16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFara fite si bani la liceu

Fara fite si bani la liceu

Mereu in pas cu moda, la curent cu noutatile din show-bizz sau din lumea mondena si mereu cu o gluma buna „in buzunar“, accesorizata de ringtone-ul telefonului care stârneste si el râsul celor din jur, liceanul craiovean este cool si fara o masina scumpa sau teancul de bani in buzunar.


Fie ca vin la scoala cu masina personala, cu taxiul sau cu autobuzul, liceenii craioveni au renuntat la „fite“ pentru naturalete si sociabilitate, noile tendinte in moda vietii de licean. Acum, dupa ce s-a renuntat la telefon, accesorii foarte scumpe si masina de mii de euro coborâta din paginile revistelor de specialitate, este mult mai usor sa fii „cool“. Cele mai importante sunt atitudinea pe care o afisezi, respectul si admiratia colegilor si profesorilor pe care reusesti sa le câstigi doar daca stii cum sa te porti. „Cool este o atitudine. Chiar daca nu ai o situatie materiala foarte buna, poti sa fii cool daca esti o persoana populara in scoala, sociabila si cu simtul umorului“, a spus Anca, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National „Fratii Buzesti“.


„Fitosii“ nu mai sunt la moda


Pentru liceenii craioveni fitele nu mai sunt la moda, iar „fitosii“ de altadata au fost inlocuiti de elevii „ocupati“ sa organizeze evenimente si care promoveaza imaginea liceului, asa cum se face in scolile din Uniunea Europeana. Liceenii de la „Carol I“ incearca sa demoleze si „miturile“ orasului potrivit carora la acest colegiu se duc elevii cu bani si fite, iar la alte licee cu traditie, cum ar fi CN „Fratii Buzesti“, vin cei care vor sa invete. „Nu sunt deloc copii cu fite doar pentru ca au bani. Unii vin la scoala cu masina, dar nu cu masini scumpe. Sunt câteva Dacii si un Espero parcate in fata, iar din ele coboara dimineata mai multi elevi. Sunt cool pentru ca stiu sa imbine distractia cu invatatul. Merg si la olimpiade, organizeaza baluri si evenimente si se implica in toate activitatile scolii, de la cele culturale la caratul bancilor si mobilierului sau lipitul lambriurilor. Un elev cool trebuie sa fie in pas cu moda buna in toate coordonatele ei“, a explicat Coca Pârvuleasa, consilier educativ la CN „Carol I“.


„Nu poti sa fii cool daca iti plac manelele“


Pentru liceeni, „cool“ nu inseamna fite si bani, ci sociabilitatea si capacitatea de integrare intr-un grup. „Si invata, si chiuleste atunci când chiuleste toata clasa, pentru ca trebuie sa se integreze intr-un grup. Nu conteaza daca are bani, important este sa fie prietenos“, a spus Anca, eleva in clasa a X-a la CN „Carol I“. „A fi cool inseamna sa ai simtul umorului, sa fii sociabil si la moda, adica sa stii sa te imbraci si sa fii la curent cu noutatile“, a spus Adrian, elev in clasa a X-a la acelasi colegiu.


Importanta in atitudinea cool este si muzica pe care o asculta un licean. „Sa nu asculte manele, nu poti sa fii cool daca iti plac manelele“, este de parerere Diana. Iar Andra atribuie unui licean cool si o masina. „Sa aiba ceva de la Jeep in sus sau un Lastun tunat ca sa socheze“. Roxana, eleva in clasa a XII-a la CN „Fratii Buzesti“, o contrazice insa: „Multa lume poate sa il vada ca pe o persoana cool doar pentru ca are masina si bani, dar, pentru unii, cool este un elev care stie sa se imparta intre scoala si timpul sau liber. Adica sa invete, dar sa isi faca timp si pentru distractie sau pentru pasiunile sale“.


Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Carol I“, a spus ca liceenii sunt educati si stiu sa se distreze. „Liceenii nostri corespund imaginii tarii. Sunt bine imbracati, sunt educati si pot aborda foarte multe domenii care ii intereseaza. Stiu sa se distreze si sa organizeze diferite evenimente si le place sa se implice in diferite actiuni. Chiar daca lasa impresia ca nu le pasa, acorda seriozitate tuturor lucrurilor pe care le fac“, a precizat Daniel Barbu.


Cool


– calm, linistit, imperturbabil;


– nepasator, indiferent;


– rece, neprietenos;


– neobrazat, insolent, obraznic (intr-o maniera calma);


– (in argou) atitudine, comportament rece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII