14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTemperaturile ridicate scad facturile

Temperaturile ridicate scad facturile

Temperaturile ridicate au favorizat, in aceasta luna, micsorarea la aproximativ jumatate a consumului de agent termic, fata de decembrie. Consumatorii sunt bucurosi ca vor plati mai putin, in schimb, Termoficarea sustine ca este in pierdere.


Craiovenii de la bloc pot rasufla usurati deoarece, in luna ianuarie, costul intretinerii se va diminua considerabil, spre deosebire de aceeasi perioada a anului trecut. Motivul nu il reprezinta insa micsorarea pretului utilitatilor, ci temperaturile destul de ridicate de afara. Din aceasta cauza, furnizarea agentului termic este facuta la o temperatura si la un debit mai mic, catre consumatori, ceee ce va duce si la scaderea facturii la caldura. Deoarece in mijlocul iernii craiovenii au fost intâmpinati si de temperaturi care depaseau 15 grade Celsius, CET II s-a conformat diagramei si a furnizat agentul termic in functie de conditiile meteo, mult mai blânde.


Termoficarea ofteaza dupa vremurile „reci“


„Este normal sa dam mai putina caldura in aceasta perioada, daca nu, oamenii ar trebui sa stea cu geamurile deschise. Din acest motiv si productia noastra s-a redus considerabil, dar si profitul a scazut cam in acelasi procent. Nu avem insa ce face daca va fi la fel de cald“, a declarat Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare (RATf).


Si in aceste conditii insa, unii consumatori se plâng ca este totusi prea cald in apartamentele lor. Daca aceia care au avut norocul sa isi monteze repartitoare pot sa restrictioneze dupa bunul plac furnizarea agentului termic, craiovenii care sunt taxati la pausal sunt obligati sa suporte cantitatea de caldura livrata de Termoficare.


„E prea cald! Murim de cald in casa! Trebuie sa aerisim foarte des, daca nu, ne-am sufoca. Nu avem repartitoare pentru ca n-au vrut toti vecinii, iar acum, pe lânga factura care ne este incarcata prea mult, trebuie sa suportam si temperaturile ridicate. Termoficarea ar trebui insa sa inchida sistemul, când specialistii de la meteo au anuntat peste 15 grade“, a precizat Valentin Garnescu, din cartierul 1 Mai.


Consumul la caldura, redus la jumatate


Zilele calde au fost binevenite, dupa cum sustin si reprezentantii asociatiilor de proprietari, care considera diminuarea furnizarii agentului termic o mana cereasca, sperând ca in acest fel vor mai recupera si din restante. „Cel mai indicat ar fi sa furnizeze cât mai putin agent termic, cât sa nu inchida sistemul pentru ca ar costa prea mult sa il reporneasca. La noi in cartier când iesi sa te plimbi vezi la fiecare bloc majoritatea geamurilor larg deschise. Se pierde energie termica si e pacat ca tot banii nostri se folosesc aiurea“, a declarat Ghedeon Popa, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 36 Craiovita Noua.


Daca in luna decembrie, o scara de bloc cu 44 de apartamente, din cadrul Asociatiei nr. 36, a inregistrat un consum de 62 de gigacalorii, in ianurie, specialistii spera ca indicele sa arate maximum 40 de gigacalorii. „Ar insemna ca un apartament sa consume in medie o gigacalorie, cam la jumatatea lunilor trecute, când era frig“, a adaugat Ghedeon Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU