20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste o mie de minori dati disparuti

Peste o mie de minori dati disparuti

Conform statisticilor IGPR, in cele zece luni ale acestui an, la nivel national au fost sesizate 1.016 disparitii de minori, iar in aceeasi perioada au fost gasiti numai 869 de copii. In 137 dintre aceste cazuri au fost depistati minori disparuti in anii anteriori.


„Priveste cu atentie chipurile copiilor pe lânga care treci pe strada! Priveste fetele copiilor singuri care trec pe lânga tine. Opreste-te lânga ei, intreaba-i cum ii cheama si ce cauta pe strada“.


Acesta este mesajul prin care Inspectoratul General al Politie Române (IGPR) cere ajutorul cetatenilor in gasirea copiilor disparuti de acasa. Dincolo de el se afla drama a sute de parinti care si-au pierdut copiii, unii poate pentru totdeauna. La nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj au fost sesizate de la inceputul anului si pâna in prezent disparitiile a 20 de copiii de pe raza judetului Dolj.


Conducerea IPJ Dolj spune ca majoritatea minorilor disparuti de la domiciliu au fost gasiti datorita bunei colaborari intre institutii, presa si cetateni.


„In urma activitatilor de cautare intreprinse de politisti, pompieri, jandarmi, cu sprijinul mass-media si al cetatenilor s-a reusit gasirea si reintegrarea in familie a 19 copii disparuti anul acesta de pe raza judetului Dolj“, a declarat subcomisar Maria Vasile, purtator de cuvânt al IPJ Dolj.


Disparitie anuntata dupa zece ani


In evidentele politistilor doljeni mai existau la sfârsitul anului trecut patru cazuri de copii declarati disparuti care nu au mai fost gasiti. Destinele a doi dintre acestia sunt legate. Pe 5 iulie 2005, Ionut Taicuna, de noua ani, si Ciopica Stanescu, de sapte ani, ambii din localitatea doljeana Gângiova, au disparut de acasa. Politistii au stabilit la momentul respectiv ca baietii se dusesera la scaldat la Jiu si chiar au gasit pe malul apei hainele minorilor, ceea ce a dus la presupunerea ca s-au inecat. Cum corpurile acestora nu au fost gasite nici pâna azi, cei doi copii au fost declarati disparuti. In prezent, familiile celor doi minori au facut demersuri pentru declararea mortii prezumte. Un caz iesit din comun, chiar si pentru politistii de la persoane urmarite, a fost cel al unei femei din Vâlcea, care a anuntat disparitia fiicei sale dupa zece ani. Pe 14 martie 2005, oamenii legii din Vâlcea au fost anuntati de o femeie ca Magdalena Mihai, fiica sa, s-a ratacit in momentul când se aflau in trecere prin Gara Craiova, in anul… 1995. In momentul disparitiei copilul avea cinci ani si nu a mai fost gasit pâna in acest moment. Ultima disparitie care le da batai de cap politistilor este cea a lui Ioan Dominte. Acesta a disparut de acasa pe 8 august 2003. In urma cercetarilor s-a stabilit ca minorul parasise in repetate rânduri domiciliul, fiind gasit cersind in Gara de Nord din Bucuresti. De aceasta data nu a mai fost gasit.


Disparitii recente


Si anul acesta a fost inregistrat un caz nefericit in Dolj. Andrei-Valentin Sali, de doi ani, din municipiul Bailesti, a disparut de acasa pe 15 iunie. Dupa zece zile de cautari cu efective ale politiei, jandarmilor si pompierilor, in pârâul Balasan din apropierea domiciliului de unde baietelul disparuse au fost gasite câteva fragmente osoase, indicii ce au dus la concluzia ca minorul s-a inecat. Ipoteza a fost confirmata si de concluziile medico-legale, care au confirmat ca fragmentele osoase sunt de natura umana, ale unei persoane de vârsta mica. A fost ceruta analiza ADN, iar pâna când aceasta va confirma sau nu daca osemintele sunt ale lui Andrei Sali, copilul este dat disparut.


Ultima sesizare a fost primita de politistii doljeni saptamâna trecuta. Bunica Nicoletei Sandu, de 16 ani, din Craiova, a sesizat ca nepoata sa a plecat de acasa in cursul lunii septembrie si nu s-a mai intors. S-a stabilit ca minora se afla in abandon scolar si a plecat in repetate rânduri de la domiciliu.


Cauze


Politistii claseaza cauzele disparitiei minorilor in functie de vârsta acestora. Pâna la sapte ani, cauza principala a disparitiei copiilor a fost identificata in lipsa de supraveghere a parintilor. Disparitiile copiilor intre sapte si 18 ani sunt in general plecari voluntare de la domiciliu, atunci când minorii decid sa plece pentru a protesta fata de strictetea parintilor sau când nu sunt supravegheati. Cele mai grave sunt cazurile in care minorii au vârste fragede, respectiv unu – sase ani, când nu pot fi explicate imprejurarile producerii evenimentului, iar pe parcursul cercetarilor se constata ca respectivii copii au fost rapiti, abuzati si omorâti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS