22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConstatarea amiabila se amâna

Constatarea amiabila se amâna

Una dintre prevederile cele mai importante ale noului Cod Rutier, introducerea constatarii amiabile a accidentelor care nu s-au soldat cu urmari grave, nu se va aplica prea curând. Comisia de Industrii din Camera Deputatilor a cerut societatilor de asigurari sa intrerupa tiparirea noilor formulare.


Procedura constatarii amiabile a accidentelor soldate doar cu pagube materiale nu a putut fi aplicata incepând cu 1 decembrie, o data cu noul Cod Rutier, deoarece Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a emis pe ultima suta de metri noile reglementari. Urma ca acestea sa fie puse in practica dupa publicarea lor in Monitorul Oficial si dupa ce societatile de asigurari ar fi tiparit formularele de constatare amiabila. Comisia de Industrii din Camera Deputatilor a cerut insa societatilor de asigurari sa intrerupa tiparirea noilor formulare pâna când parlamentul va reglementa noile prevederi, astfel incât acestea sa poata fi puse in aplicare.


Motive


Comisia de Industrii a precizat ca majoritatea societatilor de asigurari nu au posibilitatea de a prelua noua reglementare la nivel national, intrucât nu au sedii in toate localitatile. De asemenea, acestea nu au obligatia de a stabili vinovatia in cazul unui accident soldat cu pagube materiale si nu pot face o raportare on line catre oamenii legii.


Astfel, soferii implicati in tamponari usoare va trebui sa faca in continuare cozi la politie. In momentul de fata, Biroul Politiei Rutiere Craiova inregistreaza zilnic in medie 25-30 de tamponari, in usoara scadere fata de 1 decembrie. Politistii craioveni au precizat ca ar fi fost mai bine ca noile reglementari sa poata fi aplicate, insa se vor descurca, cum au facut-o si pâna acum. „Aceasta amânare nu ne afecteza activitatea foarte mult, in conditiile in care noi am solutionat tamponarile si dupa intrarea in vigoare a noului cod. Pentru soferi ar fi mai bine ca accidentele usoare sa fie preluate de societatile de asigurari, pentru ca nu ar mai trebui sa vina toti la noi“, a mentionat inspector principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova.


Mica intelegere


Asa cum a fost ea gândita de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, constatarea amiabila consta intr-o intelegere scrisa pe care o incheie soferii a doua sau mai multe autoturisme implicate intr-un accident fara victime. O astfel de intelegere este posibila daca sunt indeplinite cumulativ trei conditii: accidentul nu s-a produs ca urmare a savârsirii faptelor pentru care se retine permisul de conducere si nu s-a soldat cu victime, cel putin unul dintre conducatorii vehiculelor implicate in accident si-a recunoscut vinovatia si detine asigurare obligatorie de raspundere civila (RCA), iar soferii implicati in accident au completat si semnat formularul de constatare amiabila. Pentru a putea recurge la procedura intelegerii amiabile, soferii trebuie sa obtina formulare de constatare amiabila, pe care le primesc la cerere de la firma la care au incheiat polita RCA. Completarea formularului se poate face fie la locul accidentului, fie la sediul firmei la care are RCA conducatorul auto vinovat. Formularul se completeaza si se semneaza de fiecare dintre soferi, apoi se atesta de reprezentantul firmei de asigurari. Dupa aceea, soferul nevinovat va primi o copie a formularului de constatare amiabila si un proces-verbal de constatare a daunelor, necesar pentru repararea masinii.


Reprezentantii Comisiei de Industrii au precizat ca aceasta prevedere a Codul Rutier i-ar putea ajuta sa scape basma curata pe soferii care se urca bauti la volan si pe unii dintre cei care comit infractiuni grave pe drumurile publice, deci trebuie regândita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII