11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpatii de promenada si prosoape pentru maidanezi

Spatii de promenada si prosoape pentru maidanezi

Câinii fara stapân care vor fi prinsi de hingherii craioveni vor fi tinuti intr-un adapost cu paturi, prosoape si spatii pentru plimbare. Confortul „chiriasilor“ stabilimentului de la Facai creste, insa perioada de cazare a patrupedelor scade de la 14 la sapte zile, conform legii.


Cei aproape 400 de câini fara stapân care cad victime lunar hingherilor din Craiova vor fi trimisi intr-o minivacanta de maximum sapte zile intr-un adapost canin cu confort sporit. Municipalitatea intentioneaza sa alinieze conditiile stabilimentului de la Facai la standardele europene, care prevad, intre altele, incalzire, paturi si prosoape pentru câinii „tineri“, precum si un teren de alergare. Potrivit viceprimarului craiovean Gheorghe Nedelescu, un proiect care sa detalieze necesarul de fonduri pentru modernizarea actualului adapost pentru câinii fara stapân va fi prezentat consilierilor municipali din Banie pe 31 ianuarie. „Este nevoie de o investitie pentru a asigura conditii decente acestor animale pâna la adoptie sau, in cazurile nefericite, pâna la eutanasiere. Am solicitat Serviciului de Salubritate, care va primi prin delegare gestionarea câinilor fara stapân, un studiu de solutii pentru a putea cere consiliului local municipal distribuirea banilor in prima sedinta ordinara“, a spus Nedelescu.


Azil de 120 de locuri


In Craiova traiesc circa 5.000 de câini comunitari, iar rata de capturare se situeaza intre 250 si 400 de exemplare pe luna, in vreme ce posibilitatile de cazare de la Facai abia permit primirea a 70, maximum 80 de câini pe serie, respectiv 200 pe luna (in functie de procentul de adoptie si calculat la perioada maxima de cazare de 14 zile). Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a mai declarat ieri ca are in vedere o noua capacitate de cazare, de peste 120 de locuri pe serie, ceea ce ar insemna peste 400 pe luna, având in vedere ca perioada de cazare nu va depasi sapte zile. Ponderea cea mai mare o vor avea custile pentru câinii de talie medie si mare – peste 60%, dupa care vin câinii de talie mica – 30%. Restul va fi impartit intre catelele cu pui si câinii in carantina. Proiectul noului adapost canin al Craiovei va mai cuprinde spatii pentru trierea animalelor capturate, incaperea pentru interventiile chirurgicale (sterilizare etc.), sala pentru ingrijirea postoperatorie, doua camere cu destinatie de filtru pentru personal si spatiile administrative (magazii etc.).


Cadavrele, incinerate


Ultimele modificari legislative in domeniu prevad incinerarea cadavrelor de câini fara stapân, injumatatirea perioadei de cazare – de la 14 la sapte zile, dar si scaderea numarului de zile dupa care poate fi adoptat animalul din momentul capturarii – de la sapte, la doua. In prezent, corpurile câinilor eutanasiati sunt depuse in puturi uscate, inchise. Viceprimarul Nedelescu spera insa sa creasca numarul de adoptii. „Chiar mâine (astazi – n.r.) vom avea o intâlnire cu mai multi reprezentanti ai asociatiilor pentru protectia animalelor. Vom incerca sa le facilitam doritorilor adoptia de câini, mai ales ca nu-i vom mai putea tine decât sapte zile la Facai“, a aratat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Sageti tranchilizante


Maidanezii din Banie vor fi urmariti cu masini speciale, de dimensiuni reduse, pentru a putea patrunde in spatii mici, si prinsi cu crose ori tranchilizati cu sageti. Potrivit directorului Sorin Ciobanu, sef al Serviciului de Salubritate, in prima faza unitatea va achizitiona un utilaj care sa asigure câinilor prinsi siguranta si aerisire adecvata. „O masina special conceputa, câteva crose, plase, custi-capcana si doua arme cu sageti tranchilizante sunt neaparat necesare pentru inceput. Probabil ca vom fi nevoiti sa modificam si organigrama, in conditiile in care va trebui sa administram un azil cu o capacitate dubla si un tranzit mai mare de câini“, a declarat Ciobanu. In acest moment, la ecarisaj lucreaza 11 oameni, dintre care un medic veterinar, iar restul – prinzatori, ingrijitori, soferi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII