14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPenitenciarul, la bilant

Penitenciarul, la bilant

La sediul Penitenciarului de Maxima Siguranta din Craiova a avut loc ieri sedinta de bilant si analiza a activitatii desfasurate in 2006. In prezenta directorului general al ANP, s-au prezentat statisticile cu privire la activitatile derulate pe parcursul anului trecut, dar si propunerile pentru anul in curs.


Ca la orice sedinta de bilant, Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova si-a prezentat ieri atât realizarile, cât si nereusitele anului care abia s-a incheiat. 2006 a insemnat insa un moment de referinta pentru populatia penitenciara – prin aplicarea noilor norme legislative privind reglementarea modului de executare a pedepselor privative de libertate, norme care sa se incadreze celor europene.


Un prim aspect prezentat in cadrul sedintei l-a constituit evaluarea numarului de persoane asistate, in scadere constanta, de la an la an. Fata de anul 1998, când media persoanelor private de libertate in penitenciar a fost 2.595, in 2006 s-a inregistrat o medie de 1.529. De asemenea, numarul persoanelor arestate preventiv a inregistrat scaderi constante in ultimii ani.


Pentru a da posibilitatea persoanelor private de libertate sa mentina legatura cu familiile, serviciile specializate ale penitenciarului au acordat 19.460 de vizite. A fost acordata posibilitatea detinutilor de a-si achizitiona produse necesare din punctul comercial amenajat in incinta unitatii, acestia efectuând cumparaturi in valoare de 4,6 miliarde de lei vechi. In 2006, a fost asigurata asistenta medicala de medicina generala si de specialitate atât cadrelor unitatii, cât si persoanelor private de libertate. Daca pentru cadre s-au acordat 3.871 de consultatii de medicina generala, pentru detinuti au fost acordate 31.684 de consultatii de medicina generala si de specialitate si 2.976 de consultatii stomatologice. Hrana a fost asigurata pentru o medie zilnica de 1.600 de persoane private de libertate.


Proiecte de viitor


Din datele statistice prezentate de catre directorul penitenciarului, procuror Constantin Cerga, s-au desprins urmatoarele aspecte: veniturile proprii ale penitenciarului (28,5 miliarde de lei vechi) au contribuit, alaturi de subventia bugetara alocata, la derularea tuturor programelor demarate. In acest sens, 2006 a fost primul an, in ultimii cincisprezece, in care penitenciarul a beneficiat de sumele necesare, in totalitate.


Asa cum a tinut sa mentioneze directorul Cerga, obiectivele pe care PMS si le propune pentru anul 2007 se doresc in sprijinul eficientizarii activitatilor de reintegrare sociala a persoanelor private de libertate. Acestea se vor concretiza prin intelegerea si solicitudinea in relatiile dintre angajati si detinuti; elaborarea unui regulament de ordine interioara, conform cu noile reglementari legislative modernizarea spatiilor in care persoanele private de libertate pot beneficia de dreptul la vizita; sporirea sigurantei locului de detinere si imbunatatirea imaginii publice a institutiei penitenciare.


Nici felicitarile nu au lipsit de la bilantul de ieri. Elisabeta Dragut, procuror general al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova, a felicitat intregul colectiv al penitenciarului si a multumit pentru modul profesionist in care activitatea desfasurata de acesta a contribuit la bunul mers al anchetelor penale.


Constantin Diaconu, presedintele Tribunalului Dolj, a asigurat asistenta de sprijinul magistratilor instantelor doljene pentru indeplinirea misiunilor incredintate de conducerea penitenciarului. Ultimul cuvânt l-a avut directorul general ANP, Alexandru Serban, care a apreciat ca PMS Craiova este o unitate de elita a sistemului penitenciar românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS