20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColocviu european de teatru

Colocviu european de teatru

Teatrul National „Marin Sorescu“ organizeaza cea de-a doua editie a Colocviului european de teatru sub genericul „Valori ale teatrului românesc – valori ale teatrului european“, in perioada 16-19 noiembrie. La prima reuniune, de anul trecut, au participat directori de teatre si festivaluri din Polonia, Turcia, Serbia si Ungaria. Aceasta editie, la care sunt invitati directori de teatre, de festivaluri, regizori si teatrologi din Danemarca, Israel, Ungaria si Bulgaria, este in principal destinata prezentarii spectacolelor teatrului craiovean – cele mai valoroase ale ultimelor doua stagiuni – precum si cunoasterii reciproce si stabilirii de relatii de colaborare intre Teatrul National „Marin Sorescu“ si alte institutii similare sau festivaluri europene, intre personalitati ale vietii teatrale românesti si din alte tari ale Europei. Se vor viziona spectacole, se vor vizita obiective turistice si culturale din Craiova si din zonele invecinate, iar colocviul va avea ca tema, cooperarea teatrala internationala si posibilitatea realizarii de coproductii. Astfel, si-au anuntat prezenta importante personalitati ca Samuel Atzman-Wircer (Israel), Mikkel Munck Harder-Hansen (Danemarca), Seyda Akova, Mine Acar, Fayk Ertener (Turcia), Darvay Nagy Adrienne (Ungaria) si Ivan Dobcev, Margarita Mladenova (Bulgaria). In afara de reprezentantii teatrului craiovean, din România vor participa regizorul Felix Alexa si criticii de teatru Alice Georgescu si Silvia Kerim. Colocviul propriu-zis va avea loc sâmbata, ora 10.30, in sala de conferinte a Consiliului Judetean Dolj.


Mircea Cornisteanu, antidotul demagogiei „nationale“


 Directorul general al teatrului craiovean, regizorul Mircea Cornisteanu – secretarul general al Conventiei Teatrale Europene, este transant in toate afirmatiile pe care le face vizavi de curajul, responsabilitatile si devotamentul atât de necesare pentru promovarea calitatii artei dramatice, pentru evidentierea in lume a adevaratelor valente artistice: „Prin aderarea la Conventia Teatrala Europeana, Teatrul National «Marin Sorescu» a intrat in Europa, in urma cu 12 ani, intr-un moment când multora le era greu sa pronunte chiar si cuvântul «european». Nu este lipsit de relevanta sa precizam ca teatrul nostru isi incepuse cariera internationala inca din 1991, când a stralucit la Festivalul International de la Edinburgh cu extraordinarul „Ubu Rex cu scene din Macbeth“ al lui Silviu Purcarete. La acea data, in tara, se pornise un curent reactionar contra ideii de Europa, in care vajnici nationalisti, inclusiv din cultura, schimonoseau pâna si cuvintele latrate de personajul cel mai zelos in aceasta privinta din literatura româna, poate, chiar din Balcani: Nae Catavencu. Mii si sute de mii de urmasi ai demagogului national au clamat atunci in limba de lemn a propagandei de trista amintire: n-avem nevoie de Europa, noi suntem europeni vechi – dar… in dispretul oricarei europenitati. Teatrul National din Craiova a stiut – in pofida greutatilor aparute ulterior, in ciuda unei tranzitii parca interminabile – sa-si impuna exigente artistice si administrative elevate – ceea ce a atras atentia acelei Europe criticate dur de resentimentarii de care România gemea.


A primit, in urma prestatiei sale exceptionale, ovatiile acelei Europe (dar si ale Asiei, Americii, Australiei si Africii) care apreciaza profesionalismul, seriozitatea, lucrul bine facut. Adica, excelenta in profesie. Asadar, de 15 ani, de la momentul Edinburgh, Teatrul National „Marin Sorescu“ este european la vârf. Am fost constant invitati pe scenele mari ale lumii, in aplauzele unor continente care au simtit partea de românitate din creatia actorilor si regizorilor nostri. Acum, când mai sunt putine zile pâna la primirea oficiala a României in UE, noi suntem demult la finisul unei curse de anduranta. Un maraton pe care l-am traversat cu constiinta celui care la capatul sau poate spune simplu acel istoric «am invins». Cursa continua!“.


Regalul Teatrului National „Marin Sorescu“


 Astazi, Teatrul National „Marin Sorescu“ isi incepe regalul de spectacole, de la ora 18.30, cu piesa „Cum doriti sau Noaptea de la spartul târgului“, de W. Shakespeare, adaptarea scenica, regia si scenografia apartinând lui Silviu Purcarete. Premiera a avut loc pe 21 martie 2004, iar spectacolul a fost prezentat la festivalurile de la Gyula (Ungaria), Bath (Anglia), Tel-Aviv (Israel), Varna (Bulgaria), Gdansk (Polonia) si Sarajevo (Bosnia-Hertegovina), peste tot bucurându-se de un succes total. In ziua urmatoare, de la aceeasi ora, trupa Nationalului craiovean va juca „Romeo si Julieta“, de W. Shakespeare, in regia lui Yannis Paraskevopoulos. Scenografia este realizata de Lia Dogaru, iar premiera a avut loc pe 17 septembrie 2005. Acest spectacol a fost prezentat si in cadrul festivalului BITEI din Chisinau (Republica Moldova), unde i-a impresionat pe toti spectatorii. Sâmbata, 18 noiembrie, Teatrul National „Marin Sorescu“ va prezenta doua piese. Astfel, de la ora 17.00, se va juca „Olimp in cârje“, de Dragan Stankovic, in regia lui Mircea Cornisteanu, scenografia apartinând lui Viorel Penisoara Stegaru. Premiera s-a jucat recent, pe 13 octombrie. De la ora 18.30, incepe marea tragedie „Medeea“, de Euripide, in regia lui Yannis Paraskevopoulos din Grecia. Scenografia este realizata de Lia Dogaru, iar premiera s-a jucat pe 15 aprilie 2006. Acest spectacol a fost prezent la Festivalul de Teatru de la Arad si la Festivalul de Teatru-Film MESS Sarajevo (Bosnia-Hertegovina). Este o realizare de exceptie, un fel de „doloroso“ existentialist, care taie respiratia nu numai asistentei, ci si criticilor de teatru. In fine, duminica, 19 noiembrie, se vor juca tot doua spectacole: „Zig si More“ de Marine Auriol, in regia lui Alexandru Boureanu, iar de la ora 19.00, „D’ ale Carnavalului“ de Ion Luca Caragiale, in regia lui Mircea Cornisteanu. Acest ultim spectacol a fost prezentat si la Tel-Aviv, in cadrul Saptamânii culturale românesti. Asadar, un adevarat regal de teatru european si nu numai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS