14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutorul social, ultima speranta

Ajutorul social, ultima speranta

Zeci de craioveni care beneficiaza lunar de ajutor social din partea municipalitatii au prestat in aceasta saptamâna zilele de munca obligatorii. Pentru cea mai mare parte dintre ei, cele câteva sute de mii de lei pe care le primesc de la primarie reprezinta singurul venit in casa.


Numarul beneficiarilor de ajutor social din Banie a scazut o data cu modificarea Legii nr. 416/2001, aproximativ 400 de dosare nemaiprimind acceptul. Nici de cei care sunt obligati in continuare sa munceasca municipalitatea nu este multumita, afirmând ca o mare parte dintre ei trag mâta de coada. Printre cei care primesc venitul minim garantat se numara si craioveni care nu vor in ruptul capului sa munceasca pentru acesti bani. „Pur si simplu nu vor sa isi faca treaba. Unii dintre ei vin doar sa fie pontati, dar stau degeaba si nu fac nimic. Altii in schimb si mai lejeri nici macar nu se obosesc sa se deplaseze la Salubritate pentru a fi distribuiti in diferite zone din oras unde avem nevoie de ei“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


400 de dosare nu au mai primit avizul asistentilor sociali


Cei 180 de craioveni care trebuie sa lucreze, in aceasta saptamâna, la zone verzi si salubritate pentru a primi ajutorul social sunt impartiti in opt formatii, iar timpul de lucru variaza in functie de suma pe care o primesc. „Nu sunt pregatiti ca oamenii nostri de la Salubritate, asa ca nu putem sa le cerem foarte mult. Avem pentru fiecare formatie oameni sa ii supravegheze si care le mai dau imbold sa lucreze“, a spus Dan Petre, director adjunct la Serviciul Public de Salubritate.


Rodica Tenea, directoarea Directiei de Asistenta si Protectie Sociala, a declarat ca, in prezent, in plata se afla 1.500 de dosare, numarul lor fiind insa mai mare la inceputul anului. „Din 1.900 de dosare, 400 nu au mai indeplinit conditiile impuse de modificarile Legii nr. 416/2001, deoarece ancheta sociala pe care au efectuat-o asistentii a iesit in cazul lor nefavorabila“, a precizat Rodica Tenea.


Beneficiarii ajutorului – persoane aflate in dificultate


Intre timp, cei care au avut norocul sa se incadreze din nou in criteriile stabilite de Legea nr. 416/2001, modificata, au iesit de sub stricta supraveghere si isi câstiga cinstit ajutorul social. Ieri, pe strada I. D. Sârbu, o echipa formata din zece beneficiari incerca de zor sa curete aleile si trotuarul. „De trei ani muncesc asa ca sa primesc ajutor social. Luna trecuta am stat noua zile, dar acum voi lucra zece pentru ca o sa iau mai multi bani. 1.500.000 – atâta ne dau pentru o familie cu cinci persoane. Am trei copii, iar sotul meu nu are serviciu. Cum ne descurcam? Destul de greu, deoarece stam cu chirie si avem trei copii, iar eu sunt singura cu un venit sigur“, a povestit Maria Badarnac, beneficiara a ajutorului social.


La doar câtiva pasi de femeie se afla Pascu Branescu, si el in aceeasi situatie. Barbatul a spus ca are doi baieti minori in intretinere, iar banii pe care ii ia de la primarie abia ii ajung pentru cheltuielile zilnice. „Acum am avut alte probleme pentru ca nu a venit la timp alocatia pentru copii. Trebuia sa o luam pe 8 noiembrie si suntem in 17 si nu se aude nimic. Ajutorul nu l-am primit, asa ca nu avem cum sa ne platim datoriile la gaze sau curent. Daca vin sa le taie, pe urma trebuie sa platim si mai mult ca sa ne bransam din nou. Nu avem insa de unde sa luam alti bani, asa ca riscam“, a declarat Branescu.


Util


Dosarul pentru venitul minim garantat trebuie depus la sediile Directiei de Asistenta si Protectie Sociala. Actele necesare, precum si cererea tip care trebuie completata se pot gasi la sediul din cartierul Lapus, bl. T8, parter, dar si la cel din cartierul Craiovita Noua, bl. 65A, parter, in zilele de marti si joi, intre orele 8.00 – 13.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII