19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de mineri se viseaza peste Ocean

Sute de mineri se viseaza peste Ocean

Peste 200 de mineri au participat la primul interviu realizat de reprezentantii americani ai unei firme de constructii civile, in speranta ca vor ajunge in SUA cu contracte de munca.


Minerii care au venit la interviul cu reprezentantii americani ai Ameritrex – o firma care intermediaza contracte de munca in Statele Unite ale Americii – sunt decisi sa o ia de la zero, intr-o lume despre care au vazut un film ce le-a fost prezentat de americani, la Petrosani. „Ni s-a spus ca vor fi locuri de munca in constructii, la inaltimi mari si temperaturi foarte ridicate. Dar nu ne temem. Am lucrat 20 de ani in mina si nimic nu ni se mai pare periculos acum“, a sustinut unul dintre minerii care asteptau sa intre la interviu. „Ce pot eu sa le ofer copiilor mei? Aproape nimic si nici siguranta ca ma mai intorc de la mina. Tata a murit intr-o explozie la mina si toti cei patru frati ai mei sunt acum la mina, dar nu ne permitem nici sa ne vizitam de zilele noastre de nastere, ca suntem prea saraci. Salariile sunt aceleasi ca si acum cinci ani, iar conditiile de lucru acum sunt extrem de periculoase. Ceausescu nu a dat voie sa se foloseasca metoda de exploatare de acum“, a mai spus alt pretendent la viza de SUA.


Oamenii sunt decisi sa nu dea inapoi si, cu orice risc, sa plece peste Ocean, acolo unde altii au reusit. „Speram sa fie mai bine acolo. Nu cred ca ne va fi usor, dar altii au reusit si nu se pot compara veniturile de acolo cu ce avem aici. Nu suntem nici noi batrâni si avem pretentia ca ne vom descurca, daca la mina am facut fata“, a declarat alt ortac.


Minerii au aflat ca acolo pot câstiga intr-o luna cât câstiga acum intr-un an la mina, iar Simon Boldea spune ca, in functie de modul cum vor sti „sa se vânda“, minerii vor avea de platit pentru toate formalitatile, inclusiv viza, taxele de ambasada si biletul de avion de la 1.000 de dolari, pâna la 3.000 de dolari. In schimbul muncii prestate, ortacii din Valea Jiului pot câstiga in America de la opt-noua dolari pe ora, pâna la 15 dolari pe ora, iar in Canada peste 20 de dolari pe ora.


Minerii din Valea Jiului – „chinezi“ in SUA


Americanii care au venit la Petrosani sunt incântati de faptul ca au gasit in minerii de aici o categorie sociala calificata, apta de munca si care nu se teme de riscuri. Minerilor le-a fost prezentat un film despre modul de lucru in constructiile din SUA si despre ceea ce vor avea de facut acolo. „Nu aveam nici o idee de cât de multi vor sa plece. Le-a ajuns cutitul la os si oamenii isi dau seama ca trebuie sa faca o alegere radicala. Sunt increzatori, optimisti, iar in America sunt contracte de munca pentru toti cei care au venit si chiar pentru mai mult de atât. Americanii au inteles ca românii bine platiti fac minuni, suntem harnici. Pentru americani suntem chinezi si ar trebui sa invatam sa fim mai rabdatori, asa ca un chinez batrân“, a spus Simion Boldea, reprezentant Ameritrex Cluj.


Contracte pentru disponibilizatii din intreaga tara


In SUA, spun reprezentantii firmei care intermediaza plecarea minerilor, exista contracte mai putin bune, care necesita putine cunostinte de limba engleza, insa multa munca fizica, si contracte pentru oameni cu experienta mai mare. Sunt luati in calcul si cetatenii ce fac parte din alte categorii sociale, care urmeaza anul acesta sa se disponibilizeze si pentru care exista contracte in Statele Unite. „Stim ca nu vom putea sa le oferim aplicatii la toti, ci doar intr-o mica parte. Practic, Rafo Onesti se pregateste acum de disponibilizari, oamenii vor primi salarii compensatorii, de asemenea, Sidex Galati considera ca actuala schema de personal este mai mare decât are nevoie si vor avea loc si acolo disponibilizari, sau Electrica Transilvania. Vom merge si in acele locuri din tara cu oferta din SUA“, a mai spus Boldea.


Preselectie pentru Canada


Joi, 14 decembrie, a avut loc, tot la Petrosani, primul interviu pentru preselectia minerilor care vor sa lucreze in Canada, locurile de munca si conditiile impuse pentru aceasta tara fiind mult mai avantajoase. Cei din Canada deconteaza inclusiv biletul de avion, ofera cazare si masa gratis, plus doua saptamâni la zece luni concediu in tara, iar domeniul de activitate este acelasi, in constructii civile. Singurul lucru pe care il cer insa canadienii este calificarea, cu dovada pe cartea de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS