14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljManualele alternative incurca itele la olimpiada

Manualele alternative incurca itele la olimpiada

Dupa ce au studiat noua manuale alternative de biologie si au trecut de testele din scoli, zeci de liceeni s-au trezit prinsi la olimpiada de biologie, faza pe municipiu, in niste grile si probleme „controversate“.


Olimpiada la biologie pentru clasa a XI-a, faza pe municipiu, de sâmbata, s-a incheiat cu un adevarat scandal dupa ce elevii si parintii acestora au contestat subiectele care ar fi fost formulate gresit, participantii fiind depunctati din aceasta cauza. „Nu vorbesc aici doar de copilul meu, care a reusit sa treaca in faza urmatoare a olimpiadei, ci de ceilalti copii care nu au fost atât de norocosi si s-au pierdut in grilele care au avut mai multe raspunsuri corecte sau chiar toate. Unele grile au fost formulate gresit si nu erau greseli de tehnoredactare, ci de exprimare. Altii au iesit plângând din sala pentru ca nu au stiut sa rezolve grilele cu intrebari din capitolul «Sângele», pe care nu il studiasera. Nu este normal ca un copil care studiaza si conspecteaza din noua manuale sa aiba asa un soc atunci când are in fata niste grile din care nu intelege nimic“, a povestit reporterilor GdS mama unei elev din clasa a XI-a participant la olimpiada de biologie.


Un loc gratis la facultate, vis de olimpic


Cu toate ca recunoaste ca unele grile au fost cu probleme, Ion Lazar, inspector de biologie din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, a declarat ca toate grilele care nu aveau un raspuns clar au fost luate in considerare, de vina fiind insa manualele alternative. „La câteva grile era discutabil raspunsul, dar ca sa nu existe probleme tuturor li s-au punctat. Problemele au aparut din cauza celor noua manuale alternative pe care elevii trebuie sa le studieze si care trateaza in mod diferit unele subiecte. Cât despre capitolul «Sângele», acesta este si el tratat diferit de manualele alternative. Unii autori il au la inceputul manualului, altii la sfârsit, dar profesorii de biologie trebuie sa il predea elevilor care se pregatesc pentru olimpiada“, a explicat Ion Lazar. El a precizat ca in acest an concurenta la olimpiada de biologie a fost mare, elevii fiind motivati atât de faptul ca majoritatea celor care au participat la olimpiadele nationale au luat premii si au intrat la facultate fara examen pe locurile subventionate. „Subiectele au fost mai grele in acest an pentru ca si concurenta a fost mare.


400 de elevi s-au inscris in acest an la faza pe municipiu pentru ca in acest an vom trimite noua elevi din Dolj. Anul trecut, un elev de la noi a obtinut bronzul la olimpiada internationala, iar in ultimii doi ani am avut rezultate deosebite. Multi se bat pentru un premiu la nationala care sa le asigure un loc la buget, la facultate“, a spus Lazar. Pentru a trece la etapa urmatoare a olimpiadei de biologie, un elev trebuia sa obtina peste 60 de puncte la cele 60 de grile si zece probleme pe care a trebuit sa le rezolve, iar dintre cei 66 de elevi craioveni care s-au inscris la etapa pe municipiu a olimpiadei doar 38 vor merge mai departe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS