20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Harta mortii

Politistii doljeni de la Rutiera au intocmit o harta cu drumurile din Dolj cu risc ridicat de producere a accidentelor. Viteza excesiva, neatentia in conducere si „capcanele“ fiecarui drum important din judet sunt o combinatie care duce de cele mai multe ori la accidente grave, soldate cu morti si raniti.


Politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj intocmesc anual o statistica a accidentelor rutiere care cuprinde si zonele cu risc ridicat, sau asa-numitele „black spots“ (puncte negre) de pe principalele drumuri din judet. In functie de aceste statistici, politistii isi organizeaza viitoarele actiuni preventive si controale in trafic. Ultima statistica a Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Dolj arata ca, in ultimii patru ani, pe drumurile din judetul nostru au avut loc 537 de accidente grave in care si-au pierdut viata 190 de persoane, iar 430 au fost ranite grav. Politistii au mai stabilit ca, in 2003, cele mai multe accidente s-au produs in zilele de joi si vineri, in 2004 – in zilele de luni, vineri si duminica, iar in 2005 – sâmbata, duminica si martea. Pe ansamblu, cele mai multe accidente s-au produs in zilele de luni, joi, vineri si duminica. De asemenea, s-a stabilit ca majoritatea accidentelor din ultimii ani s-au inregistrat in intervalul orar 18.00-22.00 si 10.00-14.00.


Drumurile insângerate


Conform datelor comunicate de biroul de presa al IPJ Dolj, in anul care s-a incheiat de curând, pe soselele din Dolj au fost inregistrate 51 de accidente grave, soldate cu 19 morti si 39 de raniti grav. La acestia se adauga accidentele usoare, cu un numar mare de raniti usor, dar cu pagube materiale importante. Astfel, pe primul loc intr-o ierarhie a drumurilor cele mai periculoase din Dolj, se afla DN 6, Filiasi – Craiova – Diosti, sau „drumul mortii“, cum este denumit de soferi, pe care s-au petrecut 15 accidente grave in anul 2006, soldate cu sase morti si zece raniti grav. Urmeaza DN 55 Craiova – Rojiste – Bechet, sosea pe care s-au inregistrat 11 accidente grave, soldate cu cinci morti si sase persoane ranite grav si DN 56 Craiova – Giubega – Calafat, pe care in patru accidente s-au inregistrat doi morti si sase raniti grav. Pe locul patru se situeaza DN 65 Craiova – Pielesti, sosea pe care si-au pierdut viata doua persoane si au fost ranite grav alte cinci in urma a trei accidente grave. In topul drumurilor periculoase urmeaza DN 55A Calafat – Bechet, DN 56 A Maglavit – Cetate si DN 54 Bechet Dabuleni.


Capcane pentru soferi


Principalele cauze ale accidentelor din anul 2006 au fost viteza neregulamentara, traversarile neregulamentare si neatentia in conducere. Aceste cauze, impreuna cu conditiile de drum, au facut ca 19 persoane sa moara si 39 sa fie ranite grav.


Politistii de la Rutiera doljeni au descris pentru GdS „capcanele“ si specificul drumurilor din judet care tin capul listei soselelor periculoase. „DN 6, numit de soferi «drumul mortii», are doua segmente in care exista un risc sporit de accidente. Unul este in zona Combinatului Chimic Doljchim de la Isalnita, iar celalalt cuprinde localitatile Zanoaga, Leu, Celaru si Apele Vii“, a declarat inspector principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova. Conform acestuia, in zona localitatii Isalnita se produce frecvent condens datorita emisiilor Combinatului, existând risc mare de derapaj, mai ales când este frig si se formeaza polei. Pe raza celor patru comune enumerate mai sus, cauza producerii accidentelor rutiere este, paradoxal, calitatea buna a drumului. Astfel, pe acea portiune de drum soferii sunt tentati sa calce pedala de acceleratie, insa datorita curbelor dese pierd controlul directiei de mers si sunt implicati in accidente grave.


Viteza excesiva, moarte sigura


DN 56 este „sensibil“ in zona localitatilor Bucovat si Radovan, unde, datorita padurii din apropiere, se formeaza frecvent ceata. Aceasta, combinata cu configuratia drumului – pante si curbe – si umezeala de pe carosabil, este o capcana mortala pentru multi soferi doljeni.


Pe DN 55 accidentele sunt produse, in general, de soferii de tiruri, pentru ca aceasta sosea este destul de ingusta pentru traficul greu. Un punct sensibil este in zona localitatii Dobresti, unde, datorita unei curbe situate in panta, se produc foarte multe evenimente rutiere. DN 65 este „vestit“ pentru accidentele de circulatie cauzate de viteza excesiva. Astfel, conform inspectorului principal Emil Zuican, pe acest sector de drum, combinatia dintre viteza excesiva si traseul plin de curbe este de multe ori mortala pentru unii participanti la trafic.


Ultimul accident grav inregistrat in judetul Dolj a fost chiar pe DN 65, sâmbata dimineata, si a fost cauzat de viteza excesiva. Bilantul a fost tragic – doua persoane si-au pierdut viata, trei au fost ranite grav si trei usor. Radu Mihai Negoita, de 19 ani, insotit de doi prieteni, conducea in noaptea de vineri spre sâmbata, chiar daca nu avea permis de conducere, un autoturism Peugeot, apartinând mamei sale, dinspre Pielesti catre Craiova. La intrare in oras, intr-o curba usoara la stânga, Negoita a pierdut controlul directiei de mers din cauza neadaptarii vitezei la carosabilul umed, a patruns pe contrasens si a intrat intr-un Cielo care circula regulamentar din sens opus. Din cei cinci ocupanti ai automobilului Cielo, doi au decedat pe loc, iar alti trei, printre care si doi copii, au fost transportati in coma la Spitalul de Urgenta Craiova. Cei trei tineri din Peugeot s-au ales doar cu rani usoare, fiind salvati de airbagurile masinii.


Accidente


Anual sunt ucise peste 2.500 de persoane in evenimentele rutiere din tara noastra, echivalentul disparitiei de pe harta tarii a unei localitati rurale de marime medie, iar peste 6.000 de persoane sunt ranite grav.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII