Legea mediului, aruncata la canal

Ancheta in cazul potentialilor poluatori ai Craiovei incinge spiritele, o firma implicata racordându-se clandestin la reteaua de canalizare a orasului dupa ce bransamentul ii fusese desfiintat. Cercetarile au mai scos la iveala si acordarea ilegala a unor autorizatii de mediu.


Infruntarile dintre agentii economici care deverseaza substante poluante in canalul Bariera Vâlcii – Cornitoiu – Balta Craiovita si autoritatile publice s-au amplificat pâna la faza in care administratorul canalizarii sisteaza ziua serviciile, iar afaceristii se racordeaza noaptea ilegal. Este cazul firmei Autocomtrans SRL Craiova, care utilizeaza canalizarea orasului fara acord de deversare, document obligatoriu in cazul unei tinichigerii auto in care se deruleaza procese chimice si unde functioneaza instalatii din lista celor pentru care este obligatorie autorizatia integrata de mediu – degresare, vopsitorie etc. Autocomtrans, ca si toate celelalte societati cu bransamente la canalul Bariera Vâlcii – Cornitoiu, a fost somata de Regia Autonoma Apa Craiova sa solicite in cinci zile o cerere de acord de deversare si sa depuna actele necesare, lucru care nu s-a intâmplat. Potrivit directorului general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, firma a mai fost notificata si in 2006 sa-si obtina avizele legale pentru deversarea de substante poluante, insa nu s-a conformat. „Am fost nevoiti sa inchidem racordul SC Autocomtrans, intrucât furnizarea serviciului de canalizare fara acord este interzisa prin lege. Luni am taiat bransamentul, miercuri l-am gasit functional. Din acest moment il vom considera clandestin si sub incidenta reglementarilor de mediu si vom sesiza autoritatile competente“, a spus Stamatoiu. La SC Autocomtrans ne-a raspuns o angajata, careia i-a fost imposibil sa-si gaseasca seful „prin service“, dar care s-a aratat amabila sa-l anunte ca l-am cautat si sa-l roage sa ne contacteze.


Alta unitate care deverseaza solutii poluante in canalizare, CFR Marfa SA Craiova, amendata pentru acest fapt de Garda de Mediu Dolj, a transmis Regiei Apa documentatia pentru emiterea acordului de deversare, urmând sa fie stabilite taxele care se platesc, conform legii, pentru emisiile chimice in apele uzate. Mentionam ca CFR Marfa a redus si concentratiile de substante extractibile deversate in canalizarea Craiovei si este obligata sa modernizeze echipamentele proprii de preepurare pâna pe 30 martie 2007. O comisie a Regiei Autonome Apa efectueaza in aceste zile inspectii si la celelalte societati racordate la sistem fara acord de deversare, urmând sa ia masurile de debransare sau, dupa caz, de avizare si stabilire a taxelor.


Legea mediului, incalcata


SC Autocomtrans si CFR Marfa SA detin autorizatii de mediu, pe care le-au prezentat atât Regiei Autonome Apa Craiova, cât si Garzii de Mediu Dolj. Conform art. 14 din Legea mediului, „Autorizatia/autorizatia integrata de mediu se emite dupa obtinerea celorlalte avize, acorduri, autorizatii, dupa caz, ale autoritatilor competente, potrivit legii“. Autorizatiile de mediu pentru Autocomtrans SRL si CFR Marfa SA au fost insa emise de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Dolj fara sa se tina seama ca unitatile solicitante nu au obtinut si acorduri de deversare, obligatie prevazuta de legile gospodaririi apelor si ale gestionarii deseurilor. OUG nr. 195/2005, modificata in 2006, prevede sanctiuni aspre pentru operatorii care nu solicita acorduri de deversare – amenda de 40.000 de lei – si pentru aceia care nu respecta interdictiile sau restrictiile stabilite pentru protectia apei si a atmosferei – inchisoare de la sase luni la trei ani sau amenda penala de 100.000 de lei, daca fapta este de natura sa puna in pericol sanatatea umana, animala sau vegetala. Directorul executiv al APM Craiova, Cristiana Toma, nu a putut fi contactata pe telefonul mobil pentru a ne explica cum este posibil ca doi dintre producatorii de deseuri poluante sa obtina autorizatii de mediu fara dovada ca au acceptul operatorului de canalizare, iar la numarul APM a sunat telefonul pâna a intrat faxul. Nici directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Craiova, Monica Mateescu, nu ne-a raspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS