11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGazul ne scumpeste mâncarea

Gazul ne scumpeste mâncarea

Cresterea pretului la gaze naturale si energie electrica face gaura in buzunarele craiovenilor. Scumpirile nu se opresc insa aici, preturile din magazine cunoscând in aceasta perioada o crestere.


Reclamele radio si TV si anunturile indoor si outdoor anunta in permanenta „preturi mici“. Realitatea din magazine este insa mult mai trista, preturile produselor fiind tot mai dezarmante pentru buzunarul craioveanului de rând nevoit sa-si duca traiul cu un salariu minim pe economie. Situatia este cu atât mai grava cu cât cresc preturile la produsele de baza din alimentatie. Craiovenii au scapat in octombrie de „mult trâmbitata“ crestere de pret a pâinii si produselor de panificatie, dar cresterea semnificativa a pretului la gaze si energie electrica strica planurile de vacanta ale craiovenilor. „Ca urmare a majorarii pretului la materiile prime (grâu), dar si la utilitati, saptamâna aceasta ne asteptam la o crestere a pretului pâinii. Furnizorii de pâine si-au anuntat intentia de a majora pretul acestui produs cu 5-8%“, a declarat Vasile Purcarea, administratorul unuia din magazinele importante din Craiova. Potrivit acestuia, au existat si producatori de pâine din Craiova care au incercat sa ridice pretul de livrare al pâinii inca din 10 noiembrie, cu 30 – 55%, insa reprezentantii magazinului i-au scos din rândul colaboratorilor.


In contextul cresterii pretului grâului, al energiei electrice si al gazelor, cel mai mare producator de pâine din zona nu a luat insa o decizie in ceea ce priveste scumpirea sau stagnarea pretului pâinii. „Pâna la sfârsitul saptamânii, PAN GROUP va lua insa o decizie definitiva in acest sens“, a declarat Florin Busuioc, director comercial PAN GROUP.


Lactatele s-au scumpit cu pâna la 6%


Pâinea nu este insa singurul produs al carui pret se majoreaza in prag de sarbatori. Si mezelurile au inregistrat cresteri de pret. „Daca furnizorii de pâine mai negociaza cu noi, in general furnizorii de mezeluri majoreaza pretul fara sa intrebe pe nimeni. La mezelurile facute de una din firmele producatoare din România s-au inregistrat deja cresteri de pret de aproximativ 6-7%“, a spus Vasile Purcarea.


Potrivit acestuia, nici lactatele nu s-au lasat mai prejos. Astfel, cascavalul a inregistrat o scumpire de aproximativ 5%, iar celelalte produse din lapte au atins si ele un nivel de crestere de pâna la 6%. Si cum se apropie Craciunul, moment in care orice gospodina isi face timp sa prepare macar un cozonac, nici ouale nu puteau lipsi de pe lista majorarilor. Pretul acestora creste insa, potrivit comerciantilor, de mai mult timp. „Pretul la oua a crescut mereu – cam din trei in trei zile. Daca acum o luna si ceva l-am vândut cu 0,32 lei, acum se vinde cu aproximativ 0,5 lei“, a adaugat Purcarin.


Craiovenii, nemultumiti


„S-au scumpit gazele si curentul, asa ca producatorii nu puteau scapa ocazia de a majora pretul la pâine si la produsele din carne. Nu stiu cum ne vom descurca dintr-un salariu de mizerie“, a declarat Sidonia Marinache, o gospodina.


De fapt, zvonul scumpirii pâinii a fost lansat inca de saptamâna trecuta. „Am auzit inca de saptamâna trecuta, de la o vânzatoare, ca e posibil ca saptamâna asta sa se scumpeasca. Astept sa vad ce se intâmpla“, a spus Livia Niculescu, o alta craioveanca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS