13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalS.O.S. pentru chiriasii din casele nationalizate

S.O.S. pentru chiriasii din casele nationalizate

In timp ce mii de chiriasi craioveni din fostele case nationalizate se pregatesc sa fie evacuati, primaria a reusit sa gaseasca solutii pentru adapostirea de urgenta a doar 100 de familii.


Intrarea in Uniunea Europeana va incepe cu stângul pentru sute de craioveni, care vor fi dati afara din casele nationalizate, câstigate de fostii proprietari. Perioada de cinci ani, in care puteau sa stea in locuintele respective, va expira, in cele mai multe cazuri, potrivit specialistilor municipalitatii, in anul 2007, când proprietarii vor putea intra in posesia imobilelor. Chiriasii vor fi nevoiti astfel sa traiasca pe strazi sau pe unde apuca. Potrivit OG nr. 40/1999, in cazul persoanelor cu venituri medii, la implinirea termenului legal, municipalitatea este obligata sa le puna la dispozitie alte locuinte, iar daca nu poate, contractul de inchiriere va putea fi prelungit cu sase luni.


In aceasta situatie este si familia Silviei Motatu, care, la inceputul anului 2007, ar trebui sa se mute din casa in care a locuit pâna acum. „Proprietarul ne-a tinut cu chirie aproximativ sapte ani, insa acum a decis ca vrea sa o vânda. Suntem patru persoane care traim din 11 milioane de lei pe luna si nu stim unde ne-am putea gasi un acoperis deasupra capului. Aici plateam 600 de mii pe lei pe luna, insa prin alte parti ne-am interesat si chiria ar depasi 1,5 milioane de lei. Am aflat ca primaria ar trebui sa ne asigure o locuinta, insa nu stim daca se va intâmpla asta sau nu“, a povestit femeia.


Mii de craioveni ar putea ramâne pe drumuri


In prezent, numarul caselor nationalizate retrocedate, care au fost administrate de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, ajunge la 500. La mâna fostilor proprietari se afla, conform calculelor realizate de angajatii regiei, peste 1.500 de familii. Daca pâna acum acestia se descurcau sa achite proprietarului o chirie modica, dupa ce vor fi scosi in strada, daca nu gasesc intelegere la primarie, vor fi nevoiti sa isi inchirieze alte locuinte, la preturile practicate pe piata. Intrucât cei mai multi nu au posibilitati financiare si se descurca destul de greu, de la o luna la alta, oamenii au decis sa isi depuna dosarele pentru locuinte sociale si ANL.


„Noi doar administram aceste locuinte si, in momentul in care ne-a fost confirmat ca nu ne mai ocupam de ele, nu mai avem cum sa ii ajutam pe chiriasi. Singurii care pot lua astfel de decizii sunt reprezentantii primariei. Astfel de cazuri avem pe strada Brâncusi nr. 20, Unirii nr. 150 sau Buzesti nr. 39“, a declarat Viorel Nicolae, director adjunct in cadrul RAADPFL Craiova.


Primaria pregateste 100 de case pentru nevoiasi


Desi cunosc situatia, autoritatile locale sustin ca au avut mâinile legate, deoarece, in bugetul local, nu au putut fi alocate sume pentru constructia de case sociale. Lipsa banilor a fost invocata in fiecare an, insa edilii au promis ca, pentru 2007, vor reusi sa aloce bani la acest capitol. Viceprimarul Sorin Iordache a precizat ca a fost deja identificat un teren in zona Luncii Jiului, unde urmeaza sa fie ridicate aproximativ 100 de locuinte provizorii. „Casele vor fi standard, realizate din materiale usoare, care costa putin, iar constructia lor sa se poata face cu usurinta. Fiecare locuinta va avea suprafete intre 30 si 35 mp. Am incercat sa gasim terenuri si in alte zone, insa ne costa foarte mult aducerea tuturor utilitatilor. In zona Luncii Jiului avem, in schimb, tot ce ne trebuie, iar investitia va fi acceptabila pentru vistieria locala“, a precizat Iordache. Suma pe care Directia de Patrimoniu, din cadrul primariei, incearca sa o obtina in acest scop ajunge la circa zece miliarde de lei.


Tot de anul viitor va fi ridicat un adapost de urgenta pentru 50 de persoane, dar si o cantina sociala, pe strada Râului. Proiectul, realizat in parteneriat cu Mitropolia Olteniei, a obtinut finantare europeana, el fiind destinat persoanelor nevoiase.


De asemenea, viceprimarul Sorin Iordache a precizat ca, in cazul locuintelor ANL, solicitantii mai pot sa isi reactualizeze dosarul pâna pe 29 decembrie, in caz contrar pierzând dreptul de a figura pe lista de prioritati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII