15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul, a doua familie

Spitalul, a doua familie

Ion Georgescu este seful Clinicii de Chirurgie I a Spitalului de Urgenta Craiova si profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Craiova. Are o familie frumoasa, un baiat ce ii calca pe urme in cariera si o sotie care a inteles ca medicina si spitalul sunt a doua lui familie.


Profesorul doctor Ion Georgescu s-a nascut in anul 1950, in Râmnicu Vâlcea. Inca de mic, atât el, cât si ceilalti doi frati au stiut foarte bine drumul pe care urma sa il parcurga in viata. Cu doi parinti exigenti, Ion Georgescu a stiut ca lui i-a fost dat sa fie medic, iar ceilalti frati, unul preot si celalalt inginer. Au respectat „cuminti“ dorintele parintilor, au invatat mult, pentru ca a fi om cu carte era tot ce ei li se cerea.


Patru ani a locuit in spital, facând garda dupa garda


A urmat scoala generala si liceul in Vâlcea, apoi a intrat la Facultatea de Medicina si Farmacie din Craiova, pe care a absolvit-o, facând parte din a doua promotie a acestei unitati universitare. Fiecare banut capatat din bursa si-l strângea cu mare grija in pusculita, având si astazi la loc de cinste in biblioteca din cabinet una dintre primele sale carti de chirurgie cumparate, comandata tocmai din Franta si pentru care a platit cu banii strânsi din trei burse de merit primite. A urmat nenumarate specializari, fiind pe rând medic intern, medic secundar chirurgie generala, medic principal chirurg, iar din 1996 a dobândit printre primii competenta de chirurgie laparoscopica.


„Am fost intotdeauna incântat ca am urmat Facultatea de Medicina din Craiova, cu cele mai moderne laboratoare si cu o curricula moderna, europeana inca de pe atunci. Din timpul liceului m-am dedicat insa total meseriei de medic, am mers impreuna cu doctori renumiti in spitale sa vad ce este de fapt chirurgia. Primii patru ani am lucrat la Brezoi, la un spital unde am facut si primele interventii chirurgicale impreuna cu domnul doctor Popescu. Dupa ce am revenit la facultate, am lucrat al Urgenta cel mai mult timp. In 1976 am devenit medic intern, eram atât de incântat de meseria pe care o aveam, incât timp de patru ani am locuit doar in spital, facând garda dupa garda. Am facut apoi cursuri postuniversitare in chirurgie, cardiologie, oncologie, laparoscopie“, a povestit prof. dr. Ion Georgescu. Ulterior, Ion Georgescu a devenit conducator de doctorat in chirurgie, iar din 1996 prodecan, apoi decan al Facultatii de Medicina din Craiova. In perioada 1990 – 1993 a ocupat si functia de director al Spitalului Clinic Judetean Craiova, apoi director adjunct pe probleme de invatamânt in cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj. Din 2002 ocupa insa functia de sef al Clinicii de Chirurgie in cadrul spitalului caruia i-a dedicat o viata de om.


Fostii pacienti il suna sa ii multumeasca


Si cum meseria de medic a devenit mai mult decât un simplu job, prof. dr. Ion Georgescu a reusit sa introduca chirurgia laparoscopica si in spitalul craiovean, mai bine de 30% din interventiile chirurgicale fiind realizate astazi in acest mod. A extins apoi gama interventiilor chirurgicale complexe in domeniul cancerului, având rezultate deosebite. In permanenta a reusit sa situeze clinica in care isi desfasoara activitatea la nivelul celor mai bune din tara, compatibile chiar cu cele europene. „Ne-am adaptat apoi in chirurgia herniilor, avem cele mai moderne procedee care se folosesc in Europa in pancreatita acuta etc. Dar satisfactia mea cea mai mare este atunci când de sarbatori sau in una dintre zilele importante ale pacientilor pe care i-am tratat, acestia ma suna sa imi multumeasca“, a spus profesorul Ion Georgescu. Pentru profesorul Georgescu fiecare caz este special, uneori facând eforturi deosebite si salvând pacienti carora in alte centre spitalicesti nu li se descoperea maladia. Munceste mult, zilnic intre ora 7.00 dimineata si seara târziu.


Si cum la toate aceste satisfactii profesionale nu s-ar fi putut ajunge fara un echilibru in viata personala, prof. Ion Georgescu se considera un om implinit si familial. Este casatorit de 26 de ani cu Adriana Silvia Georgescu, medic primar in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Epidemiologie „Victor Babes“ din Craiova. „Viata de chirurg implica foarte multe sacrificii. In primul rând ai nevoie de o familie care sa te inteleaga, de un suflet pereche care sa te incurajeze si sa te sustina in absolut tot. M-am casatorit ceva mai târziu, la vârsta de 29 de ani, primul meu concediu petrecându-mi-l dupa nunta, dupa cei patru ani petrecuti doar in spital… Ca sa fii medic, dar unul dedicat, trebuie sa ai alaturi pe cineva mai putin egoist si capricios. De exemplu, eu am plecat chiar si de la propria mea nunta la spital, fiind chemat de urgenta! Indiferent insa de ceea ce faci, eu cred ca daca familia nu ti-e alaturi nu ai nimic pe lume“, a adaugat prof. dr. Ion Georgescu. Una dintre cele mai mari satisfactii ale sale este fiul sau, Eugen Florin, care in ciuda sfaturilor tatalui de a urma orice altceva in afara medicinei si-a axat cariera tot pe medicina – chirurgie, fiind acum medic, doctorand, preparator la Facultatea de Medicina din cadrul UMF Craiova.


Dincolo de toate, profesorul Ion Georgescu este un om credincios, cu frica de Dumnezeu, care prefera ca de sarbatori sa mearga pentru a-si linisti sufletul la manastirile din zona Olteniei, unde se roaga si gaseste puterea sa poata continua munca. Calatoreste mult, fiind invitat la congrese nationale si internationale in Europa si chiar peste Ocean, dar de fiecare data se intoarce acasa, unde il asteapta familia.


Apartenenta la societati stiintifice


• Membru al Societatii Române de Chirurgie – vicepresedinte;


• Membru al Societatii Europene de Chirurgie (Eurosurgery) din 1991;


• Membru al Societatii de Chirurgie Laparoscopica si al Societatii de Gastroenterologie din 1995;


• Membru al International Society of Cancer Research din 1999;


• Membru al International Society of Surgery din 2001;


• Membru al Asociatiei Europene de Chirurgie Endoscopica (EAES);


• Membru al Asociatiei Române de Chirurgie Endoscopica (ARCE), membru in Comitetul Director;


• Membru al IATSIC (International Association for Trauma Surgery and Intensive Care) Elvetia 2005;


• Membru in International Anesthesia Research Society.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII