14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdio, viata de câine!

Adio, viata de câine!

Dupa ce, ani la rând, mii de animale au trait in conditii greu de imaginat in centrul canin de la Facai, acesta va fi amenajat din februarie conform normelor UE.


Pentru a intra in rândul tarilor din Uniunea Europeana, administratia locala din Banie s-a gândit ca e timpul sa investeasca in adapostul de câini pentru a nu mai fi, mereu, tinta iubitorilor de animale. Si pentru ca reamenajarea sa nu fie facuta de mântuiala, a fost alocat si un buget pe masura, respectiv 15.000 de lei, care din aceasta luna va fi administrat de Serviciul Public de Salubritate (SPS), raspunzator de activitatea Serviciului de Ecarisaj.


Mai-marii serviciului si-au luat in serios activitatea, urmarindu-i la fiecare pas pe responsabilii cu schimbarile. „Modernizarea adapostului se intinde pe o perioada de doua saptamâni, timp in care câinii nu vor mai fi adapostiti aici. Cu noile reamenajari vom elimina toate lipsurile pe care centrul le avea. In acest fel vom oferi o cazare optima pentru câinii prinsi de angajatii nostri. Astfel, nu vom mai primi reprosuri despre modul in care tinem animalele“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul SPS.


Pistol cu tranchilizante pentru prinderea câinilor


Pentru schimbarea conditiilor, catalogate de iubitorii de animale ca fiind groaznice, conducerea serviciului a tinut cont si de reprosurile pe care inspectorii Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor le-au facut, la vizita de la inceputul anului trecut.


Ustensilele medievale cu care erau prinse animalele, lanturi, cabluri sau clesti din fier, au fost inlocuite cu crose functionale, urmând sa fie achizitionate o pusca si un pistol cu tranchilizante. Noile metode de prindere a câinilor nu vor mai fi inumane, promite executivul primariei din Banie, care spera ca nu va mai avea bataie de cap cu craiovenii intrigati de activitatea hingherilor.


Chiar daca patrupedele sunt tinute doar 14 zile in adapost, dupa care sunt eutanasiate, vor fi realizate lucrari de modernizare a custilor, pentru ca, in scurtul timp pe care il petrec la Facai, câinii sa nu fie tratati ca niste „animale“. Nici europaletii din lemn pe care acestia se odihneau nu vor scapa de schimbari, fiind inlocuiti cu unii din plastic, care sunt mai caldurosi si nu se imbiba cu urina, oferind conditii decente. De asemenea, in interiorul custilor vor fi ridicate borduri de beton de 17 cm, asa cum prevede Legea nr. 227/2002, pentru ca fecalele sa nu treaca de la un animal la altul, asa cum se intâmpla pâna acum. „Sunt conditiile impuse de normele sanitare, pe care noi trebuie sa le respectam“, a concluzionat Ciobanu.


Tot la capitolul investitii, Serviciul de Ecarisaj se va dota cu doua autoutilitare nou-noute, cu câte cinci locuri. Masina folosita pâna nu demult de hingeri va fi casata, termenul de functionare expirându-i de ani buni.


Se cauta hingheri!


Serviciul de Ecarisaj nu are personal suficient, lipsindu-i si medicul veterinar. Ultimul care a ocupat acest post si-a dat demisia in urma cu câteva luni, pentru o functie mai buna. In prezent, cel care dirijeaza activitatea centrului, tehnicianul veterinar Constantin Vadana, a precizat ca in noua organigrama, pe lânga cei noua angajati, urmeaza sa mai fie introduse sase posturi.


Chiar daca teoretic ar trebui sa aiba mai multi colegi, hingherii se tem ca locurile vor ramâne neocupate deoarece craiovenii fug de acest serviciu, dupa cum s-a dovedit si in anii trecuti. Mai mult, angajatii de aici au optat pentru alt job dupa ce au fost amenintati si „haituti“ de asa-zisi iubitori de animale care incercau cu orice pret sa ii determine sa nu prinda câinii fara stapân.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS