14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDin trei candidati, doar unul promoveaza

Din trei candidati, doar unul promoveaza

Politistii doljeni de la Examinari Auto sustin ca procentul mic de promovabilitate se datoreaza slabei pregatiri teoretice a candidatilor.


Permisul de conducere este un vis frumos pentru aproape orice tânar, fie ca are sau nu o masina in familie cu care sa circule. De la vis si pâna la realitate este insa de multe ori cale lunga, pentru ca mai putin de o treime dintre candidatii care sustin examenul pentru permis reusesc sa si promoveze.


„Sefu’, ce inseamna «acustic»?“


Ziua de luni era una obisnuita pentru politistii doljeni de la Examinari Auto. Nu insa si pentru candidatii care se inghesuiau la usa salii de examinare din incinta Facultatii de Agronomie din Craiova. Rasfoind cartile de legislatie, doar-doar or mai retine ceva care sa ii ajute, candidatii au patruns emotionati in sala. Printre ei si Stefan, un „smecher“ brunetel care sustinea pentru a cincea oara proba teoretica. „Praf ii fac de data asta“, le spune prietenilor cu care venise. Acestia incep sa râda.


Candidatii s-au asezat in banci, apoi au primit chestionarele. Nici un murmur vreo 20 de minute, pâna când un candidat il intreaba pe unul dintre examinatorii care supravegheau: „Sefu’, ce inseamna «acustic»?“. Câtiva dintre candidati zâmbesc, iar examinatorii se amuza copios. Un politist ii raspunde: „Scrie in dictionar! Ce, n-ai invatat pâna acum?“.


„Acu’ tre’ s-o iau iar de la cap…“


Pe masura ce termina de raspuns la intrebarile din chestionare, candidatii merg la catedra, unde lucrarile sunt corectate pe loc, chiar in fata lor, apoi reverificate de alt examinator.


Majoritatea ies din sala cu mutre triste si fara chef de vorba. Printre ei si Stefan, caruia i se cam „pleostise“ alura de smecheras: „Luai doar nouaspe puncte. Acu’ tre’ s-o iau iar de la cap…“.


Altii insa nu-si mai incap in piele de bucurie. „Am scapat, am luat 24 de puncte. Mi s-a parut mai grea o intrebare in care ni se cerea sa spunem in ce conditii e voie sa circuli cu viteza redusa in afara localitatii. Sa vedem acum ce fac la oras“, spune Robert, un tânar din cartierul craiovean Lapus-Arges. La fel de bucuroasa era si Carmen, care promovase examenul teoretic cu punctajul minim – 22 de raspunsuri corecte din 26 de intrebari. „Pâna acum a fost bine. Am luat sala din prima, iar asta dupa doar doua zile de invatat“, zice, zâmbind, Carmen.


Promovatii au mers apoi sa sustina proba practica de conducere auto. Au picat si acolo câtiva. N-au trecut de proba „plimbarii“ prin oras cei care au facut greseli grave ori au dovedit ca, in ciuda finalizarii unei scoli de soferi, habar n-aveau sa manevreze un autoturism.


Candidati nepregatiti


Din cei 200 de candidati care au sustinut luni examenul pentru permis au promovat doar 29%. „Cam acesta este procentul de promovabilitate – in jur de 30%. Sunt destui care pica la proba practica, insa cele mai mari probleme le au candidatii la proba teoretica, iar asta mai ales pentru ca nu se duc la orele de pregatire teoretica organizate de scolile de soferi“, a declarat comisarul Constantin Stan, seful Biroului Examinari din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari al Prefecturii Dolj.


Procentul de promovabilitate a examenului pentru obtinerea permisului de conducere s-a pastrat in Dolj relativ constant chiar si dupa intrarea in vigoare a noului Cod Rutier. „Chiar ne-a frapat faptul ca in prima zi de dupa modificarea legislatiei promovabilitatea a fost usor mai buna decât inainte de intrarea in vigoare a noului cod. In general, candidatii raspund corect la intrebarile ce privesc chestiuni modificate prin noua legislatie, dar se incurca la celelalte, iar asta denota o slaba pregatire teoretica“, a mentionat comisarul Stan.


Modificare legislativa


Ministerul Administratiei si Internelor a pregatit o modificare a Regulamentului privind circulatia pe drumurile publice. Hotarârea de guvern – aflata acum in faza de proiect – urmeaza sa prevada reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei pentru obtinerea permisului de conducere la categoriile C si C+E si posibilitatea de a sustine intr-o singura zi examenul de permis pentru mai multe categorii sau subcategorii de vehicule.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU