10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii olteni, de la Aro la Fiat

Elevii olteni, de la Aro la Fiat

Microbuzele scolare cu care au fost dotate scolile doljene, in anii trecuti, au „garantia expirata“. Autoturismele Aro s-au transformat din mijloace de transport scolar in adevarate congelatoare, pe timp de iarna. Din acest an, ele vor fi inlocuite sau completate cu autovehicule Fiat.


13 localitati din Dolj, printre care Argetoaia, Bradesti, Celaru, Teslui, Tuglui, Daneti si Cetate, sunt beneficiare ale unui nou lot de microbuze scolare, achizitionate de Ministerul Educatiei. Alte trei microbuze vor fi cumparate de Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, pentru dotarea a trei unitati speciale. „In afara microbuzelor scolare pe care Ministerul Educatiei le trimite, ne-au fost alocati bani si pentru ca noi sa achizitionam astfel de mijloace de transport, acolo unde avem nevoie urgent. Pentru acest program ne-a fost alocata suma de 3,2 miliarde de lei. Astfel, vom mai cumpara microbuze pentru Palatul Copiilor, Liceul cu Program Sportiv – Sectia Excelenta si pentru Clubul Sportiv Universitatea. La aceste unitati este nevoie foarte mare de transport, pentru echipe, pentru ansambluri si credem ca astfel le vom imbunatati simtitor conditiile de pregatire“, a declarat profesor Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj.


Elevii din satul Moreni merg in prezent pe jos, câte patru – cinci kilometri, pâna la scolile din Fântâna Banului si Cetate. Iarna sau vara, ei trebuie sa treaca peste dealuri ca sa invete carte. „E greu, sunt mici si distanta e mare. Am vorbit la inspectorat si spuneau ca incearca sa ne rezolve. O propunere era sa ia microbuzul de la Breasta si sa-l aduca la noi, iar lor sa le dea unul nou“, a declarat Marin Duta, primarul localitatii Cetate. La Breasta, primarul Marin Marcu se plânge ca microbuzul scolar pe care l-a primit comuna in urma cu doi ani nu face fata numarului de elevi. „Ca sa se duca la Valea Lungului sau Obedin, sa ia copiii, trebuie sa efectueze câte doua curse. Iarna e frig in Aro, am pus o butelie, ca sa nu inghete“, a precizat Marcu.


Ducato si Panorama vor transporta elevii din Oltenia


Dupa cercetarile din teren, Ministerul Educatiei a ajuns la concluzia ca pentru dotarea scolilor din mediul rural defavorizat este nevoie de cumpararea a 500 de microbuze scolare (450 de microbuze cu o capacitate de 16 + 1 locuri si 50 de microbuze cu o capacitate de 8 + 1 locuri – n.r.), pentru care sunt necesare 15 milioane de euro. Pentru judetele Dolj, Mehedinti, Gorj, Olt si Vâlcea, licitatia a fost câstigata de SC AUTOITALIA SRL, care va dota scolile din judetele amintite cu microbuze Fiat Ducato si Fiat Panorama. Un microbuz 16 + 1 locuri costa intre 107.856 si 115.646 de lei, iar unul cu 8 + 1 locuri costa intre 75.774 si 88.033 de lei. Autorii noului program investitional pentru dotarea comunelor cu microbuze scolare au avut in vedere, in primul rând, stoparea afacerii facute prin licitatie directa, când anii trecuti s-au cumparat peste 700 de microbuze scolare, marca Aro. Afacerea s-a dovedit paguboasa pentru autoritatile locale deoarece primarii au cheltuit sume importante pentru intretinere, consumul mare de combustibil, dar si din cauza defectiunilor inregistrate frecvent, in special la motor, cutia de viteze sau la suspensii. In acest an, pentru acelasi program, s-a organizat, pentru prima data, o licitatie internationala.


Criterii de selectie


Criteriile de selectie pentru ca o unitate de invatamânt sa beneficieze de asemenea microbuze sunt: un numar minim de 15 elevi care necesita transport scolar; distanta minima pâna la unitatea de invatamânt sa fie de trei kilometri; perspectiva demografica sa fie cel putin stationara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU