17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii isi cumpara medicamentele

Bolnavii isi cumpara medicamentele

Conditiile din Spitalul de Urgenta Craiova sunt din ce in ce mai grele pentru bolnavi. Nu se gasesc medicamente, materiale sanitare, iar calitatea mâncarii lasa mult de dorit.


Sâmbata si duminica sunt zile libere pentru majoritatea angajatilor spitalului. Cum prin sectii nu mai sunt decât medicul de garda si asistentul medical, bolnavii profita si isi iau si ei liber. Au avantajul ca acasa sunt supravegheati, manânca bine si pot sa-si ia si medicatia. In ultima vreme, numarul liberelor a crescut. De vina sunt conditiile din spital, din ce in ce mai grele. Sectiile duc lipsa de medicamente, mâncarea este proasta, iar atmosfera din saloane este dezolanta.


Medicamentele, o raritate


Lipsa de medicamente nu este o noutate. De mai bine de o luna insa, bolnavii trebuie sa-si cumpere aproape tot: medicamente, perfuzoare, flexuri pentru perfuzii, fesi, apa oxigenata etc. Lenuta Maricoviceanu are tatal internat la chirurgie. Batrânul are 68 de ani si s-a ales cu un picior amputat dupa o infectie puternica. Are nevoie de tratament contra infectiei si pentru calmarea durerilor, iar spitalul nu poate sa ii asigure decât perfuzii zilnice cu pentoxifilin si penicilina. Restul medicatiei (apoximativ 70% din necesar) si materiale sanitare sunt cumparate de Lenuta. Femeia spune ca a cheltuit aproape zece milioane de lei pâna acum pe medicamente, bandaje, flexuri si este suparata pe sistem din aceasta cauza. „Cearsafurile sunt jerpelite, ti-e sila sa stai pe ele, iar daca vrei sa aduci de acasa o lenjerie ca lumea nu ti se da voie. Este bataie de joc. Tatal meu este pensionar, a cotizat toata viata la asigurarile de sanatate si acum nu are parte nici macar de conditii decente de ingrijire“.


Ce faci când te doare?


Alt bolnav, Alexandru Andrei, din comuna Dobrun, judetul Olt, a fost operat la mâna in urma unei infectii puternice. Batrânul spune ca dupa interventia chirurgicala, in urma careia i-a fost amputat un deget, i s-au administrat doar o perfuzie si o injectie cu penicilina. „Sunt trei zile de când nu mi-au mai dat nici un medicament. Noaptea nu pot sa dorm din cauza durerilor, iar asistentele ma sfatuiesc sa rabd ca n-au de unde sa-mi dea calmante“, a spus batrânul.


Nici bolnavii de la neurochirurgie nu stau mai bine cu medicamentele. Un barbat din comuna doljeana Balcesti, care a refuzat sa-si dea numele de frica medicilor, se plângea de dureri cumplite de cap. „M-au batut unii si am ajuns la spital. Vineri, mi-au facut o tomografie, mi-au pus un pansament si mi-au facut o injectie pentru durerea de cap si dupa aia nu am mai vazut nici macar un algocalmin“, a spus el.


Petre Calin, din Filiasi, sustine ca nu a mai vazut asa lipsa de medicamente nici la Spitalul din Filiasi unde a fost internat in urma cu trei ani: „N-am vazut asa ceva! Nici bandaje ca sa lege ranile nu au! Nu mai vorbesc de medicamente. Noroc ca avem farmacia aici aproape, peste drum. Dupa ce trece doctorul prin saloane la vizita ne ducem sa cumparam ce ne trebuie“. La toate neajunsurile, bolnavii trebuie sa mai suporte si mâncarea jalnica, pe care o primesc de vreo câteva zile. „Ultima oara am mâncat vineri la spital o supa care avea doar doi cartofi in ea si o varza fiarta chioara. In ziua urmatoare n-am mai suportat si am fugit sa manânc acasa“, a spus un pacient de la chirurgie plastica.


Managementul sanitar, meserie grea


Confruntata cu dovezile, conducerea Spitalului de Urgenta Craiova a recunoscut cu greu ca ar fi probleme cu aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare. In cele din urma, directorul de ingrijiri, Mariana Trica, a dat vina pe buget si pe intârzierile in aprovizionare. „Avem probleme pentru ca suntem la sfârsit de an si inca nu s-a facut rectificarea bugetara promisa. Noi am facut insa comenzi, iar in luna decembrie adresabilitatea populatiei este mai mare. Va trebui sa alocam o suma mai mare pentru a acoperi necesarul si pentru a face rezerve pentru prima jumatate a lunii ianuarie când activitatea furnizorilor este sistata“, a explicat Mariana Trica.


Casa de Asigurari de Sanatate Dolj sustine in schimb ca Spitalul de Urgenta Craiova nu are bani pentru ca nu lucreaza rentabil. „Eu nu sunt manager de spital ca sa ii invat cum sa-si faca bugetul. Iar pentru ca o unitate sanitara sa primeasca bani de la Casa de Asigurari de Sanatate, trebuie sa efectueze servicii medicale. Spitalul de Urgenta va primi bani doar pentru acele servicii efectuate si justificate de ei“, a spus Aura Gabriela Militaru, presedinte-director general al Casei de Asigurari de Sanatate Dolj.


S-a facut rectificarea


Potrivit CAS Dolj, in urma rectificarilor bugetare, la inceputul lunii noiembrie spitalele doljene au primit 2,25 milioane RON pentru plata serviciilor spitalicesti pe octombrie, iar saptamâna trecuta au primit alte 3,34 milioane RON pentru noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII