19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCozile la pasapoarte au ramas

Cozile la pasapoarte au ramas

Desi de la 1 ianuarie am devenit cetateni europeni si putem circula in statele Uniunii doar pe baza cartii de identitate, cererile pentru pasapoarte nu au scazut in primele zile ale anului.


In primele doua zile lucratoare ale anului 2007, 3 si 4 ianuarie, numarul cererilor pentru eliberarea unui pasaport la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor a ramas acelasi ca si anul trecut. Ieri, zeci de craioveni erau prezenti la coada pentru a solicita eliberarea unui pasaport sau pentru a-si ridica actul pe care il considerau inca necesar.


Seful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Dolj a mentionat ca, in aceste doua zile, situatia nu s-a schimbat fata de perioada trecuta. „In aceste prime doua zile nu pot spune ca s-a schimbat ceva. A ramas acelasi numar de cereri si lucram dupa acelasi program. Este insa prea devreme pentru a trage o concluzie despre cum vor evolua cererile pentru eliberarea pasapoartelor“, a declarat comisarul-sef Gheorghita Oana.


In prima zi lucratoare a acestui an, miercuri, la ghiseele Serviciului Eliberare Pasapoarte s-au depus 102 cereri, dintre care 33 in regim de urgenta. Joi, alti 89 de doljeni s-au prezentat pentru solicitarea unui pasaport. La acestea se adauga si cererile depuse la ghiseele serviciului, deschise in judet.


Paza buna trece primejdia rea


Doljenii continua sa stea la coada la ghiseele Serviciului Public de Control si Eliberare a Pasapoartelor pentru ca se tem ca vor fi intorsi de la granita sau ca, atunci când vor fi legitimati pe teritoriul unei tari europene, cartea de identitate nu va fi suficienta. „Imi fac pasaport ca sa il am la mine, pentru ca vreu sa plec in Italia. Nu se stie cum va fi, poate trebuie la granita, poate trebuie acolo. Mai bine sa il am la mine decât sa ma intoarca“, a explicat un tânar care solicita pasaport in regim de urgenta. Alti doljeni au declarat ca au auzit zvonuri ca, atunci când te legitimeaza, autoritatile altor state cer pasaportul si nu cartea de identitate.


Pasaport obligatoriu


Exista o situatie in care pasaportul este un document obligatoriu atunci când un cetatean vrea sa intre intr-un stat al Uniunii Europene. Copiii care nu au 14 ani impliniti pot sa iasa din România doar cu un pasaport valabil, pentru ca trebuie sa fie identificati pe baza unui act cu fotografie. In acest caz, parintii minorilor trebuie sa prezinte pasaportul pe care trebuie sa fie trecut si copilul. In cazul in care minorii calatoresc doar cu unul dintre parinti este nevoie si de acordul notarial al celuilalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS