8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScolile doljene se aliniaza normelor UE

Scolile doljene se aliniaza normelor UE

Doua agentii de asigurare a calitatii vor monitoriza activitatea unitatilor de invatamânt din judetul Dolj si pe cea a Universitatii din Craiova, elevii vor experimenta tezele cu subiect unic, iar studentii craioveni pot lua examenul de licenta si de masterat cu media cinci.


Din 2007, agentiile nationale de asigurare a calitatii isi incep activitatea in forta si toate unitatile de invatamânt preuniversitare si universitare, de stat sau private, din Dolj trebuie sa faca fata exigentelor expertilor evaluatori de la cele doua agentii nationale – Agentia Româna de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Preuniversitar (ARACIP) si Agentia Româna de Asigurare a Calitatii in Invatamântul Superior (ARACIS).


Aproape 2.000 de experti vor evalua toate unitatile scolare din invatamântul preuniversitar in vederea autorizarii si acreditarii. Astfel, scolile fara cel putin sase calculatoare conectate in permanenta la internet nu vor primi autorizare de functionare, iar daca nu vor indeplini acest criteriu in scurt timp vor fi inchise. Pentru a se alinia normelor europene, o scoala trebuie sa asigure accesul tuturor elevilor si cadrelor didactice la calculatoare oricând, nu numai in timpul orelor de specialitate. Scolile care doresc sa primeasca autorizatia si acreditarea din partea ARACIP trebuie sa asigure prin rampe sau alte mijloace accesul persoanelor cu dizabilitati in cladirea unitatii, in clase sau biblioteci. Toate scolile va trebui sa aiba biblioteci si laboratoare dotate corespunzator, iar in cazul in care o scoala nu are spatiu sau carti pentru functionarea unei biblioteci, se va incheia un acord cu alta scoala. Intr-o scoala europeana acreditata de ARACIP cabinetele medicale si cele de consiliere trebuie sa functioneze intr-un spatiu adecvat, iar cladirile unitatilor trebuie semnalizate corespunzator, prin indicatoare.


Universitatea din Craiova, ocolita de evaluare


Universitatea din Craiova va putea fi acreditata de ARACIS daca indeplineste un set de standarde legate de capacitatea si eficacitatea educationala si managementul calitatii. Cu toate ca institutia craioveana nu a fost aleasa de Ministerul Educatiei si Cercetarii in primele zece universitati care vor fi evaluate, profesorii si studentii craioveni trebuie sa se pregateasca pentru intâlnirile cu expertii ARACIS pentru a vedea in ce masura sunt pregatiti acestia sa munceasca in domeniul in care au studiat. Anul 2007 va aduce Universitatii din Craiova o noua lege a invatamântului superior, ce i-a nemultumit pe rectorii universitatilor din tara, care considera proiectul o amenintare adusa autonomiei universitare. Noua lege prevede infiintarea unui Consiliu Director al universitatilor, din care vor face parte mai multi membri numiti de minister. Rectorul universitatii va raspunde in fata acestuia si va putea fi demis de membrii consiliului, iar conform actualei legi acesta poate fi demis de Ministerul Educatiei sau de Senatul Universitatii.


Studentii se integreaza cu media cinci


Studentilor craioveni anul 2007 le aduce un punct in minus la examenele de licenta si masterat, care vor putea fi luate, conform noului proiect, cu media cinci. Actuala lege a invatamântului superior prevede ca un candidat este declarat admis la examenul de licenta sau la cel de masterat daca reuseste sa obtina cel putin media sase. O data cu integrarea in UE, universitatile urmeaza sa fie finantate nu dupa numarul de studenti de pe locurile fara taxa, ci dupa performante, conducerea universitatilor trebuind sa isi asume roluri manageriale si sa se concentreze mai mult pe competitivitatea unei universitati in economia de piata, decât pe traditia ei ca institutie de invatamânt. In plus, din 2007, statutul studentilor se va schimba, acestia putând sa invete gratis la universitatile din tarile UE daca trec de criteriile de admitere. Daca, pâna acum, tinerii români care voiau sa studieze in spatiul european si nu reusisera sa obtina o bursa plateau taxe mult mai mari decât cei din tarile membre UE, din 2007, vor fi pe picior de egalitate cu tinerii europeni. Daca studentii români pot invata dupa reguli europene, acelasi lucru e valabil si pentru studentii europeni, care vor sa invete la unversitatile autohtone si care nu trebuie decât sa treaca de examenul de admitere.


2007, anul tezelor cu subiect unic


Elevii doljeni vor experimenta in 2007 un nou tip de evaluare – tezele cu subiect unic, care au ca scop inlocuirea in doi ani a testelor nationale. Elevii de clasa a VII-a vor da teza cu subiect unic la matematica pe 4 mai, la limba si literatura materna pe 10 mai si la limba si literatura româna pe 17 mai. Toate probele vor fi scrise si vor consta intr-un subiect unic la fiecare materie, subiectele pentru teze fiind elaborate la nivel national de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE), conform programei scolare parcurse pâna la data desfasurarii tezei, in conformitate cu tematica stabilita de MEdC, si trebuie sa aiba un nivel mediu de dificultate care sa permita rezolvarea lor in 50 de minute.


Elevii doljeni, pregatiti pentru piata muncii


Noul an aduce si un buget mai mare alocat invatamântului, fondurile alocate de guvern reprezentând 5,2% din PIB, care vor fi utilizati pentru investitii in infrastructura educatiei, consolidari si reabilitari de unitati scolare, dotari de laboratoare, finantarea de baza a invatamântului superior de stat, sustinerea cercetarii si a dezvoltarii. MEdC vrea sa achizitioneze in 2007 peste 60.000 de calculatoare si inca 800 de microbuze scolare. In Dolj se vor infiinta doua campusuri si doua scoli de arte si meserii care, in functie de potentialul economic si geografic al zonei, vor oferi elevilor specializarile cerute pe piata fortei de munca doljene.


„Scolile de arte si meserii vor avea prioritate, iar Inspectoratul Scolar Judetean va trebui sa colaboreze cu Prefectura si Consiliul Judetean Dolj pentru a vedea care este necesarul pe piata fortei de munca. Specializarea acestor scoli va fi stabilita la nivelul judetului“, a explicat ministrul Mihail Hardau. In plus, in 2007 se vor infiinta in Dolj inca trei gradinite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS