9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenta iertata dupa ce a lasat bolnavul in strada

Asistenta iertata dupa ce a lasat bolnavul in strada

Caz fara precedent in România. Dupa ce a fost concediata pe motiv ca a abandonat un bolnav in strada, o asistenta de la Serviciul de Ambulanta Dolj a dat in judecata institutia pentru a fi reangajata si a câstigat.


Mirela Ghita a lucrat ca asistent medical la Statia de Salvare Amarastii de Jos. Anul trecut, pe 13 octombrie, angajata Serviciului de Ambulanta a fost solicitata sa acorde asistenta medicala unui barbat gasit fara cunostinta pe marginea drumului in comuna Celaru. La fata locului, asistenta a incercat sa comunice cu bolnavul si, pentru ca nu a reusit, i-a masurat pulsul si tensiunea si i-a administrat intravenos o injectie. Apoi l-a lasat acolo, tot in stare de inconstienta, convinsa ca barbatul era doar beat si ca avea sa-si revina in 30 de minute. Gheorghe Fota nu doar ca nu si-a revenit, insa starea lui s-a inrautatit. Cinci ore mai târziu, rudele bolnavului – intre timp fusese transportat acasa cu o roaba de un consatean milos – au anuntat Salvarea la sugestia medicului de familie. De data aceasta, cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanta l-au transportat pe bolnav la Spitalul de Urgenta Craiova. In ciuda ingrijirilor medicale, victima a decedat pe masa de operatie. Medicii au ajuns la concluzia ca deznodamântul era previzibil, având in vedere diagnosticul la internare: „coma de gradul III, stop cardio-respirator resuscitat, intoxicatie acuta etanolica, pneumopatie acuta de aspiratie, traumatism cranio-cerebral acut inchis, fibrilatie atriala“.


Raportul medico-legal a aratat chiar ca starea bolnavului era atât de grava incât acesta nu ar fi supravietuit chiar daca ar fi fost transportat imediat la spital. In certificatul medico-legal se arata ca decesul a survenit din cauza unei fracturi craniene produse prin cadere sau lovire cu un corp dur.


Urgentele trebuie transportate la cel mai apropiat spital


Rudele decedatului Gheorghe Fota nu s-au impacat cu ideea mortii subite a acestuia si au facut plângere la Parchet impotriva asistentei de pe Salvare care l-a abandonat pe ranit in strada. Procurorii au decis neinceperea urmaririi penale impotriva Mirelei Ghita, bazându-se pe raportul medico-legal care arata ca victima avea leziuni atât de grave incât nu ar fi supravietuit nici in cazul in care ar fi fost transportata mai devreme la spital.


In acelasi timp cu ancheta penala a fost demarata si o ancheta administrativa. Conducerea Serviciului de Ambulanta Dolj a stabilit ca asistenta medicala nu avea dreptul sa lase bolnavul in strada, indiferent de afectiunea de care acesta ar fi suferit si i-a desfacut asistentei Mirela Ghita contractul de munca. „Am ajuns la concluzia ca asistenta a savârsit o grava abatere disciplinara, incalcând regulamentul intern al institutiei noastre, fisa postului de asistent medical si in primul rând Ordinul nr. 270 / 2004 privind asistenta de urgenta prespitaliceasca, unde se arata ca «urgentele medicale vor fi stabilizate, monitorizate si transportate in conditii de siguranta la cea mai apropiata unitate de primire urgente»“, a explicat decizia de demitere dr. Cristian Gângioveanu, directorul Serviciului de Ambulanta Dolj.


Din cauza intunericului, nu a vazut ca bolnavul era grav ranit


Asistenta a contestat in instanta decizia prin care i s-a desfacut contractul de munca, solicitând sa fie reprimita la serviciu si sa-i fie platite retroactiv drepturile salariale pâna la reangajare.


Intr-o prima faza, Tribunalul Dolj a respins contestatia, considerând ca Serviciul de Ambulanta a procedat corect. Asistenta a facut insa recurs si a câstigat. Instanta superioara, Curtea de Apel Craiova, a considerat ca, desi pacientul era in stare de inconstienta – spre deosebire de asistenta care sustinuse tot timpul ca bolnavul era doar ametit – este scuzabila atitudinea asistentei care l-a abandonat pe strada. „Ezitarea de a-l transporta la spital poate fi explicata fie prin imposibilitatea in conditii de noapte friguroasa sa-si dea seama de cauzele starii de inconstienta crezând cu usurinta ca betia este cauza, fie din teama consecintelor internarii fara consimtamântul pacientului sau rudelor apropiate, asa cum impune regulamentul de ordine interioara, de a efectua orice manevra sau tratament medical, ignorând pericolul agravarii situatiei pacientului sau al mortii acestuia“, se arata in Decizia nr. 3218 /4 octombrie 2006 a Curtii de Apel Craiova.


In continuare, instanta e de parere ca oricum victima nu ar fi supravietuit: „Aceasta este vinovatia contestatoarei, ca nu a luat ferm hotarârea de a-l transporta la spital imediat, dar s-a concluzionat cu cea mai mare probabilitate de catre IML Craiova ca victima nu ar fi supravietuit, chiar daca ar fi fost imediat transportata la spital si intervenit chirurgical. Or, daca nu a fost incadrata ca o fapta de natura penala, gravitatea neglijentei sale a fost exagerat apreciata de intimata si de instanta de fond care au ignorat circumstantele neglijentei contestatoarei“.


Mirela Ghita a aratat ca de fapt nu ea este cea care a luat hotarârea ca bolnavul sa nu fie transportat la spital, ci un consatean de-al victimei, Viorel Socol, care anuntase salvarea: „Am zis sa-l luam la Centrul Medico-Social Amarasti pentru ca avem medic de permanenta sa-l consulte, dar Viorel Socol a zis sa nu-l luam ca-l transporta el la domiciliu, cu patronul, cu masina, pentru ca este un betivan“, s-a disculpat Mirela Ghita.


„S-a creat un precedent periculos“


Decizia Curtii de Apel Craiova este definitiva si irevocabila. Serviciul de Ambulanta Dolj va trebui sa o reangajeze pe asistenta Mirela Ghita si sa-i plateasca drepturile banesti incepând cu 15.12.2005, data desfacerii contractului de munca. Autoritatile sanitare au facut o sesizare la Ministerul Sanatatii Publice in legatura cu solutia fara precedent data de instante de a reangaja o asistenta medicala care a abandonat un bolnav in strada.


„Prin asemenea hotarâri sunt discreditate unitatile sanitare. Nu inteleg aceasta decizie a instantei, cu atât mai mult cu cât exista un precedent in Bucuresti, unde, pentru aceeasi fapta, o asistenta a fost condamnata penal, iar acum isi ispaseste pedeapsa in inchisoare. Dupa o asemenea hotarâre, care a creat un precedent periculos, orice angajat de pe salvare ar putea chiar sa refuze sa mearga la o chemare, motivând ca e prea frig si prea intuneric ca sa vada de ce sufera bolnavul. Bolnavii vor putea fi lasati in strada si nimeni nu va putea fi tras la raspundere pentru acest lucru“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII