17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStanoiu pâraste CNSAS lui Vacaroiu

Stanoiu pâraste CNSAS lui Vacaroiu

Senatorul independent Rodica Stanoiu a trimis un memoriu presedintelui Senatului in care acuza Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii de incalcarea juramântului depus de membrii acestuia in fata parlamentului.


„Modul cinic si sfidator in care organismul chemat sa infaptuiasca o asa-zisa asanare morala isi permite sa nesocoteasca dispozitii legale imperative, cum sunt cele care instituie obligatia de confidentialitate si sanctioneaza incalcarea acesteia, punând la dispozitia presei date care acreditau aprioric si deci mincinos pretinsa vinovatie a subsemnatei, ma indreptateste sa-i acuz pe membrii Colegiului CNSAS de incalcarea juramântului depus in fata parlamentului“, se arata in documentul semnat de Stanoiu.


Ea a intrat in atentia CNSAS având un dosar de retea in care apar informari despre care se crede ca ar apartine fostului ministru al justitiei. Cum a negat autenticitatea acestora, Consiliul a dispus efectuarea unor expertize grafologice.


Senatorul afirma ca i s-a refuzat consultarea raportului de expertiza, cât si efectuarea unei contraexpertize.


Incriminând impiedicarea accesului la dovezile pe baza carora se va da verdictul de colaborare sau necolaborare, Stanoiu sustine ca procedura a capatat un aspect „inchizitorial“, iar dreptul la aparare i-a fost batjocorit.


Decizia CNSAS ar fi trebuit data de joia trecuta, insa a fost amânata din motive procedurale. Surse din Colegiu citate de agentia Mediafax au afirmat ca expertiza grafologica fusese finalizata, dar membrii CNSAS desemnati de PSD, Laurentiu Tanase si Florin Chiritescu, au cerut ca rezultatul ei sa fie comunicat si Rodicai Stanoiu.


„Expertiza a sosit si va spun ca nu ii este deloc favorabila“, au adaugat aceleasi surse. Cum informarile din dosar nu lasa loc de dubii in privinta colaborarii cu Securitatea, este de asteptat ca in sedinta de mâine a CNSAS Rodica Stanoiu sa primeasca o decizie defavorabila.


In consecinta, memoriul trimis presedintelui Senatului prin care ii cere sa puna capat „deplin si definitiv“ abuzurilor CNSAS este o reactie la o decizie pe care chiar Stanoiu a anticipat-o.


Numele lui Stanoiu figureaza pe lista publicata de un cotidian central in august despre politicieni ale caror dosare de informatori au ajuns in custodia Consiliului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS