17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBugetul Slatinei - criticat, dar votat de alesi

Bugetul Slatinei – criticat, dar votat de alesi

24 de miliarde se duc pe distractii, cinci pe evenimente sportive, iar 1,6 miliarde pe renovarea locuintei de serviciu a prefectului.


Cel mai „optimist“ buget din istoria Slatinei, dupa cum l-au catalogat consilierii, a fost dezbatut si votat miercuri seara. Pentru 2007 se previzioneaza acumularea la buget a 126.908.000 de lei, dintre care 79.910.000 de lei din venituri proprii.


Suma prevazuta a fi colectata din taxe si impozite a fost primul motiv de dezbateri, consilierul pesedist Gheorghe Dumitrescu exprimându-si opinia ca se spera la prea mult. Se asteapta ca din impozitul pe profit de la agentii economici sa se strânga 10.000 de lei, 34.984.000 din cote defalcate din impozitul pe venit, 16.500.000 de lei din impozite si taxe pe proprietate, 50.000 de lei din taxa hoteliera, 20.000 din impozitul pe spectacole etc. Din concesiuni si inchirieri se asteapta 5.531.000 de lei, din prestari servicii si alte activitati – 284.000 de lei, din valorificarea locuintelor construite din fondurile statului – 242.000 de lei, din vânzarea unor bunuri apartinând domeniului privat – 14.000.000 de lei, in timp ce subventiile de la alte administratii ar trebui sa aduca la buget 780.000 de lei.


Daca asupra veniturilor discutiile n-au fost lungi, la cheltuieli a fost mai mult de dezbatut si explicat. Primarul Darius Vâlcov a fost nevoit sa explice de ce se cheltuiesc 1,6 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea locuintei de serviciu a prefectului, cedata de administratia slatineana anul trecut. Alesii au aflat ca societatea ALRO sponsorizeaza primaria cu acesti bani, destinatia dorita fiind reabilitarea imobilului din strada Pitesti, pe care prefectul Octavian Popescu il va imparti cu subprefectul Virgil Panduru.


Alt capitol asupra caruia au avut intrebari consilierii a fost cel privind manifestarile culturale si sportive, pentru care se cheltuiesc 29 de miliarde de lei vechi (24 de miliarde pentru spectacole, festivaluri, saptamâni de muzica, zile festive…, iar cinci miliarde pentru manifestari sportive).


103 obiective de investitii de realizat din imprumut


Si listele de investitii au fost comentate, pesedistul Dumitrescu afirmând chiar ca s-a incalcat legea, documentatiile pentru proiectele de investitii nefiind supuse aprobarii separat, inainte de aprobarea bugetului. Finalul a fost acelasi. Bugetul s-a votat cu majoritate de voturi, cu tot cu listele de investitii. Conform acestora, 103 obiective vor fi realizate cu finantare din creditul intern contractat, pentru majoritatea fiind prevazuta o parte de contributie si de la bugetul local. Programul de reparatii cuprinde, la rândul sau: reabilitarea covorului asfaltic pe strada Aleea Lalelelor, asfaltarea strazii Cazarmii, reabilitarea covorului asfaltic pe strazile Crizantemei si Tunari, asfaltarea strazii Draganesti, asfaltarea strazilor Vintila Voda si George Poboran, reparatii pe strada Dinu Lipatti, reparatii in zona Zmeurei, asfaltare pe strada Elena Doamna, reparatii in zona Aleea Florilor – Prefectura – Progresul, reparatii pe strada Toamnei, realizarea de marcaje rutiere, balastari pe drumurile de acces la puturile de captare, achizitionarea indicatoarelor de circulatie, reparatii la gurile de canal. Lista reparatiilor la unitatile de invatamânt cuprinde 18 puncte, scolile care vor beneficia de astfel de lucrari fiind: „Stefan Protopopescu“, „Constantin Brâncoveanu“, „George Poboran“, Nr. 1, Nr. 7, LPS, CNV „Nicolae Titulescu“, CN „Ion Minulescu“, GPP nr. 1, GPP nr. 2, GPN „Spiru Vergulescu“.


Primaria isi cumpara scena


Dupa ce sume frumusele s-au dus in buzunarele firmelor care au asigurat scena si sistemul de sonorizare la nenumaratele spectacole organizate pâna acum, Primaria Slatina s-a hotarât sa-si cumpere scena si sistem de sonorizare. Au fost prevazute pentru acest obiectiv 100.000 de lei (un miliard de lei vechi). Se va mai cumpara un autoturism de 370 de milioane de lei vechi, camera de luat vederi de 50 de milioane de lei vechi, 20 de calculatoare, pentru care sunt prevazute… 1,7 miliarde de lei vechi (primarul a lasat sa se inteleaga ca este, de fapt, o greseala privind numarul calculatoarelor care vor fi cumparate), echipamente IT de 753 de milioane, ploter. Se vor mai achizitiona autobuze, mobilier nou pentru sediul nou al primariei, un cazan de apa calda la Colegiul „Ion Minulescu“, doua ceasuri de 150 de milioane de lei vechi fiecare pentru a fi amplasate la Casa Casatoriilor si la Posta, mobilier si centrala termica pentru aceeasi Casa a Casatoriilor. Pentru alte limitatoare de viteza si semne de circulatie se va cheltui suma de 15.787 de lei (157,8 milioane de lei vechi), iar contoarele de apa rece vor costa in 2007 inca 2,6 miliarde de lei vechi.


La proiectul de buget propus spre aprobare consilierilor nu s-a facut nici o contestatie. Nici n-avea cine, la dezbaterea publica nefiind prezent nici macar un cetatean interesat de o investitie sau alta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS