9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLapovita alerteaza Serviciul de Salubritate

Lapovita alerteaza Serviciul de Salubritate

Actiunea de deszapezire va fi initiata in zilele urmatoare, când Bania va fi acoperita de lapovita. Prioritare, ca si in anii trecuti, sunt arterele principale si marile bulevarde, unde vor interveni cele 15 firme specializate.


Avertizarile meteo, din aceasta saptamâna, care anunta lapovita, au determinat conducerea Serviciului Public de Salubritate (SPS) Craiova sa fie pregatita pentru orice interventie. Pentru a preintâmpina eventualele probleme, mai-marii serviciului au facut ultimele verificari pentru a constata daca toate utilajele sunt pregatite sa fie trimise in strada. Actiunea de deszapezire a fost insa pregatita cu mare atentie inca din aceasta toamna, pentru ca autoritatile sa nu fie luate prin surprindere de caderile de lapovita si ninsoare. Precizam ca, pentru iarna 2006-2007, in urma licitatiei organizate de primarie, la sfârsitul lunii octombrie, au fost declarate câstigatoare 14 societati.


„Firmele private, alaturi de Salubritate, vor degaja zapada si vor imprastia amestecul antiderapant. Regia Autonoma de Transport (RAT) va fi cea care va ridica toate masinile care ne pot incurca in timpul desfasurarii actiunii si le va muta pe stradutele adiacente“, a declarat Dan Petre, director adjunct al SPS Craiova.


Pe strazi vor actiona mai multe utilaje


Pentru a evita sa fie aratati cu degetul de craioveni, pentru proasta gestionare a situatiei, reprezentantii serviciului si-au luat masuri de siguranta, achizitionând si o buna parte din materialele antiderapante. Sumele cheltuite s-au ridicat la aproximativ doua miliarde de lei, bani cu care s-a facut aprovizionarea cu 1.500 de metri cubi de nisip, 80 de tone de clorura de calciu si 300 de tone de sare. In acest an, municipalitatea va incerca sa foloseasca mai putina sare, care, potrivit specialistilor, afecteaza trotuarul si plantatia, apelând, in schimb, la clorura de calciu, o substanta ecologica. In ceea ce priveste numarul utilajelor utilizate, acesta a crescut de la 91, in 2005, la 114, in acest an.


Primaria va colabora insa cam cu aceleasi societati, la capitolul deszapezire, printre care se numara: SC ERPIA, SC TCIF, SC ENERGOCONSTRUCTIA, SC KOMIR. Fiecareia din cele 15 societati i-a fost atribuita o anumita zona, pentru ca edilii sa stie pe cine sa traga la raspundere daca descopera haos in oras. Daca nu isi vor indeplini obligatiile contractuale, acestea risca sa le fie reziliat contractul si sa nu mai fie primite la licitatiile ulteriore. Astfel de cazuri s-au intâlnit in urma cu doi ani, când doua societati au fost penalizate pentru neimplicare.


Salubritatea, pusa la incercare


Daca pâna in 2005, activitatea de deszapezire era coordonata direct de primarie, in aceasta iarna, edilii au decis sa lase tot greul pe umerii Serviciului de Salubritate, pentru a vedea cum se descurca. „Avem si noi, din partea municipalitatii, doua echipe care se ocupa cu verificarea modalitatii in care se face deszapezirea, coordonate de directorul adjunct al Directiei Tehnice, Investitii si Gospodarire Comunala. Activitatea este responsabilitatea serviciului si vrem sa vedem daca fac fata sau nu“, a precizat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Daca anul trecut s-au cheltuit in jur de 14 miliarde, cu aceasta actiune, in 2006-2007, municipalitatea se asteapta ca sumele cheltuite sa fie mult mai mici, deoarece caderi abundente de zapada sunt asteptate abia dupa 15 ianuarie. Primaria incearca insa sa prelungeasca mult initierea actiunilor deoarece este interesata sa plateasca sume mai mici din bugetul local.


„In momentul in care se da startul, incep sa curga si sumele care sunt platite catre societatile implicate. Spre exemplu, pentru ora de functionare preturile variaza intre 400 de mii de lei si 1.200.000 de lei. Tarifele sunt mai mici in cazul orelor de stationare, incepând de la 80 de mii de lei si ajungând pâna la 600 de mii de lei“, a incheiat Dan Petre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS